Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Με sms ως την Κυριακή η εξαίρεση από το «χαράτσι» στα ακίνητα.

Άμεσα θα πρέπει να ενημερώσουν οι ιδιοκτήτες ότι εμπίπτουν στις κατηγορίες που εξαιρούνται ή δικαιούνται μειωμένο τέλος, αλλιώς θα περιμένουν συμψηφισμό με τους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος. Διαμαρτύρεται η ΠΟΜΙΔΑ

Με γραπτό μήνυμα εντός των επόμενων τριών ημερών μπορούν οι υπόχρεοι του έκτακτου τέλους στα ακίνητα να εξαιρεθούν ή να επιβαρυνθούν με τον ειδικό χαμηλό συντελεστή, αποφεύγοντας την κανονική κλίμακα.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα δέχεται τα σχετικά sms στον αριθμό 54160 μέχρι και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου. Η μορφή του κειμένου θα πρέπει να είναι η εξής:

ΕΤΑ [αριθμός φορολογικού μητρώου] [αριθμός παροχής]
(μεταξύ τους πρέπει να υπάρχει μονό κενό διάστημα).
Στη συνέχεια η υπηρεσία θα επεξεργαστεί τα στοιχεία και θα απαντήσει εάν κρίνεται ότι ο φορολογούμενους δικαιούται τελικά απαλλαγή ή ειδική φορολόγηση.
Μετά την επεξεργασία, η λίστα με τα ονόματα όσων απαλλάσσονται ή επιβαρύνονται με τον χαμηλότερο συντελεστή θα μεταβιβαστεί στη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους ρεύματος.
Εάν οι υπόχρεοι δεν υποβάλουν εγκαίρως το μήνυμα, θα κληθούν να καταβάλουν την πρώτη δόση. Θα έχουν ωστόσο τη δυνατότητα να στείλουν το μήνυμα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
Εάν γίνει δεκτό, θα ληφθεί υπόψιν στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος και για τυχόν ποσό που καταβλήθηκε επιπλέον θα γίνει συμψηφισμός στους επόμενους λογαριασμούς.

Βολές από τους ιδιοκτήτες
"Την εντονότατη ανησυχία και δικαιολογημένη οργή των εκατομμυρίων φορολογουμένων ιδιοκτητών ακινήτων όλης της χώρας για το τι ακόμη τους περιμένει, έχουν προκαλέσει οι τελευταίες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλου που αφορούν στη φορολογία των ακινήτων, μετά την ψήφιση και του νέου φόρου μέσω ΔΕΗ", αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρεται ειδικότερα στις αναφορές "περί δήθεν πραγματικής αξίας της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων ύψους 1 τρισ. ευρώ" και στην αναφορά ότι "σε αυτό το ένα τρισεκατομμύριο υπάρχει και πολύ μεγάλο προϊόν παραοικονομίας και φοροδιαφυγής",
Επίσης αναφέρεται στον αστήρικτο, όπως υποστηρίζει, ισχυρισμό ότι "η διαφορά μεταξύ αντικειμενικών και πραγματικών αγοραίων αξιών δείχνει το μέτρο του συσσωρευμένου προϊόντος μιας παραοικονομικής δραστηριότητας" και κυρίως "το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι αν το προϊόν αυτό είχε φορολογηθεί με 10% και απέδιδε 100 δισ. ευρώ, λόγω πραγματικών αξιών, και φορολογήθηκε στο 5% λόγω των χαμηλών αντικειμενικών αξιών, υπάρχουν 50 δισ. ευρώ που ποτέ δεν εισέπραξε το ελληνικό δημόσιο, που μαρτυρεί πρόθεση επιβολής φορολογίας 10% σε όλη την ιδιωτική ακίνητη περιουσία".
Ενόψει και της κατάρτισης νέου φορολογικού νομοσχεδίου η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "τα ακίνητα δεν είναι προϊόν παραοικονομικής δραστηριότητας αλλά αποταμίευσης που προήλθε από το μόχθο, τις οικονομίες και τις στερήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών οικογενειών, έννοιες που είναι πιθανώς ελάχιστα γνωστές σε μεγάλη μερίδα του πολιτικού κόσμου που κυβέρνησε τη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες" και ζητάει την. αναστολή του ΦΑΠ, εφόσον η κυβέρνηση μονιμοποίησε τον δεύτερο ετήσιο φόρο ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: