Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ
Ο θεσμός αυτός εισάγεται κατ' επιταγήν του Μνημονίου και στην πράξη θα αφορά μόνο μικρές τράπεζες. Εκείνες δηλαδή οι οποίες δεν θα έχουν πρόσβαση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο τραπεζικής πτώχευσης η κυβέρνηση. Σε νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, εισάγεται ο θεσμός της «ενδιάμεσης τράπεζας» (bridge bank), στην οποία θα μπορούν να μεταβιβάζονται καταθέσεις και υγιή δάνεια της πτωχευμένης τράπεζας, προκειμένου να διασφαλιστούν κυρίως οι καταθέτες.
Ο θεσμός αυτός εισάγεται κατ' επιταγήν του Μνημονίου και στην πράξη θα αφορά μόνο μικρές τράπεζες. Εκείνες δηλαδή οι οποίες δεν θα έχουν πρόσβαση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η νέα αυτή τράπεζα με κρατική εποπτεία θα διαχειριστεί το ενεργητικό και το παθητικό της τράπεζας η οποία βρίσκεται υπό πτώχευση έτσι ώστε να μην προκληθεί «χάος» το οποίο θα φέρει σε επισφαλή θέση τους καταθέτες και αντιστρόφως σε πλεονεκτική τους δανειολήπτες. Ο σχετικός θεσμός έχει ήδη ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο πολλών κρατών και στην αναθεώρηση του Μνημονίου τον Ιούλιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε ρητή αναφορά στην ανάγκη αναμόρφωσης του πλαισίου που αφορά την πτώχευση των τραπεζών.
Η νέα αυτή ενδιάμεση τράπεζα, η οποία δεν έχει σχέση με τις λεγόμενες «τοξικές τράπεζες» οι οποίες δημιουργούνται για να αποφευχθεί η πτώχευση των πιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, ενεργοποιείται ένα βήμα πριν από την πτώχευση. Προηγείται η αξιολόγηση της Τραπέζης της Ελλάδος η οποία θα πρέπει τελεσίδικα να διαπιστώνει ανυπέρβλητο πρόβλημα επάρκειας και αδυναμίας των μετόχων να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.
Μεταβίβαση καταθέσεων
Έτσι, στην ουσία, πριν δρομολογηθούν οι διαδικασίες πτώχευσης, το Δημόσιο θα αναλάβει τη μεταβίβαση των δανείων και των καταθέσεων στη νέα «μεταβατική τράπεζα».
Με το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες, χωρίς όμως να δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενό του, ενισχύεται -σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών- ακόμη περισσότερο η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ιδίως των μικρότερων τραπεζών.
Το βασικό σχήμα που εισάγει το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη δυνατότητα διαχωρισμού μιας τράπεζας με τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, με την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΕΚΕ.
Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν ήδη επιβληθεί διά του Μνημονίου. Στην τελευταία «επικαιροποίησή» του η χώρα είχε δεσμευτεί να ενισχύσει το πλαίσιο εξυγίανσης των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ώστε να καταστεί δυνατή η έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση και επίλυση σύμφωνα με κανόνες της συνθήκης της Ε.Ε. και διεθνών ορθών πρακτικών.
Σε αυτό το πλαίσιο, προαναγγελλόταν η χθεσινή θεσμική παρέμβαση. Οπως αναφέρεται «ετοιμάζεται ένα ευρύ σύνολο εργαλείων για να διασφαλιστεί ότι ένα καθεστώς εξυγίανσης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχει θεσπιστεί για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την αποτελεσματική προστασία των καταθετών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου