ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΟΥΡΟΥ*
Ακούγοντας τον νέο υπουργό Οικονομικών να μιλάει για τη φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ αναρωτιέσαι αν οι λέξεις έχουν κάποια αξία. Θα εργαστούμε, είπε, για να κάνουμε το φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο. Παρακαλώ; Μήπως η τρέλα μάς χτυπάει την πόρτα; Γιατί το “πιο δίκαιο” προϋποθέτει ότι υπάρχει, έστω, ένας ελάχιστος βαθμός δικαιοσύνης. Υπάρχει όμως; Ας δούμε κάποια στοιχεία για να απαντήσουμε στο ερώτημα.
Κατ' αρχάς τα τελευταία 15 χρόνια, που στην Ελλάδα το ΑΕΠ αύξανε με ποσοστά έως και 5% τον χρόνο, αυξήθηκαν δύο πράγματα: το δημόσιο χρέος και οι ιδιωτικές περιουσίες. Το ΠΑΣΟΚ αντί να στραφεί στο παρελθόν και να αναζητήσει όλους αυτούς που φοροδιέφυγαν και προέβησαν σε φοροκλοπή εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, τους έδωσε φορολογική αμνηστία με την περαίωση των τελευταίων 10 χρόνων και τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων.
Πού έγινε το μεγάλο πάρτι της φοροδιαφυγής και της απώλειας εσόδων όλα αυτά τα χρόνια; Ας δούμε μερικά γεγονότα.
Τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια είχαν τέτοια κέρδη, που εξαπλώθηκαν και εξαγόρασαν μεγάλο μέρος του τραπεζικού συστήματος στα Βαλκάνια (π.χ. το 30% του ενεργητικού των τραπεζών στη Βουλγαρία ανήκει πλέον σε υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών), αλλά οι φόροι που πλήρωναν όλα αυτά τα χρόνια είναι απλά πενιχροί. Σύμφωνα με τη Λούκα Κατσέλη (όταν ήταν στην αντιπολίτευση βέβαια), “Οι τράπεζες υπολογίζεται ότι πληρώνουν περίπου το 7% των κερδών τους σε φόρους, έναντι 27% που καταβάλλει ένας μέσος εργαζόμενος ...”.
Κατασκευαστικές
Η Ελλάδα είναι η μικρότερη χώρα του κόσμου που διοργάνωσε ολυμπιακούς αγώνες. Η έκρηξη όμως του κατασκευαστικού τομέα δεν φάνηκε στα φορολογικά έσοδα του κράτους. Αν δούμε την πορεία των φορολογικών εσόδων, δεν θα συμπεράνουμε ότι το 2004 έγινε Ολυμπιάδα στην Ελλάδα. Πώς γίνεται αυτό; Γίνεται, αφού η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, η οικοδομή, είναι και η ατμομηχανή της φοροδιαφυγής. Από το 2000 έως το 2009 τα στεγαστικά δάνεια που έδωσαν οι τράπεζες είναι αθροιστικά 71 δισ. ευρώ. Η ετήσια αύξησή τους ήταν αλματώδης, έτσι που ενώ το 2000 τα στεγαστικά δάνεια ήταν 2,4 δισ. ευρώ, το 2007 ήταν 12,3 δισ. ευρώ. Πώς γίνεται να μην παρατηρηθεί ανάλογη αύξηση και στους φόρους των κατασκευαστικών εταιρειών στα αντίστοιχα χρόνια;
Εφοπλιστικό κεφάλαιο
Το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο κατέχοντας το 16% του παγκόσμιου στόλου. Το αποτέλεσμα όμως των φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών είναι τα φορολογικά έσοδα από τη ναυτιλία να είναι 4 φορές λιγότερα από τα έσοδα από παράβολα μεταναστών (Φόρος Πλοίων: 12 εκατ. ευρώ, Παράβολα Μεταναστών: 50 εκατ. ευρώ, Προϋπολογισμός 2011).
Ανυπαρξία περιουσιολογίου στην Ελλάδα
Το περιουσιολόγιο ήταν αίτημα και ζητούμενο από την εποχή του Καποδίστρια και ακόμα στην Ελλάδα κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η περιουσία των ιδιωτών. Το περιουσιολόγιο είναι η βάση για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής σε επίπεδο φυσικών προσώπων. Ο ιδιωτικός πλούτος είναι τεράστιος στην Ελλάδα. Η μη ύπαρξη περιουσιολογίου καταδεικνύει τη διαχρονική έλλειψη πολιτικής βούλησης για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής. Στα χρόνια του εθνάρχη, δηλαδή, χτίστηκε με τσιμέντο όλη η Ελλάδα, δημιουργήθηκε το κατασκευαστικό τέρας της Αθήνας, αλλά περιουσιολόγιο δεν θέλησε να κάνει κανείς. Στην ισχυρή Ελλάδα του Σημίτη, πάλι, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να το φτιάξει. Τι έχει κάνει ο σημερινός πρωθυπουργός για το περιουσιολόγιο; Και κυρίως, πότε θα ολοκληρωθεί;
Αν ο υπουργός Οικονομικών θέλει να μιλάει για δικαιοσύνη, θα πρέπει να πάει στην Ε.Ε., να αρνηθεί τα νέα δάνεια και αντί αυτών να απαιτήσει να ανοιχτούν οι λογαριασμοί των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στις τράπεζες των φορολογικών παραδείσων της Ευρώπης. Να ζητήσει την απαγόρευση των off shore εταιρειών στην Ε.Ε. και την πανευρωπαϊκή εφαρμογή εξοντωτικών ποινών σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύσταση μιας τέτοιας εταιρείας: δικηγόροι, διαχειριστές, επιχειρηματίες, λήπτες υπηρεσιών από off shore εταιρείες (να θυμίσουμε ότι Κύπρος και Βουλγαρία είναι μέλη της Ε.Ε.). Να θέσει το θέμα της φορολόγησης των χρηματιστικών συναλλαγών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Να φορολογήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες και το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν τα πλοία (είναι παντελώς αφορολόγητο). Να ζητήσει από όλους τους Έλληνες να δηλώσουν μέχρι 31.12.2011 όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία τους και να ξεκινήσει έλεγχο για το αν δικαιολογούνται αυτές οι περιουσίες από τα δηλωθέντα εισοδήματα. Έτσι επέρχεται η δικαιοσύνη. Αλλά είπαμε, αυτοί δεν είναι σοσιαλιστές που θέλουν να αλλάξουν τον καπιταλισμό, είναι καπιταλιστές που θέλουν να αλλάξουν τον σοσιαλισμό.
*Ο Άγγελος Κούρος είναι οικονομολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου