Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Στον Πρωθυπουργό το θέμα του δικαίου των ομολόγων του PSI+ με επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα.


Μετά την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στον υπουργό Οικονομικών κύριο Ε. Βενιζέλο για το δίκαιο των ομολόγων του PSI+ από τον ανεξάρτητο βουλευτή (πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ) κύριο Π. Κουρουμπλή, στο θέμα επανέρχεται με επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο ο Πρόεδρος του Συνασπισμού κύριος Τσίπρας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο το θέμα βρίσκεται, πλέον, σχεδόν καθημερινά στα διεθνή ΜΜΕ τα οποία φαίνεται να συμφωνούν πως το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων είναι το σημαντικότερο νομικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και ίσως το τελευταίο διαπραγματευτικό της χαρτί απέναντι στους δανειστές της.
Πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times ανέφερε πως το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων αποτελεί τόσο δυνατό όπλο στα χέρια της Ελλάδας που μπορεί να επηρεάσει ακόμη και το αν και πώς θα αποπληρωθούν τα CDS όσων ομολογιούχων αρνηθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI+ με στόχο την αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν οι τράπεζες κατά 50%.
Αν και σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να είχε συμφωνήσει στη μετατροπή του δικαίου των ελληνικών ομολόγων στο αγγλικό, τόσο στο PSI του 21% όσο και στο υπό διαπραγμάτευση PSI+ του 50%, νέες πληροφορίες και δημοσιεύματα δείχνουν πως υπό το βάρος των διαστάσεων που έχει λάβει το θέμα μετά την εκστρατεία ενημέρωσης που ξεκίνησε από το XrimaNews.gr και συνεχίστηκε από μεγάλους δικτυακούς τόπους ενημέρωσης και τα μεγαλύτερα ελληνικά μπλογκς και μετά την ανάδειξη του θέματος στη Βουλή, η ελληνική κυβέρνηση διαφώνησε, για πρώτη φορά, με το ενδεχόμενο αλλαγής του δικαίου στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της με το IIF.

Πιθανολογείται πως η ελληνική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται, πλέον, ακριβώς αυτόν το θόρυβο που έχει ξεσπάσει για το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων ώστε να μπορέσει να αποφύγει την απαίτηση του IIF για αλλαγή του ή να χρησιμοποιήσει αυτό το διαπραγματευτικό χαρτί με καλύτερο απ' ότι στο παρελθόν τρόπο.
Αυτό που έχει μείζονα σημασία, πάντως, είναι να μη χαθεί το μεγαλύτερο και τελευταίο, ίσως, νομικό πλεονέκτημα της Ελλάδας απέναντι στην Τρόικα και τους δανειστές της και στα πλαίσια αυτής της λογικής κινούνται τόσο δημοσιεύματα στο διεθνή και ελληνικό τύπο όσο και η σημερινή επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Τσίπρα το κείμενο της οποίας ακολουθεί. Δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταθέσει τις τελικές της προτάσεις για τους όρους του PSI+ μέχρι τα τέλη του μήνα, είναι επείγον η εκστρατεία ενημέρωσης να συνεχιστεί και γι' αυτό το λόγο ζητούμε τη συνδρομή όσων δημοσιογράφων, βουλετών ή πολιτών μπορούν, ο καθένας με τον τρόπο του, να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το θέμα του δικαίου των ελληνικών ομολόγων δεν είναι κομματικό, είναι εθνικό και μας αφορά όλους. Αν η Ελλάδα διατηρήσει το ελληνικό δίκαιο τότε διατηρεί και το δικαίωμα, αν για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί στο μέλλον, να προχωρήσει μονομερώς σε νομικά έγκυρη αναδιάρθρωση του χρέους της και στη χειρότερη περίπτωση να το αποπληρώσει με δραχμές, αν εκδιωχθεί απ' την ευρωζώνη. Σε αυτήν την περίτπωση η Ελλάδα δε θα βρεθεί υπόχρεη έναντι των δανειστών της με τη δημόσια περιουσία.
Αντίθετα, αν το δίκαιο μετατραπεί στο αγγλικό, τότε η Ελλάδα δε θα έχει κανένα από τα παραπάνω νομικά της πλεονεκτήματα, ενώ στην περίπτωση επιστροφής στη δραχμή τα χρέη της θα παραμείνουν σε ευρώ με αποτέλεσμα μία δραματική πτώχευση που θα επιτρέψει στους δανειστές να διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων, ελληνική δημόσια περιουσία.
*********
Επίκαιρη Ερώτηση
Προς τον κ. Πρωθυπουργό
 Θέμα: «Οι αποφάσεις της 26ης Οκτώβρη υποθηκεύουν τη δημόσια περιουσία, υπονομεύουν την ελληνική οικονομία και απειλούν με διάλυση την ευρωζώνη».
Την στιγμή που η ευρωζώνη κινδυνεύει με διάλυση εξ αιτίας των πολιτικών λιτότητας που αναπαράγουν την ύφεση, η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να διεκδικήσει την αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ, ώστε αυτή να αποτελεί δανειστή ύστατης καταφυγής και να αναλάβει μέρος του υπέρογκου χρέους των χωρών της περιφέρειας, αλλά επιμένει στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, που προμηνύονται καταστροφικές για την ελληνική οικονομία αλλά και για όλη την ευρωζώνη.
Επειδή οι αποφάσεις αυτές, βρίσκονται ήδη στον αέρα και είναι αδιανόητο να καλείται ο λαός μας σε νέες θυσίες για σχέδια που έχουν ήδη καταρρεύσει, επειδή ακόμη και σήμερα η χώρα μας έχει νομικά πλεονεκτήματα που θα απεμπολήσει αν εφαρμοστούν οι αποφάσεις, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη μεταφορά του συνόλου του χρέους στο αγγλοσαξονικό δίκαιο, επειδή, ο υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε στη Βουλή ότι το ποσό εγγυοδοσίας του ελληνικού δημοσίου προς τις τράπεζες αυξάνεται τελικά σε 60 δισ. από τα 30 δισ. ευρώ, 
Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός

  • Σκοπεύει να επιμείνει στη πιστή εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, ακόμα και αν παραμείνουν οι απαιτήσεις του κ. Νταλάρα για ληστρικό επιτόκιο 8% στα ελληνικά ομόλογα, που θα καταστήσει το κούρεμα του χρέους κατά 50% ως δώρο άδωρο;
  • Σκοπεύει να αποδεχθεί το αίτημα των πιστωτών που θα συμμετέχουν στο λεγόμενο PSI για αλλαγή του δικαίου που διέπει τις δανειακές συμβάσεις, στο  αγγλοσαξονικό δίκαιο, υποθηκεύοντας έτσι το σύνολο της ελληνικής δημόσιας περιουσίας καθώς και κάθε πιθανούς μελλοντικούς μας πόρους;
  • Σκοπεύει να διεκδικήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  να κουρέψει τα 70 δις ευρώ ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που έχει συγκεντρώσει ή θα επιλέξει να την αφήσει να κερδοσκοπεί σε βάρος του ελληνικού δημοσίου;
Ο ερωτών Βουλευτής
Αλέξης Τσίπρας


Δεν υπάρχουν σχόλια: