Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Εισπρακτικώς ανεύθυνος.

Γράφει ο Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΕΤΡΑΔΗΣ
ΣΤΗ χθεσινή του ομιλία στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι τα επαχθή μέτρα σε βάρος των μισθωτών και των συνταξιούχων, αλλά και των υπό απόλυση υπαλλήλων, λαμβάνονται εξαιτίας της αδυναμίας του μηχανισμού να εισπράξει τα έσοδα του Δημοσίου.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ είναι πάντοτε εξαιρετικά επιμελής στο λόγο του. Η παραπάνω αποστροφή του αποτελεί στην ουσία καταγγελία. Και είναι εξαιρετικά σοβαρή.
ΠΡΩΤΑ ΠΡΩΤΑ γιατί ο ίδιος είναι ο προϊστάμενος αυτού του μηχανισμού. Δεύτερον, γιατί είναι η δεύτερη φορά τον τελευταίο μήνα που ο υπουργός δηλώνει ότι μέτρα λαμβάνονται επειδή ακριβώς ο εισπρακτικός μηχανισμός αδυνατεί να εισπράξει έσοδα.
ΣΤΗΝ πραγματικότητα ο υπουργός λέει στον ελληνικό λαό ότι θα του κοπούν η εργασία, ο μισθός, η σύνταξη επειδή 50, 100, 1.000 υπάλληλοι του Δημοσίου αρνούνται να κάνουν τη δουλειά για την οποία προσλήφθηκαν. Σ' αυτούς, φυσικά, συμπεριλαμβάνονται υφυπουργοί, γραμματείς και ανώτερα στελέχη. Η λεγόμενη υψηλή γραφειοκρατία.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ο νόμος για την πρόσφατη περαίωση ψηφίστηκε στις 4 Αυγούστου και καλεί στα ταμεία οφειλέτες επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Η εγκύκλιος για την εφαρμογή του νόμου έφυγε από το γραφείο του υφυπουργού προς το Εθνικό Τυπογραφείο μετά τις 15 Αυγούστου! Χθες 21 Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης!
ΜΕΧΡΙ χθες, ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση του νόμου, οφειλέτες με επιταγές πολλών εκατομμυρίων έφτασαν στα ταμεία του Δημοσίου και έφυγαν άπραγοι!
ΑΛΛΟ παράδειγμα: Η Εφορία Παγκρατίου, κεντρική αστική εφορία, δεν διεκπεραιώνει ένα μεγάλο όγκο έργου, γιατί εδώ και μήνες εκκρεμεί η διαδικασία συγχώνευσής της με τις Εφορίες Καισαριανής, Βύρωνα και λοιπές της περιοχής.
Σ' ΑΥΤΑ τα απλά και πρόχειρα να προστεθεί ότι εφορίες εξακολουθούν να είναι χωρίς διευθυντές, ενώ άλλες έχουν απορφανιστεί από υπαλλήλους, λόγω αθρόων συνταξιοδοτήσεων και μετατάξεων.
ΕΠΙΣΗΣ, άγνωστο στους πολίτες, αλλά γνωστό στις προϊστάμενες υπηρεσίες είναι ότι εγκύκλιοι για τη διεκπεραίωση φορολογικών ρυθμίσεων στέλνονται στο taxis, αλλά όχι στις εφορίες και το αντίθετο!
ΤΟ αλαλούμ δεν έχει τέλος, συμπεριλαμβανομένης της δυσαρέσκειας των υπαλλήλων εξαιτίας της μείωσης των αποδοχών τους και της περαιτέρω περικοπής των επιδομάτων και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους.
ΑΠ' ΟΛΟ αυτό το περιβάλλον, που περιγράφουμε αναδίδεται μία μπόχα. Η μπόχα από το ίδιο αργοκίνητο, αναποτελεσματικό, πανάκριβο και κοστοβόρο για τους πολίτες Δημόσιο, που ταλαιπωρεί τον τόπο εδώ και πολλές δεκαετίες.
ΤΟ Δημόσιο αυτό, όμως, και οι μηχανισμοί του, τους οποίους ευθέως καταγγέλλει ο προϊστάμενός τους, αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, έχουν ονοματεπώνυμα. Και, κυρίως, έχουν προϊσταμένους. Ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό και κατεβαίνοντας στους υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείς. Αυτοί έχουν τις κορυφαίες ευθύνες για την κατάσταση.
ΕΑΝ ο υπουργός πιστεύει και γνωρίζει ότι για επαπειλούμενα δεινά του ελληνικού λαού συνολικά, στα οποία τον υποχρεώνει ο ίδιος και η κυβέρνηση, φταίει ο εισπρακτικός μηχανισμός του Δημοσίου, έχει μόνο δύο δρόμους: Είτε να αλλάξει αμέσως τον μηχανισμό είτε να τον υποχρεώσει να κάνει το έργο για το οποίο υπάρχει.
ΑΝ δεν μπορεί τίποτε από τα δύο ο υπουργός, εντιμότερη λύση από το να φτωχύνει το λαό είναι να παραδώσει σε κάποιον άλλο το δύσκολο έργο.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ είναι για να δίνεις ευτυχία και τροφή στο λαό. Δεν είναι ένα φαΐ για ακόρεστη όρεξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: