Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

«Τρύπα» 400 εκατομμυρίων ευρώ στα οικονομικά των δήμων


Σωτηρης Νικας
«Μαύρη τρύπα» στα οικονομικά των δήμων, ύψους 400 εκατ. ευρώ, εντόπισε η τρόικα κατά τη διάρκεια των ελέγχων που πραγματοποιούν αυτές τις μέρες τα τεχνικά της κλιμάκια. Μπορεί ο τακτικός προϋπολογισμός να βρίσκεται εντός στόχων, τα όσα στοιχεία υπάρχουν για τους φορείς της γενικής κυβέρνησης και ειδικά των δήμων δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, μόλις 353 δήμοι από το σύνολο των 1.078 είχαν στείλει στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών τους.

Μάλιστα, ο αριθμός των δήμων που παρέχει στοιχεία βαίνει μειούμενος μήνα με τον μήνα, αφού στα τέλη Αυγούστου οι δήμοι που είχαν ενημερώσει το υπουργείο για τον προϋπολογισμό τους ήταν 528.

Η εξυγίανση των οικονομικών των δήμων είναι ένα από τα «στοιχήματα» που έχει βάλει για φέτος η κυβέρνηση με την εφαρμογή του «Καλλικράτη». Το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει εξοικονόμηση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ από τους δήμους για το 2011, ποσό το οποίο αναμένεται να εξοικονομηθεί τόσο το 2012, όσο και το 2013.

Από την ερχόμενη Δευτέρα τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας θα αρχίσουν τις συζητήσεις με τους υπουργούς στο πλαίσιο του τριμηνιαίου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας και με την έκθεση των τεχνικών κλιμακίων ανά χείρας. Εκτός από το θέμα των δήμων και εν γένει της γενικής κυβέρνησης που συνεχίζει να παράγει ελλείμματα, έχουν ακόμα εντοπίσει και ως «φλέγον» ζήτημα και αυτό των εργασιακών σχέσεων.

Με το «καλημέρα» τα υψηλόβαθμα στελέχη θα επισκεφτούν την υπουργό Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη για το θέμα των εργασιακών σχέσεων. Η υπό προϋποθέσεις υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, δεν ικανοποιεί την τρόικα και ιδίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που θέλει να υπάρχει δυνατότητα ακόμα και για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Με αφορμή την πολύ χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η τρόικα ασκεί πιέσεις για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και ο δρόμος για να επιτευχθούν είναι η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Ενα άλλο κρίσιμο ζήτημα που θα τεθεί επί τάπητος μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της τρόικας και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι αυτό των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για να προκύψει όφελος 11 δισ. ευρώ στην τριετία 2012 - 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα αυτά δεν θα εξειδικευτούν τώρα, αλλά θα γίνει το γενικό περίγραμμα αναφορικά με το από πού θα προέλθει η εξοικονόμηση.

Στόχος είναι τα δύο τρίτα της προσαρμογής να προέλθει από το σκέλος των δαπανών και το ένα τρίτο από το σκέλος των εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα μέτρα αυτά θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί έως τον Απρίλιο και να συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλο μέρος της εξοικονόμησης αναμένεται να προέλθει από:

1. Τις ΔΕΚΟ. Για φέτος εκτιμάται ότι το όφελος από τις παρεμβάσεις θα ανέλθει στα 800 εκατ. ευρώ. Τρόικα και οικονομικό επιτελείο πιστεύουν ότι από τον χώρο των ΔΕΚΟ υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο εξοικονομήσεων, ενώ πάντα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο «λουκέτου» σε κάποια δημόσια επιχείρηση.

2. Ενιαίο μισθολόγιο. Θα πρέπει να είναι έτοιμο έως τα τέλη Ιουνίου και να εφαρμοστεί αμέσως ή το αργότερο από το 2012. Ακόμα δεν έχει εκτιμηθεί το όφελος, αλλά σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς μπορεί να ανέλθει έως και το ένα δισ. ευρώ.

3. Διεύρυνση του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις από το Δημόσιο. Δεν αποκλείεται αυτός ο κανόνας να επεκταθεί στο 1 προς 7 στο πλαίσιο της συγκράτησης του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και της καλύτερης διαχείρισης των δημοσίων υπαλλήλων.

4. Περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη προαναγγείλει την περικοπή τους ή τη διακοπή τους σε περιπτώσεις που δεν κρίνεται απαραίτητη η απόδοση των επιδομάτων αυτών.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: