Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Με αυταρχικά ανδρείκελα ποια φαντασία στην εξουσία;‏


Γράφει ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης
«Η φαντασία στην εξουσία»!
Με τη συγκεκριμένη φράση από το ’68, άνοιξα πάλι το χρονοντούλαπο της ιστορίας για να ησυχάσω λίγο τη σαλεμένη μου σκέψη που διαχειρίζεται τόσες ενστάσεις, όσες είναι και οι παραπλανητικές πηγές πληροφόρησης. «Η φαντασία στην εξουσία» μεταφράστηκε, δυστυχώς, σε επικοινωνιακό σύνθημα της εξουσίας.

Σήμερα απλώς νομιμοποιήσαμε σκοπιμότητες, επινοήσαμε δημόσιες συνθηκολογίες πολιτικών και διανοουμένων, εξευγενίσαμε τις πράξεις τους για να γεννιέται από μέσα τους η κοινωνική νομιμοποίηση μιας παραπαίουσας εξουσίας, που απαρτίζεται από ανδρείκελα υποταγμένα σε αυταρχικές μονομανείς σκέψεις.
Έχουν καθίσει στο βάθρο του εκφυλισμού και ειρωνεύονται κάθε πολίτη, κάθε πατριωτικό ένστικτο, δομώντας το κτήριο της ασάφειας όπου μέσα του θα πνιγεί η εθνική μας ταυτότητα.
Είμαστε φιλοξενούμενοι στην ίδια μας τη χώρα και μόλις τελειώσει η διάρκεια παραμονής μας θα εκδιωχθούμε σαν σακιά με πατάτες. Το περίεργο είναι ότι δεν θα αποδημήσουμε σε άλλες πατρίδες, αλλά θα παραμείνουμε ξένοι στον τόπο μας.
Αυτή η αίσθηση του αναμενόμενου εκδιωγμού αποτυπώνεται καθημερινά στα πεζοδρόμια , στους τοίχους των πόλεων, στα πρόσωπα μας, και ο ευρωπαΐζων πολιτισμός διατυμπανίζει την πολιτευματική του λογική, που απαρτίζεται από αριθμούς ενός καταρρέοντος συστήματος.
Ζούμε σε ένα μεγαλειώδες και υπερκοστολογιμένο σκηνικό που καμιά παράσταση δεν θα καρποφορήσει. Με δανεικές γνώσεις και τάσεις μιμητικές δεν πρόκειται να προτείνουμε καμιά φαντασία στην εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: