Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Το Μπουένος Άιρες τιμά τον δικό μας Άγιο Νικόλα τον προσκυνητή τον Στειριώτη


Μετάφραση: Βάσω Κανιστρά
 Μια μαρτυρία της μεγάλης ευλάβειας και τιμής προς τον Άγιο Νικόλα τον προσκυνητή φτάνει από την συνοικία Λα Μπόκα του Μπουένος Άιρες που γιόρτασε με μεγάλες τιμές στις 9 Νοεμβρίου 2010 τον πολιούχο Άγιο της πόλης του Τράνι. Στις 7 Νοεμβρίου μια εντυπωσιακή τελετή ξεκίνησε από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή (San Giovanni Evangelista), μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες του Μπουένος Άιρες.

Η ευλάβεια της ιταλο-αργεντίνικης κοινότητας προς τον Άγιο Νικόλαο ξεκινά στα 1924 χάρη σε μια γυναίκα, την Σετσίλια Κρότσε Ντι Λέρνια, που δώρισε στην κοινότητα του Τράνι στην Αργεντινή το άγαλμα του Αγίου. Σχεδόν 80 χρόνια μετά η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι δρόμοι της συνοικίας γεμίζουν από ανθρώπους που λατρεύουν τον Άγιο και κυρίως από παιδιά τα οποία μένουν στην συνοικία. Η μοναδική πομπή που αποτελεί μέρος των λατρευτικών εκδηλώσεων ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή και καταλήγει σε ένα μικρό παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία της Ελπίδας (Nostra Signora della Speranza) όπου ο Άγιος τίθεται σε προσκύνημα.

Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της θρησκευτικής τελετουργίας είναι τα μικρά παιδιά στα οποία προσφέρονται γλυκά και φρούτα (κυρίως κεράσια), που βρίσκονται τοποθετημένα στα πόδια του αγάλματος του Αγίου και είναι εμπνευσμένα από την ιστορία του Αγίου μας. Η πομπή συνοδεύεται στους δρόμους της πόλης από την μπάντα της Αγίας Σετσίλιας (Santa Cecilia) που παιανίζει παραδοσιακή μουσική καθώς και τους ύμνους των δύο χωρών (Ιταλίας και Αργεντινής). Η γιορτή προς τιμήν του Αγίου Νικολάου διοργανώθηκε από την ενορία του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή και την καθολική οργάνωση Άγιος Νικόλας ο Αποδημητής.

Η συνοικία Λα Μπόκα αριθμεί σχεδόν 47.000 κατοίκους και οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι αποτέλεσε το “στόμα” στη συμβολή του ποταμού Ριακιουέλο στο Ρίο ντε λα Πλάτα, πιθανότατα σε ανάμνηση της παλιάς συνοικίας Μπόκα Ντε Αζέ της Γένοβας καθώς η συνοικία ιδρύθηκε από Γενοβέζους ναυτικούς που μετανάστευσαν μαζικά στην Αργεντινή τον 19ο αιώνα.
Η λατρεία των Αγίων της Πούλια ξεκίνησε στα 1900 από μια ομάδα μεταναστών από το Τζιοβινάτζο οι οποίοι αποφάσισαν να επαναλάβουν στην Λα Μπόκα την τελετή της Μαντόνα του Κορσινιάνο. Από εκεί και πέρα ακόμη και οι άλλες συνοικίες της Πούλια ακολούθησαν το παράδειγμα. 'Ετσι, για παράδειγμα, μεταφέρθηκαν και οι εορτασμοί των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού και φυσικά του Αγίου Νικολάου του Αποδημητή που εορτάζεται στην Λα Μπόκα με μια μοναδική τελετή την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου. Η γιορτή της συνοικίας, όμως, κατά παράδοση και λόγω καιρικών συνθηκών γίνεται πάντα τον Νοέμβριο καθώς τον Ιούνιο στην Αργεντινή είναι χειμώνας.
 Ευχαριστώ θερμά την αγαπητή Βάσω Κανιστρά για το κείμενό της.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: