Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Μαζί για τη Στερεά Ελλάδα της ανάπτυξης.


                          31/08/2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα : « Τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Παπαθανασίου Κων/νου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου 2011 , σχετικά με το δίκτυο ανοικτών διωρύγων της Πεδιάδας Μόρνου της Περιφ. Ενότητας Φωκίδας »

Ο κ. Παπαθανασίου Κων/νος στην τοποθέτησή του δήλωσε :
Στην πεδιάδα του Μόρνου, στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, έχει σταματήσει η τελική φάση δηλ. η ολοκλήρωση του πιο σημαντικού έργου για την ευρύτερη περιοχή. Ενώ ουσιαστικά έχει υλοποιηθεί το 95% του έργου(αξίας άνω των 15 εκ. ευρώ ) , έχει διενεργηθεί έλεγχος από δύο ελεγκτικές αρχές ( ΕΔΕΛ και ΕΣΠΕΛ ) και έχει χαρακτηρισθεί i, χωρίς να χρήζει επανέλεγχο, το έργο δεν έχει παραδοθεί στον ΤΟΕΒ της περιοχής για πλήρη λειτουργία, με αποτέλεσμα να υποχρεούται το Ελληνικό Δημόσιο να χορηγεί κάθε χρόνο τεράστια ποσά ( περίπου 1.600.000  ευρώ) στους αγρότες της περιοχής, λόγω απώλειας εισοδήματος.
Η ολοκλήρωση του έργου θα γίνει με εθνικούς πόρους. Τα υπολειπόμενα ποσά, σύμφωνα με ανακοινώσεις των αρμοδίων οργάνων της Κυβέρνησης, έχουν εγγραφεί στους αντίστοιχους κωδικούς των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων. Όμως, μια σειρά αγκυλώσεων γραφειοκρατικού χαρακτήρα έχει σαν αποτέλεσμα το έργο να μην ολοκληρώνεται, να μην αποκαθίστανται οι κακοτεχνίες του εργολάβου, όπως έχει υποχρέωση από τη σύμβαση, να εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης η εν λόγω περιοχή και την ίδια ώρα το Κράτος να καταβάλλει τεράστια ποσά για αποζημιώσεις ηρτημένης εσοδείας. Βεβαίως οι ανησυχίες των αγροτών εστιάζονται στο αδιαμφισβήτητο γεγονός των κακοτεχνιών του έργου. Ο εργολάβος έχει υποχρέωση αποκατάστασης αυτών των κακοτεχνιών και αφού ο ΤΟΕΒ και η τοπική κοινωνία πειστούν για την αποτελεσματικότητα του έργου και την άρτια λειτουργικότητα του έργου και την άρτια λειτουργικότητά του, τότε θα πρέπει να παραληφθεί το έργο επ’ ωφελεία των αγροτών της περιοχής.
Κατά την δική μας εκτίμηση, αλλά εκφράζοντας και τη θέληση της συντριπτικής πλειονότητας των αγροτών και κατοίκων της περιοχής, το συγκεκριμένο έργο « ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΔΙΩΡΥΓΩΝ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΜΟΡΝΟΥ Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ » πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί και επ΄αυτού να αναλάβει πρωτοβουλία ο κ. Περιφερειάρχης και η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης, προκειμένου να επιτευχθεί ενιαίος συντονισμός των υπολειπόμενων ενεργειών, ώστε τα εναπομείναντα υποέργα να τελεσφορήσουν και το έργο να παραδοθεί προς χρήση. Δυστυχώς, η αρχιτεκτονική του νέου νόμου για την αυτοδιοίκηση ( ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ) , δημιουργεί ασάφειες και αοριστίες αναφορικά με τις σαφείς αρμοδιότητες και αοριστίες αναφορικά με τις σαφείς αρμοδιότητες των εμπλεκομένων υπηρεσιών στην ολοκλήρωση του έργου.
Συγκεκριμένα καλείται ο Περιφερειάρχης :
  1. Να ορίσει τεχνικό σύμβουλο, ώστε να είναι δυνατή η συνέχιση της διαδικασίας που αφορά την ηρτημένη εσοδεία 2010-2011
  2. Να υλοποιηθούν τα εναπομείναντα έργα αναδασμού, που επιβλέπουν  οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
  3. Να πιεστεί ο εργολάβος του έργου στην αποκατάσταση κακοτεχνιών και στη συνεχή συντήρηση όλου του δικτύου.
  4. Να δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την ολοκλήρωση των επαπομεινασών εργασιών.
  5. Να ορισθεί η προβλεπόμενη από το νόμο επιτροπή που θα ελέγξει πριν την παραλαβή του, την αποτελεσματικότητα του έργου και την ορθή του περαίωση.
                                                                                                Από το Γραφείο Τύπου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: