Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Πολιτικοί... ΑΑΑ ( Ασυνεπείς, Αποτυχημένοι, Ανίκανοι )

Του ΣΩΤΗΡΗ ΜΑΝΙΑΤΗ
Δίκαια και αναλογικά χαρακτήρισε η κυβέρνηση τα «σοκ και δέος» μέτρα που ανακοίνωσε για πολλοστή φορά. Αν και έτσι όπως το πάνε, η φράση «μέτρα σοκ και δέος» έχει χάσει πλέον το νόημά της.
Οι υπουργοί της κυβέρνησης επί μία διετία αποδεικνύονται αδικαιολογήτως αποτυχόντες. Στην πιο κρίσιμη φάση της χώρας εμφανίζονται ανίκανοι να αντιμετωπίσουν κρίσιμες καταστάσεις. Δεν κατάφεραν να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις και τους υποτιθέμενους σχεδιασμούς. Δεν εισέπραξαν έστω ένα μικρό ποσοστό από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εξ αυτών δεν έχει επιτευχθεί πραγματική διεύρυνση της περιβόητης φορολογικής βάσης. Δεν χτύπησαν το λαθρεμπόριο καυσίμων, δεν προχώρησαν βασικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
Η κρατική μηχανή παραμένει σε βαθύ λήθαργο, ο φοροεισπραχτικός-φοροελεγκτικός μηχανισμός παραπαίει, με τα υπουργικά μπρος - πίσω να δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Υπάρχουν ΔΟΥ που δεν εισπράττουν ούτε το 10% όσων οφείλονται και αυτά κυρίως από τα συνήθη υποζύγια, μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, τα οποία είναι δεμένα χειροπόδαρα και από το διαρκές ξεζούμισμα πνέουν πλέον τα λοίσθια.
Και το χειρότερο είναι ότι τα στελέχη της κυβέρνησης ομολογούν ανερυθρίαστα την ασυνέπεια, την ανικανότητα και την αποτυχία τους, αλλά συλλαμβάνονται και να ψεύδονται. Ακόμη και αυτήν τη στιγμή. Μέχρι να φτάσουμε στην ανακοίνωση των μέτρων υπήρξε η συνήθης τακτική της δραματοποίησης. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αρχικά και ανακοίνωσε ένα χαράτσι 0,5-10 ευρώ/τ.μ. ανά ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, με βάση την τιμή ζώνης, που θα πληρώνεται μέσω ΔΕΗ σε δόσεις για το 2011 και το 2012 και με την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης. Δύο 24ωρα μετά, το ποσόν ανέβηκε στα 3-16 ευρώ για να καταλήξουμε στα 3-20 ευρώ (αν δεν προκύψει κάτι νεότερο) ενώ πλέον συζητείται και η επέκταση του μέτρου έως και το 2014 ή και το πέρασμα μόνιμα στη φορολογία.
Φτάσαμε τελικά στις πρόσφατες ανακοινώσεις για ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Μείωση του αφορολογήτου στα 5.000 ευρώ, 30.000 σε εφεδρεία μέχρι τον Δεκέμβριο, αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, μείωση συντάξεων και εφάπαξ... Με απύθμενο θράσος μάλιστα επισημαίνουν ότι το αφορολόγητο φτάνει στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χωρίς όμως να γίνεται καμία αναφορά για το πού βρίσκονται μισθοί και συντάξεις αλλά και οι ώρες εργασίας στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Στελέχη της κυβέρνησης βγαίνουν με περίσσιο θράσος να υποστηρίξουν ότι οι στόχοι για τα έσοδα του προϋπολογισμού δεν άλλαξαν. Παραμένουν οι ίδιοι, τα 54 δισ. ευρώ, απλώς δεν έχουν εισπραχθεί και προχωρούν σε νέα εξοντωτικά μέτρα για να τους πετύχουν. Μόνο που τους στόχους δεν τους έπιασαν γιατί δεν χτύπησαν τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο καυσίμων, δεν διεύρυναν τη φορολογική βάση, δεν προχώρησαν θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Αρα τα μέτρα ούτε αναλογικά ούτε και δίκαια είναι όπως υποστηρίζουν. Αφού έχουμε και πάλι φοροεπιδρομή στα γνωστά «θύματα»: συνταξιούχους, χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Θα πληρώνουν πλέον φόρο ακόμα και αυτοί που λαμβάνουν μόλις κάτι παραπάνω από 350 ευρώ μηνιαίως. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα έχουν κληθεί ήδη να πληρώσουν έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ενώ θα κληθούν να πληρώσουν και το χαράτσι της ηλεκτροδότησης ακινήτου μέσω της ΔΕΗ.
Οδηγούν και πάλι σε περαιτέρω ύφεση, σε δρόμο αδιέξοδο. Και το πιο πιθανό είναι σημαντική μερίδα πολιτών, απ' αυτούς που επιλέγουν χρόνια τώρα να είναι απόλυτα εντάξει στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, αυτή τη φορά να μην το κάνει. Και όχι μόνο γιατί δεν θα θέλει πλέον να εξακολουθεί να θεωρείται θύμα, αλλά και διότι θα αδυνατεί να το πράξει έπειτα από τις συνεχιζόμενες αφαιμάξεις.
Δυστυχώς η χρεοκοπία δεν είναι απλώς οικονομική, αλλά βαθιά πολιτική και κάπως έτσι φτάσαμε από το «Ευχαριστώ τους Αμερικανούς» του Κώστα Σημίτη για τα Ιμια στο «Ευχαριστώ την τρόικα» του Ευάγγελου Βενιζέλου για την τραγική κατάσταση στην οποία οδήγησαν τη χώρα. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον πολιτική νομιμοποίηση, χωρίς όμως να διαφαίνεται και κάποια λύση από πιθανές πρόωρες εκλογές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: