Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Κίνητρα σε νέους για βιοτεχνίες χαλιών.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ
Μικρομεσαίες βιοτεχνίες κατασκευής χαλιών,κιλιμιών, ταπήτων και άλλων υφαντικών καλυμμάτων δαπέδων μπορούν να δημιουργήσουν νέοι και νέες ηλικίας έως 40 ετών με κίνητρα μέσα από τον επενδυτικό νόμο.


Μικρομεσαίες βιοτεχνίες κατασκευής χαλιών, κιλιμιών, ταπήτων και άλλων υφαντικών καλυμμάτων δαπέδων μπορούν να δημιουργήσουν νέοι και νέες ηλικίας έως 40 ετών με κίνητρα μέσα από τον επενδυτικό νόμο.
Η "Επιχειρηματικότητα των Νέων" του επενδυτικού νόμου δίνει απευθείας επιχορηγήσεις μέχρι το ποσό των 500.000 ευρώ για τις δαπάνες που αφορούν την ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης και ενισχύσεις μέχρι 1 εκατ. ευρώ για τη χρήση χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Το συνολικό ύψος και των δύο μορφών ενισχύσεων που έχει προϋπολογιστεί για το συγκεκριμένο καθεστώς του επενδυτικού είναι στα 150 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα ποσά των 500.000 και 1 εκατ. ευρώ αυτά παρέχονται κατά τα πρώτα πέντε χρόνια, μετά την ίδρυση και λειτουργία της επιχείρησης υπό την προϋπόθεση ότι το κατ' έτος χορηγούμενο ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 33% του συνόλου της διατιθέμενης ενίσχυσης.
Τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου μπορούν να εκμεταλλευτούν όσοι θέλουν να ιδρύσουν επιχειρήσεις για την:
  • Κατασκευή χαλιών και κιλιμιών.
  • Κατασκευή ταπήτων και άλλων υφαντικών καλυμμάτων δαπέδων.
  • Παραγωγή βελεντζών και παρόμοιων ειδών.
  • Κατασκευή ταπήτων και άλλων υφαντικών καλυμμάτων δαπέδων με κόμπους.
  • Κατασκευή ταπήτων και άλλων υφαντικών καλυμμάτων δαπέδων, υφαντών.
  • Κατασκευή ταπήτων και άλλων υφαντικών καλυμμάτων δαπέδων, θυσανωτών.
Μικρές επιχειρήσεις ορίζονται εκείνες που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.
Πολύ μικρές επιχειρήσεις ορίζονται αυτές που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζόμενους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ.
Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για να συμμετάσχουν απαιτείται να έχουν νομική μορφή είτε ατομικής επιχείρησης, ή εμπορικής εταιρείας ή συνεταιρισμού.
Επίσης να αποτελούν είτε ατομικές επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα των οποίων δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους, είτε επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν φυσικά πρόσωπα με ποσοστό άνω του 50% του εταιρικού τους κεφαλαίου, τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους και ασκούν αποκλειστικά τη διαχείριση της εταιρείας κατέχοντας θέση Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου, Διευθύνοντος Συμβούλου, Διαχειριστή ή αντίστοιχου οργάνου διοίκησης.
Προϋπόθεση αποτελεί επίσης να έχουν ιδρυθεί τον Ιανουάριο του 2011 και έπειτα ή να μην έχουν κατά το χρόνο κατάθεσης της αίτησης υπαγωγής ολοκληρώσει τις διαδικασίες ίδρυσής τους.
Δεν θα πρέπει, ακόμη, να έχουν ως μετόχους με ποσοστό άνω του 20% ή ασκούντες τη διοίκηση πρόσωπα που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις οι οποίες έπαυσαν τη λειτουργία τους κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο και δραστηριοποιούνταν στην ίδια σχετική αγορά ή σε όμορες αγορές.
Οι προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων στο ειδικό καθεστώς του επενδυτικού νόμου έχουν αρχίσει να "τρέχουν" από την 1η Ιουλίου και κρατάνε μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.
Ενισχύονται έως το 35% οι δαπάνες
Στο 35% είναι το ποσοστό ενίσχυσης για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα τρία πρώτα έτη μετά την ίδρυση της επιχείρησης και στο 25% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα δύο επόμενα έτη για όσους επιλέξουν για την επένδυσή τους τις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.
Αυτά τα ποσοστά προσαυξάνονται κατά 5% στα νησιά των ως άνω περιφερειών με πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων.
Στις περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής ορίζονται ποσοστά ενίσχυσης 25% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα τρία πρώτα έτη μετά την ίδρυση της επιχείρησης και 15% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται τα δύο επόμενα έτη.
Δύο είναι οι κατηγορίες δαπανών που ενισχύονται μέσα από τη "Νεανική Επιχειρηματικότητα":
1. Δαπάνες που αφορούν σε ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία της επιχείρησης και ειδικότερα:
  • Αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης.
  • Τόκους εξωτερικής χρηματοδότησης με επιτόκιο που δεν υπερβαίνει το επιτόκιο αναφοράς.
  • Μίσθωση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής και χρησιμοποίηση τεχνολογικών υποδομών που δημιουργούνται με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση.
  • Ενέργεια, ύδρευση και θέρμανση, καθώς και διοικητικές επιβαρύνσεις και φόρους.
2. Δαπάνες χρηματοδοτικής μίσθωσης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής:
  • Οι καταβαλλόμενες δόσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής.
Στα 100.000 ευρώ ορίζεται το ελάχιστο κόστος του επενδυτικού σχεδίου.
ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ 
Τα επενδυτικά σχέδια υποβάλλονται έως 30 Σεπτεμβρίου μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr), και έπειτα σε έντυπη μορφή στα παρακάτω Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών, απ' όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν και πληροφορίες.
Για τις επιχειρήσεις που ιδρύονται και λειτουργούν στις Περιφέρειες Αττικής, Ηπείρου, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας: Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας: Κοραή 4, 6ος όροφος, ΤΚ 10564, Αθήνα, Τηλ: 210-3258800-4.
Για τις επιχειρήσεις που ιδρύονται και λειτουργούν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας: Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη: Διοικητήριο Θεσσαλονίκης, Γραφείο 203, 2ος όροφος, ΤΚ 54123, Τηλ: 2310 379103 / 2310 379240.

Δεν υπάρχουν σχόλια: