Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Μάλλον μας χρωστάνε...

Του Θανάση Μαυρίδη
Τα βάζουμε κάτω με χαρτί και μολύβι. Τόσα λεφτά οι πολεμικές αποζημιώσεις, τόσα τα λεφτά από τα πρόστιμα της Siemens, τόσα από τα καρτέλ των πολυεθνικών, μείον τα χρέη μας από τα ομόλογα. Τελικό αποτέλεσμα; Μάλλον μας χρωστάνε! Άντε, λοιπόν, να μας κάνουν μία γερή διαγραφή χρεών για να ισοφαρίσουμε!


Σωστό είναι να διεκδικήσουμε χρήματα από την Siemens για τις ανομίες της και είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι έχουμε καθυστερήσει χαρακτηριστικά. Είναι θέμα ηθικής τάξης για τους ίδιους τους Γερμανούς να πληρώσουν τις πολεμικές αποζημιώσεις, καθώς οι άνθρωποι, κατά πως μας λένε, δεν ξεχνούν ποτέ τις οφειλές τους. Είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να προστατεύσει τους Έλληνες πολίτες από τα καρτέλ των πολυεθνικών και να λύσει έτσι αυτόματα το γρίφο της ακρίβειας στην αγορά.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν ή καλύτερα θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και καιρό. Δεν αποτελούν όμως απάντηση στο πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Το δημόσιο χρέος δεν δημιουργήθηκε επειδή οι Γερμανοί δεν πλήρωσαν, ως όφειλαν, αλλά διότι οι κυβερνήσεις δανείστηκαν υπερβολικά για να ταΐσουν τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα.

Ναι, μας χρωστάνε οι άλλοι. Μας χρωστάνε, επειδή μας δάνεισαν για να αγοράσουμε τα πανάκριβα οπλικά τους συστήματα, αντί να εγγυηθούν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας χρωστάνε, επειδή παίξαμε όλα τα πολιτικά τους παιγνίδια και εξαιτίας αυτού του γεγονότος πλήξαμε πολλές φορές τα εθνικά μας δικαιώματα. Για παράδειγμα, δεν θα υπήρχε σήμερα θέμα «Μακεδονίας», αν οι φίλοι και  συνέταιροί μας δεν έκαναν πριν 40 και πλέον χρόνια πλάτες στη Γιουγκοσλαβία του Τίτο.

Μας χρωστάνε, αλλά τα περισσότερα τα χρωστάμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Ζούμε σε μία πανέμορφη χώρα. Σε μία χώρα με μεγάλες δυνατότητες. Στο χέρι μας είναι να εκμεταλλευτούμε και την τελευταία ευκαιρία που μπορεί να μας προσφέρει η πλούσια ελληνική γη. Ζούμε σε μία πλούσια χώρα. Και τη χώρα αυτή δεν πρέπει να την αφήσουμε λεία στα νύχια των δανειστών μας. Η χώρα αυτή ανήκει στα παιδιά μας και σε αυτά πρέπει να την παραδώσουμε όπως μας την παρέδωσαν οι δικοί μας πατεράδες.

Χρειάζεται να αλλάξουμε τα πάντα γύρω μας. Και κυρίως τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Ναι, να διεκδικήσουμε αυτά που μας οφείλουν οι άλλοι. Αλλά πάνω απ’ όλα να αρχίσουμε να λειτουργούμε με ορθολογικό τρόπο και να σταματήσουμε να πυροβολούμε με κάθε ευκαιρία τα πόδια μας...
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: