Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ
Δυναμική διαμαρτυρία δεκάδων χιλιάδων Ιταλών από το Μιλάνο μέχρι τη Ρώμη και από το Τορίνο έως το Μπάρι. Συγκρούσεις με την αστυνομία και επιθέσεις σε τράπεζες με αβγά και πέτρες. Την ίδια ώρα ο "Σούπερ Μάριο" προανήγγελλε νέους φόρους, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, απελευθέρωση απολύσεων και ελαστικοποίηση της εργασίας.
Δυναμική διαμαρτυρία δεκάδων χιλιάδων Ιταλών από το Μιλάνο μέχρι τη Ρώμη και από το Τορίνο έως το Μπάρι. Συγκρούσεις με την αστυνομία και επιθέσεις σε τράπεζες με αβγά και πέτρες. Την ίδια ώρα ο "Σούπερ Μάριο" προανήγγελλε νέους φόρους, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, απελευθέρωση απολύσεων και ελαστικοποίηση της εργασίας.
Διαδηλώσεις, συγκρούσεις με την αστυνομία, επιθέσεις σε τράπεζες, αντικαθεστωτικά συνθήματα και απεργίες. Κάθε άλλο παρά φιλοκυβερνητικό, αυτό ήταν το τοπίο χθες σχεδόν σε όλες τις μεγάλες ιταλικές πόλεις. Από το Μιλάνο μέχρι τη Ρώμη και από το Τορίνο έως το Μπάρι, δεκάδες χιλιάδες Ιταλοί (φοιτητές στην πλειονότητά τους) κατέβηκαν στους δρόμους για να "υποδεχθούν" την "κυβέρνηση των τραπεζιτών", όπως ονομάζουν το υπουργικό συμβούλιο που ορκίστηκε την Τετάρτη, όχι με χειροκροτήματα αλλά με αβγά και πέτρες..
Ενδεικτικά, στο Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, ομάδες εξαγριωμένων φοιτητών συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν το πανεπιστήμιο Μποκόνι το οποίο αντιμετωπίζουν ως σύμβολο της νέας κυβέρνησης (καθότι ο πρόεδρός του συγκεκριμένου ιδρύματος δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Μόντι, ενώ εκεί φοιτά η επιχειρηματική ελίτ της χώρας).
Από το μένος των διαδηλωτών, δεν θα μπορούσε, βέβαια, να γλιτώσει ούτε το κτίριο της ιταλικής Ενωσης Τραπεζών στο οποίο το πλήθος επιτέθηκε πετώντας αβγά και... ψεύτικα δολάρια. Παρόμοια η κατάσταση και στο Τορίνο (όπου οι διαδηλωτές αποπειράθηκαν να προσεγγίσουν τις εγκαταστάσεις της Τράπεζας της Ιταλίας), ενώ επεισοδιακή ήταν η χθεσινή ημέρα και στο Παλέρμο της Σικελίας (με τους συγκεντρωμένους να επιτίθενται σε τράπεζες και σε δυνάμεις της αστυνομίας) καθώς και στη Ρώμη (όπου οι φοιτητές προσπάθησαν να φτάσουν στο κτίριο της Γερουσίας).
Και ενώ οι δρόμοι της Ιταλίας έπαιρναν φωτιά, την ίδια ώρα μέσα στο κτίριο της Γερουσίας ο 68χρονος πρωθυπουργός τροφοδοτούσε τους διαδηλωτές με... αιτίες για να διαδηλώνουν.
Ομιλία
Στην πρώτη του ομιλία στη Γερουσία, ο Μόντι παρουσίασε την πορεία που προτίθεται να ακολουθήσει. Συγκεκριμένα, τόνισε πως προτεραιότητά του είναι η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που είχε λάβει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας.
Από εκεί και πέρα, ξεκαθάρισε πως στις προθέσεις του είναι να λάβει και άλλα, πρόσθετα μέτρα όπως: η επαναφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας ακόμη και για την πρώτη κατοικία (φόρο που είχε καταργήσει το 2008 η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και στον οποίο εξακολουθεί να αντιδρά το κόμμα του καβαλιέρε), η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος (στην οποία αντιδρά το "Δημοκρατικό Κόμμα"), η μείωση των συντάξεων και των επιδομάτων για τις προνομιούχες ομάδες, οι αλλαγές στη φορολογία (μείωση των εργοδοτικών εισφορών με στόχο να αυξηθούν οι προσλήψεις), η ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, απελευθέρωση των απολύσεων), ο περιορισμός του κράτους (κατάργηση τοπικών φορέων κ.ά.) και οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων.
Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να εξευρωπαΐσει το διακύβευμα και να εκβιάσει τη συναίνεση, ο Ιταλός πρωθυπουργός (ο οποίος χθες έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία και σήμερα αναμένεται να λάβει από τη Βουλή) τόνισε χαρακτηριστικά πως "το μέλλον του ευρώ εξαρτάται από το τι θα κάνει η Ιταλία τις επόμενες εβδομάδες".
Πάντως, παρά τις εξαγγελίες Μόντι, οι αγορές παραμένουν ανήσυχες (ενδεικτικά, χθες η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων εξακολουθούσε να φλερτάρει με το 7%).
ΣΙΛΒΙΟ:
Ανωμαλία της δημοκρατίας η νέα κυβέρνηση
Δεν πρόλαβε καλά καλά να περάσει ούτε μία ημέρα από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και ο Μπερλουσκόνι απέσυρε την όποια συναίνεση. Μιλώντας χθες σε γερουσιαστές της Κεντροδεξιάς, ο 75χρονος πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι "η κυβέρνηση Μόντι είναι μια ανωμαλία της δημοκρατίας" και για τον λόγο αυτό "θα εργασθεί μόνο για το διάστημα που μας χρειάζεται για να βγούμε από την οικονομική κρίση και στη συνέχεια θα παραιτηθεί". Πίσω από την παραπάνω εξαγγελία οι αναλυτές είδαν την πρόθεση του Μπερλουσκόνι να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στις πολιτικές εξελίξεις. Την εν λόγω πρόθεση άλλωστε φροντίζει να τη διατυμπανίζει και ο ίδιος ο Καβαλιέρε, ο οποίος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως όσοι νόμιζαν ότι αυτός θα καθόταν σπίτι για να γράψει τα απομνημονεύματά του έκαναν λάθος. Ο Μπερλουσκόνι δεν βλέπει με καλό μάτι το ενδεχόμενο να μείνει ο Μόντι στην εξουσία έως το 2013. Σε αυτό το πλαίσιο (αλλά και σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το προφίλ του κόμματός του μεταξύ των ψηφοφόρων), απειλεί πως ο "Λαός της Ελευθερίας" δεν αποκλείεται ακόμη και να καταψηφίσει κάποια από τα μέτρα που θα φέρει προς έγκριση η νέα κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου