Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Κυνική κυβερνητική ομολογία πλήρους υποτέλειας στην τρόικα.

Του ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*

Την Τετάρτη 21.9.2011 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αν δεν υπήρχε η τρόικα, θα είχαμε και πάλι εξοκείλει δημοσιονομικά. Ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό διεθνή έλεγχο».

Είχα τη μεγάλη τιμή να είμαι μέλος της Βουλής των Ελλήνων επί 15 χρόνια και ένας από τους αντιπροέδρους της την περίοδο 1990-1993. Ποτέ σε όλο αυτό το διάστημα -αλλά πιστεύω και ποτέ τα τελευταία 37 χρόνια- δεν τόλμησε υπουργός μιας κυβέρνησης να εκστομίσει μέσα στη Βουλή αυτή την κυνική, πρωτάκουστη, προσβλητική και ταπεινωτική για τον ελληνικό λαό και την ιστορία του δήλωση. Και δυστυχώς ο προεδρεύων στη συνεδρίαση εκείνη της Βουλής δεν ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να ανακαλέσει την απαράδεκτη αυτή δήλωση. Κρίμα.
Παρ' ότι, αμέσως μετά τη δήλωση αυτή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν και τις επόμενες μέρες έγιναν πολλά σχόλια γι' αυτήν, πιστεύω ότι είναι ανάγκη να εξεταστεί προσεκτικότερα, διότι, πέρα από τα όσα προαναφέρθηκαν για την προσβολή του ελληνικού λαού, η δήλωση αυτή αποτελεί: (α) παραδοχή της ίδιας της κυβέρνησης ότι είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τόπου, (β) εθελοτυφλία της μπροστά στην κατολίσθηση της ελληνικής οικονομίας και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός εξαιτίας των μέτρων που πήρε και συνεχίζει, ανάλγητα, να παίρνει, εκτελώντας τις εντολές της τρόικας, και (γ) ομολογία πλήρους υποτέλειάς της στην τρόικα. Πιο συγκεκριμένα:
Ηδήλωση ότι «αν δεν υπήρχε η τρόικα, θα είχαμε και πάλι εξοκείλει δημοσιονομικά» σημαίνει, πρώτον, ότι η κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις της, δεν είχε κανένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης για την οποία είχε πλήρως ενημερωθεί πριν από τις εκλογές (αν και αυτό θα έπρεπε να το είχε διαπιστώσει η ίδια τα 5 χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση).
Αποτελεί, επιπλέον, παραδοχή της κυβέρνησης ότι η κατάσταση που παρέλαβε -προϊόν όχι μόνο των 5 τελευταίων χρόνων διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., αλλά και των 20 χρόνων διακυβέρνησής της από το ΠΑΣΟΚ και των 10 προηγούμενων χρόνων από τη Ν.Δ.- χειροτέρευσε εξαιτίας και των δικών της αποφάσεων, λαθών και καθυστερήσεων, στο διάστημα που μεσολάβησε από την ανάληψη της εξουσίας μέχρι την πρόσκληση της τρόικας για να αντιμετωπίσει την επιδεινωθείσα κατάσταση.
Το πρώτο, όμως, σκέλος της δήλωσης αποτελεί, επιπλέον, και μια κραυγαλέα απόδειξη ότι η κυβέρνηση ζει σε άλλο τόπο και χρόνο. Δεν βλέπει ότι με την εφαρμογή των αποφάσεων της τρόικας η ελληνική οικονομία έχει πλήρως εξοκείλει, δεδομένου ότι η ύφεση το 2010 ήταν διπλάσια εκείνης του 2009 και η αναμενόμενη ύφεση το 2011 θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του 2010, ενώ, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, αναμένεται να συνεχιστεί, με χαμηλότερο ρυθμό, και το 2012. Αποτέλεσμα της τριετούς ύφεσης είναι η εκτίναξη της καταγεγραμμένης ανεργίας στα ύψη (πλησιάζει το 1.000.000 και δεν αποκλείεται να το ξεπεράσει το 2012).
Ταυτόχρονα ένα μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών στενάζει μετά τις διαδοχικές περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, την υψηλή φορολογία και τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το δημόσιο έλλειμμα δεν τιθασεύεται και το δημόσιο χρέος αυξάνει τόσο σε ευρώ όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Ηδήλωση «ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό διεθνή έλεγχο» αποτελεί κυνική ομολογία της κυβέρνησης ότι έχασε τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και τον παρέδωσε, χωρίς καμιά ουσιαστική διαπραγμάτευση, στην τρόικα. Με την παράδοση αυτή, τη χώρα κυβερνούν οι δανειστές της και ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί παίζουν το ρόλο του απλού εκτελεστή των αποφάσεών τους.
Σε τέτοιο, μάλιστα, σημείο που να δέχονται την απόρριψη από αυτούς νομοσχεδίων και να τα προσαρμόζουν στις απαιτήσεις τους. Και ακόμη χειρότερα, επειδή φαίνεται ότι δεν πιστεύουν πια στα λόγια, ζήτησαν και έλαβαν γραπτές δεσμεύσεις από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών ότι θα εκτελέσουν πιστά τις αποφάσεις τους.
Η κυβέρνηση, με (i) τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών και εκείνες του προκατόχου του, (ii) τις ανάλογες δηλώσεις του άλλου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και (iii) τις παλαιότερες και πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, ομολογεί και αποδέχεται την πλήρη υποτέλειά της στην τρόικα, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο και ο λαός σε απόγνωση εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζει υπακούοντας στις εντολές της.
* Πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: