Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Επιζητούν το χάος;


Αποκαλυπτικό για την κατάστασης της χώρας - περισσότερο ίσως από τους αριθμούς και τους οικονομικούς δείκτες - είναι το προχθεσινό editorial των «Financial Times». Εκεί, στο ευαγγέλιο των αγορών, διατυπώνεται απερίφραστα και ωμά ο εκβιασμός προς την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία: Ή θα προσαρμοστείτε (στις απαιτήσεις μας) ή θα σας διαλύσουμε.
Αυτόν τον εκβιασµό διατυπώνει στις επαφές του με κυβερνητικούς αξιωματούχους και ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα: Είτε θα πτωχεύσετε συντεταγμένα εντός ευρώ είτε η πτώχευση θα γίνει άναρχα και θα προκαλέσει κοινωνικό χάος.

Σύµφωνα με τους «F.T.»: «Αν δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση από το δάνειο της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τότε τα κεφάλαια της Αθήνας θα εξαντληθούν στις αρχές Οκτωβρίου. Μέχρι τον Δεκέμβριο, όμως, δεν υπάρχουν λήξεις ελληνικών κρατικών ομολόγων. (...) Το θύμα από τα άδεια ταμεία του ελληνικού κράτους δεν θα είναι η αγορά ομολόγων, αλλά ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας και όσοι λαμβάνουν επιδόματα. Και γι’ αυτούς, ο μόνος υπόλογος είναι η κυβέρνησή τους».
Η εφηµερίδα των αγορών διατυπώνει τον εκβιασμό πατώντας στο πολιτικό κενό που διακρίνει την ελληνική σκηνή, οργανώνοντας δυνάμεις για εσωτερική αντιπαράθεση και σύγκρουση: «Οι Έλληνες είναι χωρισμένοι σε αυτούς που ευνοήθηκαν από τη δυσλειτουργία του κράτους - τα καλά προστατευμένα και καλά αμειβόμενα κλειστά επαγγέλματα, τους δημοσίους υπαλλήλους, κλάδους που ελέγχονται από καταχρηστικά συνδικάτα - και, στην πλειονότητα, εκείνους που δεν συμμετέχουν σε αυτό το σύστημα, οι οποίοι πρέπει να χρηματοδοτούν αυτά τα προνόμια και τώρα σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της αργοπορημένης λιτότητας. (…) Η λαϊκή αγανάκτηση πρέπει να στραφεί στη σωστή κατεύθυνση. Σε εκείνους που εκμεταλλεύονται ένα χρεοκοπημένο σύστημα».
Οι «F.T.» ολοκληρώνουν το άρθρο ως εξής: «Όταν οι πολιτικοί δεν έχουν το κουράγιο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους παρακινήσουμε». Αντιλαμβάνονται ότι η διαίρεση του ελληνικού λαού και η εξώθηση σε σύγκρουση μπορεί να προκαλέσουν χάος; Προφανώς το γνωρίζουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: