Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Προσαύξηση του χρέους ίση με ένα... μνημόνιο!


Του Νίκου Μπογιόπουλου
Το έλλειμμα του 2010 μετρήθηκε στο 10,5%, μια μονάδα πάνω απ' όσο το υπολόγιζαν.
Το δημόσιο χρέος εκτινάχτηκε από τα 298,6 στα 328,5 δισ. ευρώ και ανήλθε στο 142,8% του ΑΕΠ, από 126,8% την προηγούμενη χρονιά.
Το ΑΕΠ από 235 δισ. το 2009 έπεσε στα 230 δισ..
*
Πρόκειται για πραγματικό «κατόρθωμα» αν σκεφτεί κανείς ότι τούτες οι φοβερές επιδόσεις προέκυψαν παρότι οι κυβερνώντες «έστυψαν» τον ελληνικό λαό παντοιοτρόπως.
*
Παρότι δηλαδή από την φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων τα έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου 2 δισ.,
παρότι οι κοινωνικές δαπάνες μειώθηκαν κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ,
παρότι η ανεργία (η επίσημη) ξεπέρασε το 15%,
παρότι μισθοί, συντάξεις, δώρα «σουβλίστηκαν» κανονικά,
οι Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Λοβέρδος και λοιποί «αντιεξουσιαστές», αυτό που... πέτυχαν ήταν μέσα στο 2010 να αυξήσουν το δημόσιο χρέος κατά 30 δισ. ευρώ!
*
Ετσι ο ελληνικός λαός,
έπειτα από τη συμπλήρωση ενός χρόνου μνημονίων και μνημειώδους λεηλασίας,
έπειτα από την «πατριωτική» καταβαράθρωση του βιοτικού του επιπέδου,
έπειτα από την «αναπτυξιακή» κατακρεούργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών του δικαιωμάτων,
εμφανίζεται να «χρωστάει» προς τους εγχώριους και τους ξένους δανειστές 30 δισ. ευρώ περισσότερα (!) απ' όσα τους «χρωστούσε» πριν αρχίσουν οι «σωτήρες» να τον ποτίζουν με το - κατά Ντομινίκ - «φάρμακο»!
*
Θυμίζουμε ότι το αρχικό μνημόνιο προέβλεπε μια «προσαρμογή» - για να χρησιμοποιήσουμε την ορολογία των κυβερνώντων - του αυτού ύψους: Δηλαδή 30 δισ..
Αλλά, ιδού τι προκύπτει με τη γλώσσα των (δικών τους) αριθμών:
Σήμερα οι «σωτήρες» απαιτούν από τον ελληνικό λαό να πληρώσει σε κερδοσκόπους, σε τοκογλύφους, σε ομολογιούχους και σε κάθε λογής «βρικόλακες», όλα όσα τους «χρώσταγε» το 2009, προσαυξημένα με ένα ολόκληρο μνημόνιο!
*
Καθόλου αμελητέο είναι το εξής γεγονός:
Τα νέα ληστρικά τα απαιτούν από τον πρώτο κιόλας χρόνο εφαρμογής ενός μνημονίου που σημειωτέον ότι στην αρχική του μορφή είχε υποτίθεται τριετή διάρκεια.
Το ερώτημα, επομένως, είναι απλό. Για να απαντηθεί αρκεί μια απλή «μέθοδος των τριών», την οποία οι κύριοι των Χάρβαρντ που μας κυβερνούν την παίζουν στα δάκτυλα:
Αν το (τριετές) μνημόνιο, από τον πρώτο μόνο χρόνο εφαρμογής του, φόρτωσε στις πλάτες του ελληνικού λαού επιπλέον χρέη που ισοδυναμούν με ένα ακόμα μνημόνιο,
στα δέκα (τουλάχιστον) χρόνια της «Οδύσσειας» και των αλλεπάλληλων «επικαιροποιημένων» μνημονίων που έχει ανακοινώσει ο Παπανδρέου, πόσα μνημόνια λεηλασίας, αρπαγής και νέων χρεών αντιστοιχούν;
*
Η παραπάνω εξίσωση έχει ένα - μαθηματικά βέβαιο - αποτέλεσμα: Την κοινωνική συμφορά, την εξαθλίωση, τον αφανισμό πλατιών λαϊκών στρωμάτων.
Πρόκειται για πόλεμο χωρίς τέλος, χωρίς ημερομηνία λήξης, χωρίς έλεος και χωρίς καμία διάθεση ανακωχής εκ μέρους της πλουτοκρατίας. Στον πόλεμο αυτό οι εργαζόμενοι ή θα απαντήσουν, ή θα εξολοθρευτούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: