Διαβάστε την Στείριδα και το Στείρι στο wordpress.com κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ: Ενορχηστρωμένη επιχείρηση παραπλάνησης και εκβιασμού του λαού

Του Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Με μοιρασμένους ρόλους, υπουργοί και βουλευτές πασχίζουν να υποτάξουν τα λαϊκά στρώματα σε μέτρα που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία
Μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση παραπλάνησης, απροκάλυπτης κοροϊδίας και ωμών εκβιασμών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων έστησε η κυβέρνηση όλη την περασμένη βδομάδα, με τη συνδρομή του κομματικού μηχανισμού και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της κατάθεσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη και κατατέθηκε στη Βουλή.


Το κυβερνητικό επιτελείο, μπροστά στο πακέτο των βάρβαρων μέτρων του προγράμματος και με στόχο την υποταγή του λαού στη νέα σφαγή των δικαιωμάτων του, επιδίωξε με κάθε μέσο να χειραγωγήσει τα λαϊκά στρώματα. Με μοιρασμένους ρόλους, ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε τον εκβιασμό του ελληνικού λαού με το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας και ζήτησε συνεργασία των αστικών κομμάτων μέχρι και το επίπεδο της συγκυβέρνησης, με την επιλογή «προσώπων κοινής αποδοχής».

Οι υπουργοί, από την πλευρά τους, σιγόνταραν το κλίμα τρομοκρατίας, ενώ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με αιχμή τους δήθεν διαφωνούντες, προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν το λαό και να τον εγκλωβίσουν στις αυταπάτες περί «καλού» ΠΑΣΟΚ. Ολοι μαζί, ενιαία και με μια φωνή, χίμηξαν πάνω στις λαϊκές συνειδήσεις. Η πρώτη πράξη στην εσωκομματική θεατρική παράσταση, παίχτηκε στις αρχές της βδομάδας, με 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αποστέλλουν επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία ζητούσαν τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να γίνει απολογισμός του ενός χρόνου από το μνημόνιο και να συζητηθούν τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και η διαδικασία ψήφισής του.

Ακολούθησε η άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου υπουργοί της κυβέρνησης ζητούσαν εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τη «μη επίτευξη των στόχων» του μνημονίου, αλλά και μια σειρά μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Διαρροές από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών υποστήριζαν ότι προχώρησε σε «αυτοκριτική» (!) για τις «αστοχίες του μνημονίου», δηλαδή για την αδυναμία του να σχεδιάσει πιο αποτελεσματικά την ακόμα μεγαλύτερη λεηλασία του λαού.

Επιστρατεύτηκαν οι δήθεν «διαφωνούντες»
Η παράσταση κορυφώθηκε την Τρίτη στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομίας, όπου οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με εμφανή την προσπάθειά τους να ελιχθούν απέναντι στη λαϊκή πίεση, εξέφρασαν επιμέρους διαφωνίες με πλευρές των μέτρων που περιέχονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και έκαναν λόγο για «αδικίες», εξαπολύοντας παράλληλα προσωπικές επιθέσεις στον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Πλήθος βουλευτών εμφανίστηκαν να τάσσονται ενάντια σε ορισμένα από τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, προτείνοντας όμως να επιβληθούν άλλα, ισοδύναμου αντιλαϊκού αποτελέσματος. Για παράδειγμα, εναντιώθηκαν στη μείωση του αφορολόγητου, αλλά πρότειναν να επιβληθεί κεφαλικός φόρος 3% σε όλους τους φορολογούμενους.

Την επόμενη μέρα στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ επιστρατεύτηκαν οι εκβιασμοί, με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να διαμηνύουν στα κομματικά στελέχη - στοχεύοντας όμως στον ελληνικό λαό - ότι «αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο» κινδυνεύει η 5η δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ και έρχεται χρεοκοπία. Την Παρασκευή, ο Γ. Παπανδρέου, με διάγγελμά του ισχυρίστηκε: Το Μεσοπρόθεσμο «έγινε μετά από συστηματικές διαδικασίες διαβούλευσης και συνεννόησης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα (...) για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους, τους πιο αδύναμους, τους ανέργους για το καλό της Ελλάδας»!
Το σκηνικό κατέληξε με την κυβέρνηση να καταθέτει ένα πρόγραμμα που επιβάλλει κεφαλικό φόρο, μειώνει εκ νέου μισθούς και συντάξεις, διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα, κλείνει σχολεία και νοσοκομεία, ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία, εξαπολύει νέο φορολογικό γιουρούσι και σπρώχνει έναν ολόκληρο λαό βαθύτερα στην ανέχεια και τη φτώχεια.

Να τους ξεσκεπάσει ο λαός
Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τους εκβιασμούς και τους ελιγμούς της κυβέρνησης, είναι τα εξής:
  • Πρώτον,παρά τις πομπώδεις κορόνες των «διαφωνούντων» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που υπεραμύνονται δήθεν των λαϊκών δικαιωμάτων, δεν υπήρξε ούτε ένας βουλευτής που να δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αντίθετα, φρόντισαν με κάθε τρόπο να μείνει στο απυρόβλητο η συνολική πολιτική της κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΤΕ Οικονομικών, ομολόγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής«ως ειδήσεις προς τα έξω βγήκαν, προφανώς, αυτά που είναι πολύ ευχάριστα, που είναι πολύ "πιπεράτα". Γιατί, για παράδειγμα, δεν βγήκε προς τα έξω και δεν το είδαμε πουθενά ότι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία και καμία αμφισβήτηση για το Μεσοπρόθεσμο και για την ψήφισή του;».
  • Δεύτερον, η «εθνική συνεννόηση» και «συμπόρευση» που ζητά ο πρωθυπουργός για την εφαρμογή των μέτρων, αποτελεί κάλεσμα συστράτευσης όλων των αστικών κομμάτων στην κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα και στο εισόδημα των εργαζομένων. «Εχω πει ότι εφόσον συμφωνούμε στους στόχους του Μεσοπρόθεσμου δεν έχουμε κανένα ταμπού να βρούμε τους τρόπους και να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο υπουργικό της Πέμπτης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Αν. Σαμαρά, ενώ στο διάγγελμά του ξεκαθάρισε ότι «υπάρχουν πολλές και σημαντικές συγκλίσεις», δηλαδή κοινές στρατηγικές επιλογές εναντίον του λαού και προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Τρίτον, η κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ και τους υπόλοιπους «πρόθυμους», θα επιτεθούν με μανία απέναντι σε οποιονδήποτε αντισταθεί οργανωμένα στην προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων. «Οι αποφάσεις μας μπορούν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, να σπάνε αντιστάσεις μικροσυμφερόντων που δε μας θέλουν μαζί, που δε θέλουν την αλλαγή», σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου στο διάγγελμά του.
  • Τέταρτον, οι ανοιχτοί εκβιασμοί για τη μη καταβολή της 5ης δόσης του δανείου που θα οδηγήσει σε«στάση πληρωμών», θα ενταθούν το επόμενο διάστημα με τη συνδρομή και των επιτελείων της ΕΕ και του ΔΝΤ, προκειμένου να εμφανίσουν σαν επιβεβλημένη τη συνέχιση της άγριας ταξικής πολιτικής.
  • Πέμπτον, στα ψευτοδιλήμματα που θέτει η κυβέρνηση, και τα δυο σκέλη είναι ενάντια στο λαό, γι' αυτό και πρέπει συνολικά να τα απορρίψει. Για παράδειγμα, λένε στα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν τα βάρβαρα μέτρα που τους οδηγούν πιο βαθιά στη φτώχεια, αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας, την οποία ταυτίζουν με στάση πληρωμών. Καλούν, δηλαδή, το λαό να διαλέξει τη χρεοκοπία μέσα από την εφαρμογή των φιλομονοπωλιακών μέτρων, εκβιάζοντάς τον με στάση πληρωμών.
Θα ενταθούν οι απειλές
Το επόμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι θα «βομβαρδιστούν» με κάθε είδους σενάρια. Ο πρωθυπουργός θα επαναφέρει συχνά - πυκνά το ενδεχόμενο προσφυγής σε θολό και εκβιαστικό δημοψήφισμα, με διακύβευμα τις «αλλαγές» στο πολιτικό σύστημα. Οι πρόωρες εκλογές θα βρίσκονται σταθερά πάνω στο τραπέζι σαν ένα ακόμα όπλο για την παραπλάνηση του λαού. Οι φήμες για παραιτήσεις βουλευτών της κυβέρνησης, προκειμένου να μην ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα πυκνώνουν, όπως και τα σενάρια για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού με κυβερνήσεις συνεργασίας πριν ή μετά τις κάλπες.

Κάθε κίνηση, κάθε φήμη και πληροφορία εντάσσονται στους ελιγμούς που επιχειρεί η κυβέρνηση και συνολικά το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, με έναν και μοναδικό στόχο: Τον εγκλωβισμό του λαού στην αναζήτηση ψευδεπίγραφων λύσεων στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτό που τρέμουν και προσπαθούν να αποτρέψουν είναι η προοπτική, η λαϊκή δυσαρέσκεια να μετατραπεί σε οργανωμένη πάλη, με ταξικό προσανατολισμό και συμπόρευση του λαού με το ΚΚΕ, για τη δημιουργία ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: