Επικίνδυνη κωλυσιεργία που αυξάνει την απειλή για τη δημόσια υγεία, δείχνει η κυβέρνηση για το εξασθενές χρώμιο. Την ίδια στιγμή που η Πολιτεία της Καλιφόρνιας επιβάλλει ως ανώτατο όριο εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό τα 0,02 μγ/λίτρο, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να λέει ότι δεν υπάρχει «επίσημο όριο» και επιτρέπει στις δημοτικές εταιρείες ύδρευσης να? αγνοούν τα επίπεδα του καρκινογόνου στοιχείου διαιωνίζοντας έτσι την απειλή της τοξίνωσης του πληθυσμού. Έτσι πολλοί δήμοι ειδικά στη Βοιωτία και την Εύβοια συνεχίζουν να παίρνουν νερό και από γεωτρήσεις στις οποίες έχει εντοπιστεί εξασθενές χρώμιο.
Το ίδιο ισχύει και για εταιρείες που παράγουν τρόφιμα (αναψυκτικά, ποτά κ.λπ.) και μπορούν να χρησιμοποιούν στην εμφιάλωση νερό που διαθέτει εξασθενές χρώμιο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεγάλης εταιρείας εμφιάλωσης αναψυκτικών στον Ασωπό που για χρόνια εμφιάλωνε με νερό από το μολυσμένο ποτάμι.
Η κυβέρνηση της Καλιφόρνιας επικύρωσε πρόσφατα ως όριο εξασθενούς χρωμίου για το νερό τα 0,02 μγ/λίτρο αποδεχόμενη μόνο μια καρκινογένεση ανα 1.000.000 κατοίκους. Ουσιαστικά η αμερικάνικη Πολιτεία έλαβε απόλυτα υπόψη τα συμπεράσματα της Διεθνούς Συνδιάσκεψης για το εξασθενές χρώμιο στο νερό που έλαβε χώρα τον περασμένο χειμώνα στην Αθήνα και με τη συμμετοχή αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης.
Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να αγνοεί και την Αρχή της Προφυλακής που έχει υιοθετήσει η Ε.Ε. (αλλά και το ελληνικό Δίκαιο με την ΚΥΑ 2600/2001) σύμφωνα με την οποία όταν υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα για κάποια τοξική ουσία, οι Αρχές πρέπει να λαμβάνουν κάθε δυνατό μέτρο, ώστε να μειώνουν σε αποδεκτά επίπεδα την έκθεση του πληθυσμού σε αυτή την ένωση, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες! Αυτή την Αρχή, η Κομισιόν την εφαρμόζει από 1.6.2011 για τα μπιμπερό με δισφαινόλη Α για όλα τα μωρά της Ε.Ε. Προφανώς, για το υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει καν αβεβαιότητα για την τοξικότητα του Cr(VI).
Δικαστικές αποφάσειςΕπιπλέον, το υπουργείο αγνοεί και τις δικαστικές αποφάσεις των Πρωτοδικείων Θηβών και Χαλκίδος που έχουν αναγκάσει τους Δήμους Οινοφύτων και Μεσσαπίων να παρέχουν νερό με Cr(VI) λιγότερο από 2 μg/l.
Αντιθέτως ζητά από τους παραγωγούς νερού, τους ΟΤΑ δηλαδή, απλώς να μετρούν τα επίπεδα εξασθενούς χρωμίου για ένα χρόνο ακόμα! Και με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, τα μωρά και τις έγκυες γυναίκες.
Όλα αυτά δείχνουν ότι τρία χρόνια μετά την αποκάλυψη του «σκανδάλου στον Ασωπό» ουσιαστικά μόνο επιφανειακές πολιτικές έχουν εφαρμοστεί με την παροχή πόσιμου νερού στην γύρω περιοχή των Οινοφύτων. Κι ενώ έχει διαπιστωθεί μόλυνση και του υδροφόρου ορίζοντα σε μια ακτίνα 30 χλμ, στην οποία καλλιεργούνται αγροτικά προϊόντα που φτάνουν στα τραπέζια όλων των Ελλήνων, δεν έχει ληφθεί η παραμικρή πολιτική απόφαση.
Επιδημιολογική μελέτη δεν έχει εκπονηθεί επίσημα, ενώ οι αγρότες της περιοχής συνεχίζουν να καλλιεργούν τρόφιμα βολβούς (πατάτες, καρότα, κρεμμύδια) που έχουν τη φυσική τάση να συσσωρεύουν το εξασθενές χρώμιο. Να σημειωθεί ότι το εξασθενές χρώμιο δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της περιοχής της Βοιωτίας, αφού έχει εντοπιστεί (σε μικρές ποσότητες άλλα εξίσου επικίνδυνες) και σε άλλες βιομηχανικές περιοχές της χώρας ή κυρίως εκεί όπου υπάρχουν βιοτεχνίες αλουμινοκατασκευών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου