Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Σύλλογος Χιονοδρόμων Ορειβατών Στειρίου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ






Ο Σύλλογος Χιονοδρόμων Ορειβατών Στειρίου διοργανώνει πεζοπορία στο φαράγγι της Κλεισούρας την
Κυριακή 02 Μαΐου 2010  
και σας καλεί να απολαύσετε την όμορφη αυτή διαδρομή.
·       Εκκίνηση  από το εξωκκλήσι  του Προφήτη Ηλία στο Στείρι στις 7:30 π.μ. και τερματισμός στην Ακρόπολη του Μεδεώνα.
·       Ναυλωμένο λεωφορείο θα παραλάβει τους πεζοπόρους για την επιστροφή στο ΣΤΕΙΡΙ, για να ακολουθήσει φαγητό με παραδοσιακή φασολάδα και μουσική στο εξωκλήσι του Οσίου Συμεών.
(Το δίτοξο πέτρινο γεφύρι του Λεόντιου ) 

Οι ενδιαφερόμενοι να μεριμνήσουν για τον κατάλληλο  εξοπλισμό (νερό-σοκολάτα για τα παιδιά) και να δείξουν σεβασμό στο περιβάλλον ρίχνοντας τα χαρτάκια και τα σκουπίδια στους κάδους που θα υπάρχουν στον τερματισμό.
Απαραίτητη  προϋπόθεση για την ομαλή διοργάνωση, είναι οι δηλώσεις συμμετοχής για την επιστροφή με το λεωφορείο και για την συμμετοχή στο γλέντι που θα ακολουθήσει στους : 
Χήνας Φίλιππος  6947326687 - Τσούτσου  Κατερίνα  2267022729 - Τρόκα Γιώτα 2267021133
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Παναγιώτη Ν. Αργυρίου.





Το Δ.Σ.

Φωτορεπορτάζ από το φαράγγι της Κλεισούρας και την Ακρόπολη του Μεδεώνα.






Για Ιnternet Explorer οι φωτογραφίες ΕΔΩ  + ( Παρουσίαση διαφανειών )
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
  • Το φαράγγι της Κλεισούρας. Ένα φαράγγι βατό, το μήκος του είναι περίπου 6 χλμ. με απότομες βραχώδεις πλαγιές, αλλά σχετικά εύκολο και ευχάριστο για πεζοπορία που, από την αρχαιότητα μέχρι στην δεκαετία του 1950, ήταν ο κυριότερος δρόμος επικοινωνίας των Στειριωτών και της μονής του Οσίου Λουκά με τον Κορινθιακό κόλπο. Στην είσοδο του φαραγγιού της Κλεισούρας από την μεριά του Στειρίου υπάρχει το πέτρινο γεφύρι του Λεόντιου με δύο τόξα, πιθανώς βυζαντινής εποχής, κατασκευασμένο από κάποιον Λεόντιο, μοναχό του Οσίου Λουκά.
  • Η ακρόπολη του αρχαίου Φωκικού Μεδεώνα περιλαμβάνεται στα εδάφη του Στειρίου και είναι κτισμένη πάνω στον λόφο των Αγίων Θεοδώρων, μισό χιλιόμετρο δυτικά από την είσοδο του εργοστασίου του Αλουμινίου της Ελλάδος. Από το τείχος που την περιέβαλε σώζεται στα δυτικά ένα μικρό μέρος, στα νότια δεν υπάρχει τείχος επειδή η πλαγιά είναι απόκρημνη και καταλήγει στη θάλασσα,στα βόρεια σώζεται ένα κομμάτι, με τρεις προβεβλημένους πύργους,ενώ στα ανατολικά δεν επεκτείνεται πολύ γατί ακουμπά σε απόκρημνο βράχο. Οι ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή το 1962-63 για την εγκατάσταση του εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος έφεραν στο φως πολλούς τάφους καθώς επίσης και ένα βασιλικό θολωτό τάφο στη κορυφή του λόφου των Αγίων Θεοδώρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: