Λαμία, 04/08/2011
Με αφoρμή την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στις 27-7-2011, για ζητήματα ανεργίας, ο Νίκος Στουπής, εκπρόσωπος της Παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ανάμεσα στα άλλα δήλωσε:
Η αιρετή Περιφέρεια, ιδιαίτερα σε συνθήκες αντικοινωνικής κρίσης, πρέπει να στέκεται στο πλευρό των πολιτών που δοκιμάζονται, να πρωτοστατεί στους κοινωνικούς αγώνες, να προγραμματίζει δημοκρατικά την ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και όχι λίγων μεγάλων συμφερόντων, να διεκδικεί πόρους για την πραγματοποίηση δράσεων προς ανακούφιση των πολιτών και άρση των συνεπειών της κυβερνητικής πολιτικής.
Φτάνει πια με μια περιφερειακή αυτοδιοίκηση που θα περιορίζεται σε μεγαλόστομες φιλολαϊκές διακηρύξεις...την ίδια στιγμή που θα υλοποιεί στο μέτρο που της αναλογεί τις αντιλαϊκές πολιτικές.
Θεωρούμε κατ’ αρχήν θετική τη ροή πόρων προς τις περιφέρειες για την υλοποίηση κοινωνικών δράσεων, ιδίως για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Με την έννοια αυτή θα ψηφίσουμε γενικά την εισήγηση και τις συμπράξεις με τους συγκεκριμένους φορείς, στον βαθμό που έχουν προκριθεί μέσα από διαφανή διαδικασία αξιολόγησης και με αντικειμενικά κριτήρια, με την σοβαρή επιφύλαξη για το περιεχόμενο των δράσεων και τον συμπράττοντα φορέα της Εύβοιας.
Ο τρόπος που προχωρά η υλοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων, καθώς και η σχετική συζήτηση όπως πραγματοποιείται στο περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο τελικώς θα εγκρίνει τις τεχνικές λεπτομέρειες της υλοποίησής τους, θέτει εν αμφιβόλω τους στόχους που πραγματικά εξυπηρετούν τα προγράμματα αυτά και τις πιθανότητες να συμβάλλουν πραγματικά στην ανακούφιση της τοπικής κοινωνίας από τον εφιάλτη της ανεργίας.
Κατά τη γνώμη μας τα συγκεκριμένα προγράμματα στην πραγματικότητα δεν θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά απλώς θα ανακυκλώσουν προσωρινά τους άνεργους.
Λέμε καθαρά : Όχι στα STAGE και στις αυταπάτες εργασίας...Οι πολίτες έχουν πικρές εμπειρίες από αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος, στα οποία κατασπαταλήθηκαν μεγάλα ποσά για να καταλήξουν στην καλύτερη των περιπτώσεων σε κινήσεις εντυπωσιασμού, στη χειρότερη δε στις τσέπες διαφόρων «ημετέρων», ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που αντίστοιχα προγράμματα χρησίμευσαν ως «Δούρειος Ίππος» για να καθιερωθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας, η υποαπασχόληση, ή η υποτιθέμενη μαθητεία, με αποτέλεσμα εκείνοι που υποτίθεται ότι ωφελούνταν από αυτά, να γίνονται στην πράξη όμηροί τους.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η έξοδος από την κρίση δεν θα γίνει με την αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους. Ούτε με την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που τα κατέκτησαν με σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες. Αντίθετα τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας πρέπει να δημιουργούν μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας (εθνική και κλαδικές), με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
Κατά τη γνώμη μας, ο περιφερειακός αναπτυξιακός σχεδιασμός, μέσω του οποίου θα προκύψουν και οι νέες θέσεις εργασίας, προκειμένου να είναι δίκαιος, βιώσιμος και δημοκρατικός, πρέπει να πραγματοποιείται με ευθύνη του Περιφερειακού Συμβουλίου και της αιρετής περιφέρειας, σε συνεργασία και διαβούλευση με θεσμικούς φορείς (ΟΑΕΔ, Εργατικά Κέντρα, Επιμελητήρια) και ολόκληρη την τοπική κοινωνία και όχι να αποτελέσει η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας το «παράθυρο» μέσα από το οποίο θα ενταχθούν στην πρακτική της Περιφέρειας οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου