Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς:Χάσμα μεταξύ Περιφερειακού Συμβουλίου & προβλημάτων


Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Στ.Ελλάδας καταψήφισαν την απογραφή και στην παρακάτω ανακοίνωση σχολιάζουν τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη αλλά και τις αποφάσεις που ελήφθησαν:


Πραγματοποιήθηκε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο της Στερεάς Ελλάδας επιβεβαιώνοντας την απόσταση του από τα προβλήματα και τις ανησυχίες του λαού, που ζει δύσκολα, πληρώνοντας πανάκριβα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που δημιούργησαν η πλουτοκρατία και το μεγάλο κεφάλαιο.
Βασικά θέματα της συνεδρίασης ήταν η διαμόρφωση των οικονομικών προγραμμάτων, που αποτελούν την βάση λειτουργίας της Περιφερειακής Διοίκησης.

Το περιφερειακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για έργα σχολικής στέγης, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από τους τόκους του 2011, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από Κεντρικούς Αυτοτελείς και το πρόγραμμα επενδύσεων από ίδιους πόρους.
Κύριο χαρακτηριστικό των συζητήσεων η πολύ φτωχή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις δημόσιες επενδύσεις. 

Οι μέχρι σήμερα πιστώσεις φτάνουν μόνο για την εξόφληση κάποιων απλήρωτων έργων που άφησαν οι νομαρχίες, και για κάποια συνεχιζόμενα έργα. Ενώ δεν φαίνεται καμιά δυνατότητα για νέα έργα και για βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στον λαό.

Είναι χαρακτηριστικό, πως, οι πρώην νομαρχίες υπέγραψαν συμβάσεις, το 2010, για έργα, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις. 

Αυτό οδήγησε σε ένα μεγάλο χρέος για την περιφέρεια μας ( περίπου 35.000.000 Ευρώ). Μας χορηγήθηκαν 7.500.000 και φυσικά αναζητούνται τα υπόλοιπα.

Σε αυτές τις συνθήκες ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και ΛΑΟΣ ψήφισαν τις εισηγήσεις που διαχειρίζονται την μιζέρια και την φτώχεια μας στο επίπεδο της περιφερειακής διοίκησης.

Αποστασιοποιημένοι από αυτή την λογική, αλλά με διαφωνίες σε διαδικαστικά κυρίως ζητήματα φάνηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταψήφισε τις εισηγήσεις, μίλησε για την άμεση ανάγκη ενημέρωσης του λαού και την σημασία της κινητοποίησης του για να διεκδικήσει όσα δικαιούται και του ανήκουν. Μίλησε για την ανάγκη ουσιαστικής αμφισβήτησης των πολιτικών που υπηρετούν το κεφάλαιο και υποθηκεύουν το μέλλον των εργαζομένων. Υπογράμμισε πως θέλουν να στρέψουν τους δήμους και τις Περιφέρειες στην αναζήτηση πόρων από την φορολόγηση του λαού.

Στην ίδια συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο ασχολήθηκε με ορισμένα διαχειριστικά ζητήματα. 
Σημαντικό εκτιμάμε πως ήταν το θέμα που δημιουργήθηκε με την συζήτηση για την κατασκευή έργου προστασίας ενός τμήματος του δρόμου προς την Κύμη από κατολισθήσεις και από την φθορά της Θάλασσας. 
Ενώ υπήρχε κάποια μελέτη από το Πανεπιστήμιο προτείνοταν και άλλη από ιδιώτες, σαν απαραίτητη.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αναγνωρίζοντας την σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου είχε κάνει ερώτηση ζητώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του. Στην σημερινή συνεδρίαση, όμως, απείχε της ψηφοφορίας ζητώντας άμεσα να αποσαφηνιστεί η κατάσταση με τρόπο που θα διασφαλίσει την καλύτερη εκτέλεση του έργου και φυσικά το χαμηλότερο κόστος.

Σαν ειδική συνεδρίαση θεωρήθηκε η συζήτηση για την απογραφή των περιουσιακών στοιχείων, των απαιτήσεων, των υποχρεώσεων και των διαθέσιμων χρηματικών μέσων της περιφέρειας.
Ουσιαστικός και χαρακτηριστικός είναι ο συγκεντρωτικός πίνακας που υποβλήθηκε.
Ο πίνακας αυτός απεικονίζει την διαφορετική διαχειριστική κατάσταση, που υπάρχει σε κάθε νομό και για την οποία άμεση και συγκεκριμένη ευθύνη έχουν οι ασκήσαντες την εξουσία. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Οι εκφραστές της πολιτικής τους στα όργανα της τοπικής διοίκησης. 
Ο τρόπος και η διαδικασία που κατανέμουν πιστώσεις, χρηματοδοτούν, προγραμματίζουν και υλοποιούν τα έργα. 
Και φυσικά το θεσμικό πλαίσιο της κεντρικής εξουσίας που διαμόρφωνε τους όρους της συγκεκριμένης διαχείρισης.

Θέλουμε να σχολιάσουμε τα δάνεια ( 35.276.000 ) που χρεώνεται η Περιφέρεια και φυσικά να ζητήσουμε εξηγήσεις για τον λόγο που έγιναν. 
Γιατί δεν επιδιώχθηκε κρατική χρηματοδότηση ; 
Σε τι συγκεκριμένα έργα αντιστοιχούν ; 
Πως θα αποπληρωθούν ;

Θέλουμε να αποσαφηνιστεί για τα έργα που είναι σε εξέλιξη, αξίας 237.487.941. Τι ποσά χρηματοδότησης έχουμε εξασφαλίσει ; 
Τι θα κάνουμε γι’ αυτά που λείπουν ; 
Πως αισθάνονται όσοι δημοπρατούσαν έργα χωρίς πιστώσεις για την δημιουργία εντυπώσεων ;

Γιατί δεν προχωράει η διαδικασία των έργων που έχουν ενταχθεί, αξίας 72.382.879 ; Τι εμποδίζει ; 
Πως εξηγείτε την μη είσπραξη βεβαιωμένων απαιτήσεων προς τρίτους, ύψους 1.250.000, όπου η Βοιωτία είναι πρωταθλητής.
Τι απέδωσε η συμμετοχή στις δεκάδες επιχειρήσεις που συμμετείχαν οι τέσσερες Νομαρχίες ; Πόσες απ’ αυτές ελεγχθήκαν ; Πότε και με ποια διαδικασία.;
Παράλληλα ζητάμε την συγκεκριμένη καταγραφή και της κινητής περιουσίας που υπάρχει και φυσικά το πώς αυτή αξιοποιείται.

Ζητάμε αναλυτική καταγραφή των κτιρίων που ενοικιάζουμε αλλά και των υπηρεσιών που αναθέτουμε σε εργολάβους. Αναλυτική περιγραφή των διατιθέμενων ποσών.

Σε αυτή την λογική και εν αναμονή των σχετικών απαντήσεων…..Επειδή το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό και σχετίζεται με όσα επιδιώκει η κεντρική εξουσία αναπτύσσοντας τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και των μονοπωλίων, σε αντίθεση με τις ανάγκες και τα θέλω του λαού…..
Καταψηφίσαμε την απογραφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: