Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Χρηματο πιστωτικό Ιράκ η Ελλάδα


Του Πάνου Παναγιώτου
χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής 
GSTA/EKTA
Η Πέμπτη ήταν η χειρότερη χρηματοπιστωτικά ημέρα για την Ελλάδα από τον περασμένο Ιούνιο αλλά η πιο σημαντική ημέρα από την αρχή της κρίσης. Οι μάσκες στην υπόθεση ελληνική κρίση έχουν πέσει και για όσους αντέχουν να κοιτάξουν τι υπάρχει από πίσω τα βλέπουν πρόσωπα εξαιρετικά σκληρά και ‘αιμοβόρα’.
Ένα από αυτά, το πρόσωπο των αγορών, φρόντισε να δείξει την άποψη του για την ικανότητα ή μη της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές χρήματος για την άντληση κεφαλαίων το 2012 με τον πιο εμφαντικό τρόπο: οδηγώντας τα επιτόκια δανεισμού και τα ασφάλιστρα των ελληνικών ομολόγων σε ευρωπαϊκά ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών.
Από σήμερα, αν η Ελλάδα επιθυμεί να δανειστεί σε ορίζοντα τριετίας θα πρέπει να πληρώσει επιτόκιο της τάξης του 19,23% και σε ορίζοντα 10ετίας 13,27%. Το να ασφαλίσει κανείς ελληνικά ομόλογα σε οποιοδήποτε ορίζοντα είναι πλέον απαγορευτικό.
Ένα άλλο πρόσωπο που αποκαλύφθηκε είναι αυτό του ΔΝΤ: διαστρέβλωσε από την αρχή την αλήθεια και δημιούργησε ένα πρόγραμμα που το ‘πούλησε’ ως μεσοπρόθεσμο όταν στην ουσία είναι πολυετές, με ορίζοντα δεκαετιών. Τώρα αυτοί που αντέχουν να δουν την αλήθεια γνωρίζουν πως στην Ελλάδα θα τιτλοποιηθούν περισσότερα απ’ όσα φαντάστηκε ποτέ κανείς και θα πουληθούν τόσα όσα δεν τολμά κανείς ούτε να σκεφτεί.
Ένα ακόμη πρόσωπο που έβγαλε τη μάσκα του είναι αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία έχει μείνει να κοιτά το χρηματοπιστωτικό βομβαρδισμό της Ελλάδας αδιάφορη χωρίς να παρεμβαίνει για να σταματήσει την ‘αιματοχυσία’. Αν η Τρόικα είναι το ΝΑΤΟ τότε οι Έλληνες είναι οι αντικαθεστωτικοί που είναι φανερό πως χάνουν τον πόλεμο απέναντι στις δυνάμεις των δανειστών τους.
Η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα ύψους 40-50 δις και ‘πούλησε’ αυτήν της την κίνηση ως ευεργετική πράξη προς την Ελλάδα. Όμως, απέκρυψε από τους πολίτες ότι τώρα τόκοι και κεφάλαιο πρέπει να πληρωθούν σε αυτήν στο ακέραιο και ξέχασε να πει ότι ενώ οι δανειστές δεν είχαν κανένα δικαίωμα στην ελληνική περιουσία η ΕΚΤ είναι καλυμμένη με εμπράγματες ασφάλειες.
Οι μάσκες πέφτουν η μία μετά την άλλη και μέσα σε αυτό το παιχνίδι της εξαπάτησης η Γερμανία αρχίζει να μοιάζει η πιο έντιμη από όλους, καθώς φρόντισε από την αρχή να δείξει το πραγματικό της, σκληρό, πρόσωπο. Πριν προλάβει, όμως, κανείς να σκεφτεί ότι μπορεί έστω και ένα παίκτης να παίζει με ανοιχτά χαρτιά οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι έκανε και πάλι λάθος εκτίμηση. Τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται.
Και το μόνο που φαίνεται πια σίγουρο είναι πως ο οικονομικός πόλεμος έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα χρηματοπιστωτικό Ιράκ. Η πτώση του ΧΑ κατά 2,83% δεν είναι παρά μία σταγόνα στον χρηματιστηριακό ωκεανό των απωλειών το οποίο έχει χάσει περίπου 200 δις δολάρια σε κεφαλαιοποίηση από την αρχή της διεθνούς κρίσης το 2008, με τα 70 από αυτά από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης και μετά.
“Την Ελλάδα που γνωρίζαμε μετά τη μεταπολίτευση πρέπει να τη ξεχάσουμε από τις 15 Απριλίου του 2011” είπε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος σε δημοσιογραφική συζήτηση την Πέμπτη. Είναι η πρώτη φορά που θα συμφωνήσω απόλυτα με έναν πολιτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: