Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Τοκογλυφική αφαίμαξη λαού για 30 χρόνια.

Η ευρωζώνη παρέδωσε την Ελλάδα στα χέρια των ιδιωτών χωρίς αλληλεγγύη
  • Νέο δάνειο από Ε.Ε. - ΔΝΤ και ιδιώτες με επιτόκιο μέχρι και 5% και με νέα μνημόνια  
  • Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και εμπράγματες εγγυήσεις στη δημόσια περιουσία
  • Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ με διαρκή μετακύλιση του χρέους και μετά το 2040
Η ΧΘΕΣΙΝΗ σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκλήθηκε προκειμένου να πάρει μια ριζική απόφαση για την κρίση του ελληνικού χρέους, η οποία -με τον κίνδυνο να επεκταθεί και σε άλλες χώρες- απειλούσε τη σταθερότητα της ευρωζώνης, σύμφωνα με όσα έλεγαν μέχρι χθες πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ αυτή τη στιγμή να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για το αν αποτρέπεται η επέκταση της κρίσης. Θα το δείξουν οι επόμενες ημέρες. Για την Ελλάδα, όμως, οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες είναι καθοριστικής σημασίας. Το ερώτημα είναι αν οδηγούν και σε ριζική λύση του προβλήματος ή αν το διαιωνίζουν.
ΠΡΩΤΗ παρατήρηση: το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη και είναι κοινή διαπίστωση ότι δεν είναι βιώσιμο. Για να γίνει βιώσιμο, πρέπει ένα μέρος του να περικοπεί, ώστε η χώρα να απαλλαγεί από ένα μεγάλο βάρος. Ομως, τέτοια απόφαση δεν ελήφθη χθες, προφανώς διότι δεν το αποδέχτηκαν οι μεγάλες τράπεζες, απρόθυμες να πληρώσουν το κόστος που θα είχαν.
ΔΕΥΤΕΡΗ παρατήρηση: το νέο δάνειο, που θα δώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, με χαμηλότερο επιτόκιο, της δίνει μια ανάσα για τη συνέχεια. Ομως, η μισή και περισσότερη από αυτήν την ανάσα χάνεται από το επιτόκιο -σημαντικά μεγαλύτερο- που θα πληρώνει η χώρα στους ιδιώτες δανειστές της για πολλά χρόνια, προκειμένου αυτοί να δεχτούν να γίνουν μέρος της λύσης. Τελικά, η επιμονή της Γερμανίας να αναλάβουν και οι ιδιώτες ένα μέρος τους κόστους απέδωσε, αλλά φαίνεται ότι το κόστος αυτό δεν θα είναι ιδιαίτερα βαρύ γι' αυτούς. Η Ελλάδα θα το πληρώσει και με το παραπάνω, με επιτόκιο που είναι καθαρά τοκογλυφικό.
ΜΕ ΤΙΣ χθεσινές αποφάσεις δεν φαίνεται πότε η Ελλάδα θα καταφέρει να αποκαταστήσει μια κανονική πορεία, με την έξοδό της και πάλι στις αγορές. Τέτοια εγγύηση δεν υπάρχει, αντίθετα διαφαίνεται ο κίνδυνος η Ελλάδα να μείνει για τρεις δεκαετίες στο ευρωπαϊκό περιθώριο, αγκομαχώντας να ξεπληρώσει όλο το υπέρογκο χρέος της.
ΠΡΕΠΕΙ να είναι σαφές ότι οι χθεσινές αποφάσεις της συνόδου κορυφής θα συνοδευθούν με νέες υποχρεώσεις της χώρας. Η ένταξή της στο μηχανισμό στήριξης θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα. Επιπλέον, θα πρέπει να παράσχει και εμπράγματες εγγυήσεις, όπως έχουν ήδη ζητήσει ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ιδιώτες.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ είπε -σε χαμηλούς, είναι η αλήθεια, τόνους- ότι οι χθεσινές αποφάσεις είναι εγγύηση, ώστε να μη ζήσουν και οι επόμενες γενιές τις απειλές που συνεπάγεται η σημερινή κρίση του χρέους. Η αισιοδοξία χρειάζεται, αρκεί να βασίζεται και σε πραγματικά δεδομένα. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: