Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Στον όμιλο Μυτιληναίου οι βωξίτες της S&B.


Σε στρατηγικής σημασίας deal για την ανάπτυξη της Αλουμίνιον Α.Ε., κατέληξαν ο όμιλος επιχειρήσεων Μυτιληναίου και ο όμιλος της S&B Bιομηχανικά Ορυκτά.


Με τη συμφωνία αυτή περνάει σταδιακά στην ιδιοκτησία της Αλουμίνιον η δραστηριότητα βωξίτη της S&B, με αποτέλεσμα η εταιρεία του ομίλου Μυτιληναίου να καθετοποιεί την παραγωγή της αφού θα ελέγχει την πρώτη ύλη που βιομηχανικά επεξεργάζεται.


Η συμφωνία, προβλέπει την υλοποίηση τριών βημάτων, έτσι ώστε σε διάστημα περίπου 3 ετών, να περάσει στον όμιλο Μυτιληναίου η δραστηριότητα βωξίτη της S&B:

1. Αρχικά εισφέρεται η δραστηριότητα βωξίτη της S&B στην Ελλάδα, στην 100% θυγατρική της Αλουμίνιον, Δελφοί Δίστομον («Δ.Δ.»).

2. Στο νέο σχήμα που θα προκύψει («Νέα Δ.Δ.»), η Αλουμίνιον θα αγοράσει μέρος της συμμετοχής της S&B, έτσι ώστε το ποσοστό της να φτάσει στο 51%, αποκτώντας παράλληλα και τον έλεγχο του νέου σχήματος.

3. Το υπόλοιπο 49% της S&B στην «Νέα Δ.Δ.» θα αγοραστεί σταδιακά και εντός τριάντα (30) μηνών από την Αλουμίνιον Α.Ε.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των δύο ομίλων, η οριστικοποίηση των οικονομικών όρων και η υλοποίηση των συμφωνηθέντων θα γίνει μετά το πέρας του due diligence, που θα περιλαμβάνει οικονομικό, νομικό, φορολογικό και τεχνικό έλεγχο των συγχωνευομένων μερών.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, « η Αλουμίνιον, με την ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων, θα ελέγχει η ίδια τη βασική της πρώτη ύλη, τον βωξίτη. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των μεταλλείων και σε αύξηση των εξαγωγών σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες, και πάντα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Η επένδυση σε μεταλλεία είναι μια επένδυση μακροπρόθεσμης απόδοσης».

Σημειώνεται ότι ο όμιλος Μυτιληναίου, που κατέχει ηγετική θέση στους τομείς Μεταλλουργίας & Μεταλλείων, Ενέργειας και Έργων EPC, έχει ενοποιημένο κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ.ευρώ και απασχολεί περίπου 2.500 άμεσους εργαζόμενους.

Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά είναι όμιλος με διεθνή παρουσία και σκοπό την παροχή καινοτόμων βιομηχανικών λύσεων, μέσω της ανάπτυξης φυσικών πόρων και την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας. Η S&B δραστηριοποιείται σε 20 χώρες σε πέντε ηπείρους. Το 2010 είχε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 420 εκατ. ευρώ και απασχολεί διεθνώς περίπου 2.000 εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: