Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Προβλέψεις-σοκ από τη ΓΣΕΕ.

Στα επίπεδα της δεκαετίας του '60, όπου ο ένας στους τέσσερις ήταν άνεργος, εκτιμά η Συνομοσπονδία ότι θα εκτιναχθεί η ανεργία. Πρόβλεψη για μειωμένα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 6 δισ. το 2012
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ  ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Στο 26% θα εκτιναχθεί στα τέλη του 2012 η πραγματική ανεργία προβλέπει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σάββας Ρομπόλης, εκτιμώντας παράλληλα πως θα υπάρξει και νέος γύρος αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.
Ουσιαστικά τα ποσοστά ανεργίας θα επιστρέψουν στα επίπεδα της δεκαετίας του 1960 (με τη στατιστική ανεργία να φτάνει την επόμενη χρονιά το 21%) και περισσότερα από 1,2 εκατ. άτομα θα αναζητούν δουλειά.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης για την "ελληνική οικονομία και την απασχόληση" ο Σάββας Ρομπόλης αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό, εκτιμώντας πως το 2012 έμφαση θα δοθεί στην αναλογικότητα των συντάξεων και των καταβαλλόμενων εισφορών. Δηλαδή το ποσό που θα λαμβάνει ο συνταξιούχος συνολικά θα είναι μικρότερο από το ποσό των εισφορών που κατέβαλε στον εργασιακό του βίο.
Σημειώνεται πως φέτος τα έσοδα των ταμείων είναι μειωμένα κατά 5 δισεκατομμύρια λόγω της κρίσης (απώλεια εισφορών από ανεργία και μείωση μισθών). Για το 2012 το συνδικαλιστικό κίνημα αναμένει νέα μείωση κατά 6 δισεκατομμύρια, κάτι που θα οδηγήσει σε νέα μέτρα περιορισμού των συντάξεων.
Σε... υποχώρηση βρίσκεται και η αγοραστική δύναμη των μισθών, που έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2001. Την ίδια στιγμή το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10,2% την τριετία 2009-2011 (και 11,8% από το πρώτο εξάμηνο του 2008, όταν εμφανίστηκε η ύφεση της οικονομίας).
Ύφεση
Οπως χαρακτηριστικά τονίστηκε: η ασκούμενη πολιτική του Μνημονίου δείχνει αδιέξοδη, οδηγώντας τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση, χωρίς να επιτυγχάνονται οι στόχοι για μείωση του ελλείμματος, έλεγχο του δημόσιου χρέους και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Να υπάρξει ένα σχέδιο με τίτλο "τελευταίο καταφύγιο απασχόλησης" πρότεινε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας με κοινοτικά και εθνικά κονδύλια.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έκαναν λόγο για ηγεσία που δεν αναπτύσσει τις αναγκαίες πολιτικές για έξοδο από την κρίση, ενώ χαρακτήρισε "άτολμη" την ηγεσία της Ευρώπης.
Από την πλευρά του ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ν. Χριστοδουλάκης, αναφέρθηκε στην ύφεση, σημειώνοντας πως όσο δεν περνά η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι για έξοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: