Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Η πρώτη δράση των Arachovistas, γιατί όχι και των Steirivistas.


Ξεκίνησαν στην Αθήνα ως Atenistas και εξαπλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα. Αλλάζουν όνομα αλλά δεν αλλάζουν χαρακτήρα.  Είναι ανοικτές  κοινότητες χωρίς ιεραρχικές δομές και ρόλους, που δρουν συλλογικά.


Δεν είναι  Πολιτικά Κόμματα ή Δημοτικές Παρατάξεις ούτε φιλοδοξούν να γίνουν. Δεν είναι άλλοθι για αυτά που ο Δήμος και η Κεντρική Εξουσία πρέπει να κάνουν για την Πόλη και τους Πολίτες της. Είναι νέοι άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο  τους, βαρέθηκαν να γκρινιάζουν, συντονίζονται και αναλαμβάνουν δράσεις για να βελτιωθεί η ζωή τους σ´ αυτόν. Γίνονται μέρος της αλλαγής που επιθυμούν.
Καθαρίζουν, φυτεύουν, βάφουν, παρεμβαίνουν βελτιώνοντας την εικόνα και τη καθημερινότητα της πόλης τους. Οι δράσεις τους δεν περιορίζονται μόνο σε αισθητικές παρεμβάσεις, αλλά μέσω διαφόρων ενεργειών, στηρίζουν και τις αδύναμες κοινωνικές τάξεις συγκεντρώνοντας αγαθά και τρόφιμα. Ευαισθητοποιούν τους συμπολίτες τους και στέλνουν μήνυμα στις τοπικές εξουσίες.  Τα όρια στις δράσεις τους βάζει η φαντασία και η αγάπη για τον τόπο τους.
Μετά την Αθήνα με τους Atenistas, στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκαν οι ThessAlonistas, στον Πειραιά οι PireActive, στην Πάτρα οι Patrinistas, στα Ιωάννινα δραστηριοποιούνται οι Paguristas, στην Κέρκυρα οι Kantunistas και στο Ηράκλειο Κρήτης οι Minoistas.
Στην Αράχωβα μέσα από μια ομάδα στο Facebook “Η Αράχωβα ακόμα πιο όμορφη” έκαναν την εμφάνισή τους οι Arachovistas ολοκληρώνοντας με επιτυχία την πρώτη τους δράση. Έβαψαν τα κάγκελα της γέφυρας στις καμάρες, εκεί που συγκεντρώνει τους περισσότερους επισκέπτες καθημερινά και ήταν παραμελημένα. Συμμετείχαν πάνω  από 20 πολίτες, οι περισσότεροι νέα παιδιά, γεγονός ελπιδοφόρο για τη συνέχεια.
*****
Steirivistas
Ο περιβάλλον χώρος του δημοτικού σχολείου ( εξωτερική τειχοποιία, περίφραξη, μπασκέτες κ.λ.π.) μας περιμένει να τον ομορφύνουμε, για ακόμη μια φορά:
  • για τα παιδιά μας,  
  • για εμάς, 
  • για το χωριό μας.

*******
    • "Να αγαπάς την ευθύνη! 
    • Να λες: εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τον τόπο μου! 
    • Αν δεν σωθεί εγώ φταίω!" 
    Νίκος Καζαντζάκης

    Δεν υπάρχουν σχόλια: