Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Ψήφισμα- καταγγελία για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο Ζερίκι από τον σύλλογο Ελικωνίων

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Ο Σύλλογος Ελικωνίων καταδικάζει ομόφωνα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς κατά την συνεδρίαση της 13 /05 /2011 με την οποία γνωμοδοτεί θετικά για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θέση Μεγάλη Λούτσα, πάνω ακριβώς από τον οικισμό Ελικώνας (Ζερίκι) και αυτό γιατί πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών αυτών:

1). Θα αλλοιώσει και θα καταστρέψει τη φυσική ομορφιά της περιοχής, μιας περιοχής με πλούσια βλάστηση, και σπάνια είδη φυτών , όπου λόγω της μη προσπέλασης από τον άνθρωπο έχει γίνει καταφύγιο άγριων ζώων και πτηνών. Μια περιοχή που έχει οριστεί σαν βιότοπος CORINE από περιβαλλοντικές μελέτες του Ε.Μ.Π. λόγω της κεφαλληνιακής ελάτης και λόγω των σπάνιων φυτών.

Θα αλλοιώσει την φυσική ομορφιά του οικισμού ο οποίος έχει ορισθεί ως τουριστικός από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

2) Βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων που είναι το επιτρεπόμενο όριο από τουριστικό οικισμό, από το παιδικό κατασκηνωτικό κέντρο της Παλιομηλιάς και από τον χώρο αναψυχής της Αρβανίτσας.

3) Μετά την αλλοίωση που έγινε στο βουνό μας από τα μεταλλεία του «Μπάρλου» αρκετά χρόνια πρίν, προβλέπεται και συνέχεια με τις νέες αδειοδοτήσεις που εγκρίθηκαν από την Ν.Α.Β στις 22 /10 / 2010 Αριθμός πρακτικού 12 για την ίδια εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ ΕΛΙΚΩΝΟΣ Γ.Λ. ΜΠΑΡΛΟΣ Α.Β.Ε.Μ.Ε» για την διαχείριση αποβλήτων (ΣΔΑ) κατά την έρευνα καθώς και στην εκμετάλλευση βωξιτικών κοιτασμάτων στην ίδια περιοχή όπου προβλέπεται να εγκατασταθεί το συγκεκριμένο Αιολικό Πάρκο.

Θα προκληθεί μεγάλη καταστροφή στο δάσος και στην μορφολογία του εδάφους από την κοπή χιλιάδων δέντρων για τον νέο δρόμο που θα ανοιχθεί μέσα στο δάσος μήκους 12 χιλιομέτρων για την μεταφορά των ανεμογεννητριών στον τόπο εγκατάστασης, καθώς και στο χώρο που τοποθετούνται οι ανεμογεννήτριες όπου χρειάζεται επίπεδη επιφάνεια 5 στρεμμάτων για την κάθε μια.

4) Ισοπεδώνοντας την κορυφή του Ελικώνα καταστρέφονται οι κλίσεις του εδάφους , οπότε αλλοιώνουμε τους υδατοκρίτες με άμεσες και πολύ σοβαρές συνέπειες στην απορροή των υδάτων.

5) Μεγάλη θα είναι η τουριστική υποβάθμιση της περιοχής λόγω της οπτικής και ηχητικής όχλησης που θα δημιουργήσει η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών όχι μόνο στους μόνιμους κατοίκους του οικισμού αλλά και στους επισκέπτες του Ελικώνα.

Επισημαίνουμε ότι πουθενά σε όλο τον πλανήτη όπου έχουν κατασκευαστεί Αιολικά Πάρκα δεν βρίσκονται στις κορυφές καταπράσινων και ελατόφυτων βουνών αλλά σε ανοιχτούς κάμπους, σε χαμηλά βουνά φτωχής βλάστησης, στη θάλασσα, σε ξερονήσια, σε χαμηλά ξεροβούνια και κυρίως σε βιομηχανικές περιοχές.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αιολική ενέργεια είναι μια ανανεώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας εφόσον τη διαχειριστούμε σωστά και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για εταιρείες που κερδοσκοπούν καταστρέφοντας δάση.

Για όλα τα παραπάνω

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να επανεξετάσει και να ανακαλέσει την συγκεκριμένη απόφαση του και παράλληλα να σχεδιάσει από την αρχή κατάλληλο χωροταξικό για τον ορεινό όγκο του Ελικώνα και της ευρύτερες περιοχές του Δήμου όπου θα δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων που θα βοηθούν στην ανάπτυξη, επιβίωση και ξαναζωντάνεμα των χωριών μας και όχι στον υποβιβασμό, μαρασμό και αφανισμό τους.

Καλούμε την περιβαντολλογική περιφερειακή επιτροπή , να μην προχωρήσουν σε θετική απόφαση και να μην επικυρώσουν την καταστροφή της περιοχής. Καλούμε τους συμπολίτες μας να υπογράψουν το παρόν ψήφισμα και να σταθούν δίπλα μας σε οποιαδήποτε μορφή πάλης και να χρειαστεί να ακολουθήσουμε.

Το Δ.Σ του

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΙΚΩΝΙΩΝ























Δεν υπάρχουν σχόλια: