Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ποιος Μινχάουζεν.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Ξεπέρασαν και τον Μινχάουζεν. Ο διασημότερος ψεύτης όλων των εποχών έμεινε στην Ιστορία όχι μόνο για τις φανταστικές περιπέτειές του αλλά και γιατί τις αφηγούνταν με τέτοιο τρόπο, που στο τέλος τις πίστευε και ο ίδιος.
Αυτοί εδώ έχουν κάνει το βαρόνο να φαίνεται μπροστά τους ένας μαθητευόμενος παραμυθάς.
Αφού μας χόρτασαν δύο χρόνια με παραμύθια, έρχονται τώρα και διαψεύδουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Και είναι περήφανοι γι' αυτό. Χωρίς τσίπα καμιά, ανατρέπουν το παραμύθι που οι ίδιοι αφηγήθηκαν και ετοιμάζονται να αφηγηθούν ένα νεότερο, εξελιγμένο, πιο αληθοφανές.
Την εβδομάδα που πέρασε ο πρωθυπουργός αναλώθηκε σε μαραθώνιες συσκέψεις προετοιμασίας για τη ΔΕΘ. Ο κ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζοντας μια «νέα εθνική αφήγηση». Ενα νέο παραμύθι δηλαδή, που θα ανατρέπει το παλιό.
Αν αποδειχθούν αληθινές οι πληροφορίες που λένε ότι ο πρωθυπουργός, για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΘ, δεν θα μιλήσει στην κεντρική εκδήλωση προς τις παραγωγικές τάξεις, τότε ο κ. Παπανδρέου θα σερβίρει το νέο του παραμύθι στο δικό του γήπεδο, στην καθιερωμένη προς τους δημοσιογράφους συνέντευξη. Εκεί, δηλαδή, που άλλα οι εκπρόσωποι του Τύπου ρωτούν και άλλα ο πρωθυπουργός απαντά.
Ανέτρεξα, για των λόγων το αληθές, στην περσινή εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια να εντοπίσω τους κεντρικούς άξονες στους οποίους κινήθηκε, για έναν εν τάχει, έναν χρόνο μετά, απολογισμό. Χωρίς κανένα ψήγμα υπερβολής, όσα είπε πέρσι ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και τα όσα συμβαίνουν στη χώρα σήμερα.
Ομως, καμία σχέση με τα όσα συνέβαιναν στη χώρα το 2009 δεν είχαν και τα όσα περιέγραψε, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός το 2010. Οπως καμία σχέση με το 2008 δεν είχαν οι προσδοκίες που καλλιέργησε με το «λεφτά υπάρχουν» το 2009. Γι αυτό σας λέω, ο βαρόνος Μινχάουζεν ήταν μπροστά τους ένας μαθητευόμενος παραμυθάς.
Για να είμαστε δίκαιοι, όμως, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι μόνος του σε αυτή την προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού και περιβάλλεται από ισάξιους συνεργάτες-συμπαραστάτες.
Όπως ο κ. Βενιζέλος, για παράδειγμα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς για το νέο τσάρο της οικονομίας μας. Πόσο γρήγορα ο αυτοπροτεινόμενος ως μεγαλόπνοος ηγήτορας της οικονομικής και κοινωνικής ανάτασης της χώρας απεδείχθη άλλος ένας υπερφίαλος παραμυθάς. Πόσο γρήγορα αυτός ο ευρυμαθής κήνσορας βρέθηκε να ομονοεί με πολιτικές που ο ίδιος λίγο πριν καταδίκαζε ως καταστροφικές.
Και είναι πραγματικά εντυπωσιακό με πόση άνεση εμφανίζεται ο μειλίχιος υπερυπουργός και αντιπρόεδρος να ανακοινώνει μέτρα, τα οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει άδικα, και αγγίζει πραγματικά τα όρια του παραλογισμού να αυτοπροσδιορίζεται ως τολμητίας όταν ακολουθεί πολιτικές τις οποίες και ο ίδιος θεωρεί λαθεμένες.
Να 'μαστε, λοιπόν, σήμερα, Δευτέρα 22 Αυγούστου, ακριβώς έναν μήνα μετά τις αποφάσεις της έκτακτης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης και έναν μήνα και κάτι μετά την περιπετειώδη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, θα έσωζε τη χώρα από τη χρεοκοπία και θα την οδηγούσε στο δρόμο της ανάπτυξης.
Με την ύφεση να έχει ξεφύγει από κάθε πρόβλεψη, το έλλειμμα να έχει εκτροχιαστεί, την ανεργία να αγγίζει εφιαλτικά επίπεδα, τη συμφωνία της συνόδου να βρίσκεται στον αέρα μετά τις ανοησίες με τη Φινλανδία, τις πολυχαϊδεμένες και από τον κ. Βενιζέλο τράπεζες να στραγγαλίζουν κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και τη φτώχεια να απλώνεται σαν τσουνάμι στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, στην κυβέρνηση ετοιμάζουν «νέα εθνική αφήγηση».
Την ώρα που η χώρα καταρρέει, την ώρα που η πλειονότητα των πολιτών περιφέρεται παραζαλισμένη από τα απανωτά χαράτσια της εφορίας, την ώρα που με την ανόητη και επικίνδυνη πολιτική τους έχουν μετατρέψει ακόμα και το σουβλάκι σε είδος πολυτελείας, την ώρα που ομολογούν την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής τους και ουσιαστικά και τη λήψη νέων, πρόσθετων μέτρων, στο Μαξίμου αναλώνονται στη φιέστα της Θεσσαλονίκης και το νέο παραμύθι που θα σερβίρουν.
Στην ιατρική, το Σύνδρομο Μινχάουζεν περιγράφεται ως διαταραχή της προσωπικότητας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ασθενής, στην προσπάθειά του να τραβήξει την προσοχή των γιατρών, εφευρίσκει διάφορες σωματικές ενοχλήσεις, όπως τα φανταστικά κατορθώματα του βαρόνου. Σε πιο προχωρημένο στάδιο, ο ασθενής εμφανίζει και συμπτώματα, το πιστεύει δηλαδή. Αν βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια, δεν την αποδέχεται και αναζητά θεραπεία αλλού.
Πώς όμως να περιμένουμε θεραπεία και γιατρειά στην Ελλάδα όταν ο υπουργός Υγείας, ο κ. Λοβέρδος, θεωρείται ο... πατέρας του Μινχάουζεν. Είμαστε καταδικασμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: