Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Σημαντικά τα συμπεράσματα της ημερίδας για τον Κορινθιακό κόλπο.



Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου , πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, η Ημερίδα με θέμα «ο Κορινθιακός Κόλπος ως φυσικό εργαστήριο παγκόσμιας σημασίας για τη μελέτη των σεισμών» που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Πελοποννήσου.

Η Ημερίδα διοργανώθηκε στα πλαίσια του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Ενεργός Τεκτονική, Γεωλογία Σεισμών, Αρχαιολογία Σεισμών και Σεισμική Μηχανική» και συμμετείχαν σε αυτό διακεκριμένοι επιστήμονες από 27 χώρες.


Κατά την έναρξη της ημερίδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, κ. Γ. Δέδες, αφού ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές και τους εισηγητές, δήλωσε πως στόχος του Συνεδρίου είναι να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας γύρω από θέματα σεισμολογίας και γεωλογικών φαινομένων στην περιοχή μας. Τόνισε ότι ο Κορινθιακός Κόλπος είναι μία κλειστή και ευαίσθητη θάλασσα που έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που σήμερα την απειλούν. Κλείνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε πως ο Κορινθιακός βρίσκεται σήμερα στο επιστημονικό και ερευνητικό μικροσκόπιο επιστημόνων διεθνούς κύρους από όλο τον πλανήτη και αυτό το υπαρκτό ρεύμα επιστημονικού τουρισμού, θα πρέπει με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας να οργανωθεί, να διευρυνθεί και να διασυνδεθεί με τις Περιφερειακές και τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες.


Ο εκπρόσωπος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου, κ. Π. Χρυσικός, μετέφερε μήνυμα – χαιρετισμό της Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου, κας Χ. Τσιώλη και τόνισε το ενδιαφέρον των ερευνητών για την Ελλάδα, λόγω της έντονης σεισμικότητας που παρουσιάζει, εστίασε δε και στον Κορινθιακό Κόλπο τον οποίο και χαρακτήρισε «ζωντανό εργαστήριο φυσικής ιστορίας». Τέλος, τόνισε ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο με αίσθημα ευθύνης στους μηχανικούς και στην κοινωνία γενικότερα, συμμετέχει πάντα και στέκεται αρωγός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και δράσεις.

Σύμφωνα με τη θεματολογία της Ημερίδας, πρώτος εισηγητής ήταν ο Διδάκτωρ Γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γ. Παπανικολάου, ο οποίος εξήγησε πως η έντονη σεισμικότητα που χαρακτηρίζει τον Κορινθιακό Κόλπο, είναι και ο λόγος για τον οποίο αυτός αποτελεί ένα εργαστήριο παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια, ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής Εργαστηρίου Μελέτης και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, κ. Δ. Παπανικολάου, παρουσίασε με λεπτομέρειες τη γεωλογική Ιστορία και εξέλιξη του Κορινθιακού Κόλπου με το πέρασμα των χρόνων και τέλος, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου RWTH Aachen, κ. Κ. Μεσκούρης εξήγησε με την προβολή διαφανειών τη συμπεριφορά διάφορων κατασκευών στους σεισμούς.

Ύστερα από την ολοκλήρωση των εισηγήσεων των Ελλήνων Καθηγητών, υπήρξε μικρής διάρκειας συζήτηση με το κοινό και στη συνέχεια το λόγο πήραν οι ξένοι καθηγητές κκ. Rodriguez Pascua και Gerald Roberts, οι οποίοι απευθυνόμενοι στο αγγλόφωνο ακροατήριο, παρουσίασαν τις απόψεις τους για τα Ιερά σεισμικά ρήγματα στο Μεξικό και τους σεισμούς στον πλανήτη Άρη αντίστοιχα, θέματα που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κοινού μιας και η παρουσίασή τους αποτελεί μία από τις πρώτες παρουσιάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εκδήλωση έκλεισε με διάλογο ανάμεσα στο κοινό και το επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν οι απορίες του ακροατηρίου σε θέματα σεισμολογικού ενδιαφέροντος.

Με την ολοκλήρωση της Ημερίδας, ο κ. Klaus Reicherter, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, παρέδωσε στον κ. Δέδε τα πλήρη πρακτικά του Συνεδρίου σε ηλεκτρονική μορφή, με την άδεια της δημοσιοποίησής τους για ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά, από ειδικούς και ενδιαφερόμενους.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: