Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Και τώρα η ελληνική χρεοκοπία…

Ένα είναι σχεδόν σίγουρο μετά τη σύνοδο στις Βρυξέλλες: η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη δυτική χώρα που θα χρεοκοπήσει στα τελευταία 60 χρόνια και πάνω. 

Οι αναλυτές περιμένουν ότι και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης θα καθορίσουν ότι η Ελλάδα έχει κηρύξει χρεοκοπία, γιατί οι ομολογιούχοι θα υποστούν ζημίες, όποιο σχέδιο κι αν αποφασίσουν να υιοθετήσουν οι ιδιώτες πιστωτές. Οι επιλογές είναι ανταλλαγές ομολόγων, μετακυλίσεις ή επαναγορές. 


Αν και κανένας οίκος δεν δέχτηκε να σχολιάσει μέχρι στιγμής, οι στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Standard & Poor’s πιθανότατα θα θέσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία, ενώ η Fitch θα ακολουθήσει παρόμοιο δρόμο και θα θέσει τη χώρα σε περιορισμένη χρεοκοπία, που είναι το ίδιο πράγμα. Υποθέτουν ότι και η Moody’s θα ανακοινώσει χρεοκοπία, αν και ο οίκος δεν έχει συγκεκριμένη αξιολόγηση για τη χρεοκοπία.


 Οι όροι «περιορισμένη» και «επιλεκτική» σημαίνουν ότι η Ελλάδα ως εκδότης θα χρεοκοπήσει, αλλά μόνο τμήμα των ομολόγων της θα υποβαθμιστεί. Τα ομόλογα που δεν θα επηρεαστούν από το όποιο πρόγραμμα χρησιμοποιήσουν οι ομολογιούχοι δεν θα ενταχθούν σε αυτήν την κατηγορία. Στην περίπτωση όπου ο εκδότης είναι χρεοκοπημένος, υπό κανονικές συνθήκες, η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να δεχτεί τα ομόλογά του ως εγγύηση για δάνεια. Η ΕΚΤ αναμένεται όμως να αντιμετωπίσει την Ελλάδα ως ειδική περίπτωση και να άρει επιλεκτικά τις ρυθμίσεις που δεν της επιτρέπουν να δεχτεί τα χρεοκοπημένα ομόλογα ως εγγύηση.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η χρεοκοπία δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στην αγορά, γιατί θα γίνει μόνο σε προσωρινή βάση. Τόσο η Standard & Poor’s όσο και η Fitch πιθανότατα θα αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της χώρας σε τριπλό C όταν γίνει η ανταλλαγή, η μετακύλιση ή η επαναγορά και δοθεί το κίνητρο για άλλη αντιμετώπιση των Αθηνών, με μειωμένο πλέον δανειακό βάρος. 


Πάντως, το ευρώ διολίσθησε κάθετα κάποια ώρα χθες, όταν ο κ. Jean-Claude Juncker, επικεφαλής του Eurogroup, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα υποστεί επιλεκτική χρεοκοπία. 

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο είναι ότι η χρεοκοπία (default) δεν είναι ίδιο πράγμα με το πιστωτικό γεγονός (credit event) ή την εξόφληση (pay-out) των credit default swaps, που ασφαλίζουν τους επενδυτές στις χρεοκοπίες ομολόγων. Είναι δύσκολο να κηρυχτεί credit event, πιστεύουν οι περισσότεροι αναλυτές.

 Κι αυτό γιατί η ένωση International Swaps and Derivatives Association (Isda) αναμένεται να καταλήξει στο πόρισμα ότι οι πράξεις στην Ελλάδα είναι εθελοντικές και δεν υποχρεώνουν τους επενδυτές να συμμετέχουν. Ακόμη κι αν κηρυχτεί πιστωτικό γεγονός, η Isda δηλώνει ότι η συνολική εξόφληση θα ανέλθει στα μόλις 5 δισ. δολ., μέγεθος με μικρή επίδραση στην αγορά ή στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: