Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Οι υποδείξεις των ξένων για την Ελλάδα έχουν όρια.

Του Κ. Λουρόπουλου
ΚΑΠΟΥ έχει γίνει πλέον αστείο η υπόθεση της ελληνικής κρίσης, όταν τη βλέπει κανείς υπό παγκόσμιο οπτικό πρίσμα. Από τη μία κατηγορείται και λοιδορείται ένας ολόκληρος λαός και από την άλλη η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται μπροστά σε πρωτοφανή ζητήματα που δεν υπάρχουν αρχές και μέθοδοι να τα λύσει.
Την περασμένη εβδομάδα υποβάθμισαν οι οίκοι την Πορτογαλία και ανέβηκαν τα ελληνικά spreads! Μετά ανέβηκαν τα spreads της Ιταλίας αλλά μερικοί αναλυτές βρήκαν πως φταίει η Ελλάδα! Οι Aμερικανοί πολιτικοί απέτυχαν το Σαββατοκύριακο να συμφωνήσουν για συνταγματική αντιμετώπιση του ελλείμματος, που έφτασε πλέον το ταβάνι, αλλά η κ. Λαγκάρντ με περισσή σπουδή, πριν καν πιάσει δουλειά, επανέλαβε πως οι Eλληνες πρέπει να συμφωνήσουν διακομματικά πάνω στο μεσοπρόθεσμο. Ο πρόεδρος της Γερμανίας είπε ανοιχτά ότι η Ελλάδα θα κάνει 15 χρόνια να συνέλθει, αλλά η εκτελεστική υπεύθυνη συνεργάτις του συνεχίζει το βιολί των προτάσεων ήξεις - αφήξεις. Μέσα σε μία εβδομάδα πήγαν περίπατο οι κόποι της αποδοχής του μεσοπρόθεσμου από το Eλληνικό Kοινοβούλιο. Δεν έμεινε ίχνος θετικής ενέργειας. Διότι κατάπιαμε για μία ακόμη φορά την κάμηλο και διυλίσαμε τον κώνωπα.

Eχουμε συμφωνήσει ως λαός και ως κράτος πως η εσωτερική μας κατάσταση δεν είναι όπως θα έπρεπε. Κάναμε λάθη οικτρά. Πληρώνουμε και θα πληρώσουμε επί μεγάλο διάστημα στο μέλλον. Φταίμε. Αλλά στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις οι εταίροι και όσοι συναλλάσσονται μαζί μας έχουν φτάσει πλέον στο άλλο άκρο. Ο καθένας πολιτικίσκος από οποιοδήποτε κράτος ή κρατίδιο έχει αποκτήσει το ελεύθερο να καθυβρίζει και να παρεμβαίνει στους δημοκρατικούς θεσμούς μιας χώρας, χωρίς αντίλογο. Ποιοι είναι αυτοί εν πάση περιπτώσει που θέλουν να αλλάξουν τους Eλληνες μέσα σε μία νύκτα; Ποιοι είναι αυτοί που είναι τόσο ανιστόρητοι, που αγνοούν την πορεία και τη συνεισφορά της Ελλάδας τους τελευταίους δύο αιώνες. Η Ελλάδα έκανε την τρίτη εθνική απελευθερωτική επανάσταση στον κόσμο και παρά τις ατέλειωτες οικονομικές δυσπραγίες βρέθηκε πάντα στη σωστή θέση συμμαχώντας με τις δημοκρατικές δυνάμεις και νικητές των μεγάλων πολέμων. Πλήρωσε με πολύ αίμα. Πρωτοστάτησε στην περιοχή της και έγινε παράδειγμα για άλλους λαούς που την ακολούθησαν. Eγινε μια υπολογίσιμη οικονομία. Το να χαρακτηρίσει ένας οίκος «σκουπίδια» τα ομόλογα του Eλληνικού Δημοσίου δεν σημαίνει ξαφνικά ότι γίναμε ο τελευταίος λαός και το τελευταίο κράτος του κόσμου, ούτε τις επιχειρηματικές μας ικανότητες χάσαμε ούτε τη ναυτιλία μας βυθίσαμε ούτε τον τουρισμό εξαφανίσαμε ούτε τις πολιτιστικές και πνευματικές μας δυνάμεις εκμηδενίσαμε.
Στο κάτω - κάτω, αν τώρα δεν τους αρέσουμε, ας σκεφτούν ότι είχαν την ευκαιρία να μη μας δεχτούν στις αγκάλες τους και δεν το έπραξαν. Δεν μπήκαμε δα με το ζόρι. Είχαν επίσης την ευκαιρία να μας ελέγχουν και να μας κατευθύνουν πριν πάρει φωτιά το χρέος, αλλά έκαναν στραβά μάτια γιατί ωφελούντο ο τράπεζες και οι εταιρίες τους. Σήμερα μας έχουν στερήσει το πιο σπουδαίο οικονομικό εργαλείο, τη δυνατότητα διαχείρισης του νομίσματος, που την έχουν αναλάβει πλέον όσοι μας τιμωρούν και μας κατηγορούν ως τεμπέληδες, φοροφυγάδες και απείθαρχους. Κάποιος επιτέλους πρέπει να τους ειδοποιήσει –έστω μπλοφάροντας τέλος πάντων– ότι οι σχέσεις των λαών καμιά φορά δεν είναι αιώνιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: