Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Το χαράτσι της ΔΕΗ και η καθεστωτική νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ.

aligator
Ο κοινοτικός επίτροπος μετά από ερώτηση του κ. Χουντή, ευρωβουλευτή του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, όπως και η Συνήγορος του Πολίτη είπαν χθες το αυτονόητο. Ότι δηλαδή δεν μπορεί να συνδέονται οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών με την παροχή κοινωνικών αγαθών. Ο κοινοτικός επίτροπος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν "να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό (της ηλεκτρικής ενέργειας) από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές του υποχρεώσεις".


Ο κ. Βενιζέλος επιμένει στην απόφασή του. Όμως άρχισαν να ακούγονται φωνές διαφοροποίησης πλέον και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συνειδητοποιώντας το πολιτικό κόστος, αφού πρώτα ψήφισαν το ανάλγητο μέτρο. Οι λεκτικές διαφωνίες και αστερίσκοι που σήμερα οι βουλευτές επικαλούνται δεν έχουν καμιά σημασία, γιατί οι νόμοι εφαρμόζονται χωρίς τους αστερίσκους που πιθανά έβαλαν κατά την ψήφιση του νόμου.


Οι βουλευτές και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ μετά από την μακρόχρονη παραμονή τους στην εξουσία έχουν αποκτήσει καθεστωτική και βαθιά συντηρητική νοοτροπία. Θεωρούν ότι εφόσον ένας νόμος ψηφίζεται από την βουλή, οι πολίτες δεν έχουν το δικαίωμα αντίδρασης, διαμαρτυρίας και ανατροπής του. Όσοι πολίτες αντιδρούν, βαφτίζονται λαϊκιστές και επικίνδυνοι για το "σύστημα". Αυτό έγινε με την αύξηση των εισιτηρίων στα ΜΜΜ, τα διόδια και σήμερα με το χαράτσι της ΔΕΗ. Στην ουσία αμφισβητούν το δικαίωμα της έκφρασης των πολιτών.

Οι απεργίες, οι συγκεντρώσεις, οι διαμαρτυρίες, η αντίσταση στις αυθαιρεσίες της εξουσίας ή στην παράνομη παράνοιά της είναι σημαντικό συστατικό στη λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και όχι περιθωριακή και καταδικαστέα πρακτική.

Το ΠΑΣΟΚ αφού στην μακρόχρονη πορεία του εξέθρεψε τον άλογο και χωρίς μέτρο συντεχνιασμό για να εξυπηρετεί τις πελατειακές του σχέσεις, στην δίχρονη διακυβέρνησή του εκμεταλλεύεται τον κοινωνικό αυτοματισμό για να περάσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα εντελώς αποϊδελογικοποιημένο, έχει καταντήσει ένας συνονθύλευμα προσωπικών φιλοδοξιών. Οι βουλευτές του ενδεδυμένοι με το άλλοθι του "σωτήρα", είναι ικανοί να υποστηρίξουν και να εφαρμόσουν τις πιο αντιφατικές, αδιέξοδες και αντιλαϊκές πολιτικές.


Όμως πρέπει κάποιος να τους ψιθυρίσει ότι δεν είναι "σωτήρες". Επί των ημερών τους, η χώρα χρεοκόπησε και χάριν των μνημονίων οι πολίτες έχουν καταδικαστεί σε μια συνεχή πορεία φτωχοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: