Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Απόφαση- σταθμός για χιλιάδες συμβασιούχους

Απόφαση- σταθμός του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους. Δικαιώθηκαν καθαρίστριες του ΟΠΑΠ που ζητούσαν τη μονιμοποίησή τους. Η απόφαση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από χιλιάδες συμβασιούχους έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη με 29 ψήφους υπερ και 17 κατά. Εργατολόγοι εκτιμούν ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση και άλλων συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.


Αναλυτικά
Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι όσοι είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου με το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα προ του 2001, μπορούν να μονιμοποιηθούν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, κι έτσι οι δικαστές δικαίωσαν καθαρίστριες του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), οι οποίες εργάστηκαν στον εν λόγω οργανισμό από το 1991 έως το 1998.


Οι Αρεοπαγίτες έκριναν ότι πριν την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, δεν υπάρχει απαγόρευση μονιμοποίησης των συμβασιούχων και τα δικαστήρια μπορούν να κρίνουν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία (νόμοι 2112/1920, 3239/1954, κλπ), εάν συντρέχουν λόγοι και προϋποθέσεις για την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.


Στην προκειμένη περίπτωση, οι καθαρίστριες του ΟΠΑΠ εργάστηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, από το 1991 έως το 1998 και κατέθεσαν αγωγές πριν τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, το άρθρο 103 απαγορεύει ρητά τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου, δεν καλύπτει τους συμβασιούχους που απασχολήθηκαν μετά το 2001.

Πορεία συμβασιούχων από τον Άρειο Πάγο στην πλατεία Κοτζιά    
Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού συμβασιούχοι του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα -μετά τη θετική απόφαση του Αρείου Πάγου για όσους είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου με το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα προ του 2001-έφτασαν με πορεία, της οποίας προηγείτο μηχανοκίνητη πομπή, στο Δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά. Οι συμβασιούχοι είχαν συγκεντρωθεί, από το πρωί, έξω από το κτίριο του ανώτατου δικαστηρίου αναμένοντας την απόφαση της ολομέλειας. 

Πεταλωτής για την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους
"Το κράτος έχει συγκεκριμένες λειτουργίες και εννοείται ότι θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους, δεδομένης της απόφασής του για τη μονιμοποίηση των τεσσάρων εργαζόμενων καθαριστριών στον ΟΠΑΠ.

"Όμως όλες τις αποφάσεις και τη συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να τη δούμε με τη σοβαρότητα που ενέχει το περιεχόμενο μιας δικαστικής απόφασης, να μην κάνουμε γενικεύσεις που πολλές φορές δημιουργούν και άλλες εντυπώσεις σε όσους ενδιαφέρονται", συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι με αυτή τη σοβαρότητα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και αυτή την απόφαση.

ΑΔΕΔΥ: Η απόφαση του Αρείου Πάγου δημιουργεί νέα δεδομένα 

"Πρόκειται για απόφαση η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα και υποχρεώνει την Κυβέρνηση να αναζητήσει πολιτική λύση για την δικαίωση χιλιάδων νέων ανθρώπων που για χρόνια είχαν εμπλακεί σε περιπέτεια και ομηρία", σημείωσε σχολιάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου υπέρ των τεσσάρων εργαζομένων στον ΟΠΑΠ την περίοδο 1996-1998 ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος.

"Οι εργαζόμενοι οι οποίοι διαχρονικά αποτέλεσαν τα θύματα του πελατειακού κράτους και των αλληλόχρεων λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων που εναλλάσσονταν στην Κυβέρνηση, πρέπει επιτέλους σήμερα να αντιμετωπιστούν με διαφορετικό και δίκαιο τρόπο", κατέληξε.

Πολιτικές αντιδράσεις
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το ΚΚΕ, η οποία αναφέρει τα εξής: "Συμβασιούχοι προσοχή στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα! Η απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιώνει μόνο ελάχιστους εργαζόμενους και αυτούς πριν το 2001".

"Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία είναι πρώτα απ’ όλα ταξικό πολιτικό ζήτημα και όχι νομικό. Ταξική ενότητα, αλληλεγγύη και αντεπίθεση, με πείσμα και αντοχή κατά της πολιτικής της κυβέρνησης, ΝΔ, ΕΕ και των δημοτικών αρχών που την υπηρετούν, που οδηγούν τους συμβασιούχους στην ομηρία και στην ανεργία" αναφέρεται επίσης από το ΚΚΕ.

"Η δικαίωση των συμβασιούχων από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, αποτελεί μια μεγάλη νίκη των εργαζομένων και της κοινωνίας", δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η απόφαση είναι κόλαφος για το μνημόνιο. Η σύμβαση της κυβέρνησης όμως, που καταργεί τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του λαού, έληξε οριστικά, είπε ο κ. Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: