Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ : «ΔΕΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ»


«Απαιτούμε έστω και τώρα, η υπουργός Παιδείας να προχωρήσει σε διάλογο με τους φορείς και την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε να βρεθούν πιο λειτουργικές λύσεις για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Ο Πειραιάς πρέπει να ενισχυθεί άμεσα σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Πρόχειρες συγχωνεύσεις και καταργήσεις των σχολικών μονάδων υπό την πίεση του Μνημονίου και με κυβερνητική συνενοχή δεν θα περάσουν στον Πειραιά. Δεν θα τους αφήσουμε να κλείσουν κανένα σχολείο.
 Δεν θα τους αφήσουμε να στερήσουν την ελπίδα των «παιδιών του Πειραιά» για ένα καλύτερο αύριο.»
Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, στην Ημερίδα που οργάνωσε ο Δήμος Πειραιά με θέμα: «Ανοιχτός Διάλογος για την παιδεία στον Πειραιά μας».
Ειδικότερα η εισήγηση του Δημάρχου Πειραιά  Βασίλη Μιχαλολιάκου,, έχει ως εξής::
«Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, γονείς, μαθητές,
Πρώτα απ όλα θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στη σημερινή ημερίδα. Επιβεβαιώνεται με την παρουσία σας, ότι η πρωτοβουλία μας να ξεκινήσουμε από εδώ, από τον Πειραιά, το διάλογο για την Παιδεία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Και πραγματικά πιστεύω ότι οι λέξεις κλειδιά στην νέα εποχή που βρισκόμαστε είναι ο διάλογος, η σύνθεση, η συνεννόηση.
Με λύπη διαπιστώνω πως η κυβέρνηση και τις τρεις αυτές λέξεις τις αγνόησε και προχώρησε ερήμην της κοινωνίας στο κλείσιμο δεκάδων σχολείων σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Αγαπητοί φίλοι,
Έγκαιρα είχα προειδοποιήσει ως Δήμαρχος Πειραιά αλλά και με ομόφωνα ψηφίσματα του Δημοτικού μας Συμβουλίου την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε πολιτικές σαρωτικού χαρακτήρα στον χώρο της εκπαίδευσης. Είναι εντελώς λάθος αυτή η πολιτική, είναι εγκληματική για τον τόπο αυτή η αντίληψη.
Μια κυβέρνηση που στοιχειωδώς σέβεται τον εαυτό της, οφείλει να ανοίγει σχολεία και όχι να τα κλείνει κάνοντας λεκτικές ακροβασίες και βαπτίζοντας τα λουκέτα συγχωνεύσεις.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος και πρέπει όλοι να το καταλάβουμε και να γίνει σαφές. Όταν μιλάει το Υπουργείο για συγχωνεύσεις μιλά για καταργήσεις σχολείων.
Και όταν μιλάμε για συγχωνεύσεις μιλάμε και για κατάργηση οργανικών θέσεων. Στον Πειραιά με την απόφαση της κυβέρνησης χάνονται 50 οργανικές θέσεις δασκάλων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες 50 καθηγητών στη Δευτεροβάθμια.
Και όταν μιλάμε για αριθμούς, να έχουμε στο μυαλό μας ότι μιλάμε για ανθρώπινες ψυχές. Για ζωές ανθρώπων και οικογενειών που με μια μονοκονδυλιά με μια υπογραφή κάποιοι εγκέφαλοι του Υπουργείου Παιδείας αποφασίζουν να τους αλλάξουν την ζωή.
Και αναρωτιέμαι, φίλες και φίλοι, γιατί αυτή η βιασύνη, γιατί αυτή η έλλειψη διαλόγου, γιατί η τόση πρεμούρα να καταργήσουμε σε μια νύχτα σχολεία. Ποιών τα κελεύσματα έρχεται να υιοθετήσει άρον-άρον και με προχειρότητα η κυβέρνηση;
Ήδη, οι δαπάνες για την παιδεία έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ η ελληνική εκπαίδευση τίθεται ουσιαστικά και τυπικά υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ. Ο ενδοτισμός των κυβερνώντων αυτόν τον τόπο στις επιταγές της Τρόικας έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που να αγνοούνται επιδεικτικά οι ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών.
Δεν μπορεί μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και ομοφώνως όλα τα Δημοτικά Συμβούλια να κάνουν λάθος και με μικρή ομάδα πέριξ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να κατέχει την απόλυτη σοφία.
Δεν μπορεί σε ένα κατεξοχήν Υπουργείο, που λειτουργικός του ρόλος είναι να μυήσει τα παιδιά στην έννοια του διαλόγου, να τον αρνείται πεισματικά. Τι φοβάται και λειτουργεί με πρακτικές του αποφασίζομεν και διατάσσομεν ότι τα παιδιά του τάδε σχολείου θα πάνε στο δείνα σχολείο.
Δεν κάνουν δυστυχώς ούτε το αυτονόητο.
Να περιμένουν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και να προβλέψουν ότι ένα νέο ρεύμα μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία λόγω της οικονομικής συγκυρίας, λόγω των δυσκολιών των νοικοκυριών, θα μεταφερθεί στη Δημόσια Εκπαίδευση. Τόσο πολύ μυαλό θέλει αυτή η σκέψη που την κάνουμε όλοι μας και τη βιώνουν οι περισσότερες οικογένειες;
Φίλες και Φίλοι,
Μπορεί να κόψουμε τις όποιες σπατάλες γίνονταν και γίνονται. Στην Παιδεία όμως δεν μπορούμε να κόψουμε ούτε ένα ευρώ. Πρέπει να επενδύουμε ως Πολιτεία ως κοινωνία στην Παιδεία.
Να χτίζουμε νέα σύγχρονα σχολεία όπως γίνεται παντού. Εδώ η Ράλλειος είναι 40 χρόνια από σχολείο σε σχολείο γιατί η Πολιτεία δεν ανέλαβε την ευθύνη να χτίσει την καινούρια Ράλλειο.
Το Ζάννειο στεγάζεται σε ένα οίκημα 100 και πλέον ετών που είναι επικίνδυνο.
Τα περισσότερα σχολεία του Πειραιά είναι σε τραγική κτιριακή υποδομή. Το γνωρίζουμε όλες και όλοι.
Απαιτούμε έστω και τώρα, η υπουργός Παιδείας να προχωρήσει σε διάλογο με τους φορείς και την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε να βρεθούν πιο λειτουργικές λύσεις για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Ο Πειραιάς πρέπει να ενισχυθεί άμεσα σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Πρόχειρες συγχωνεύσεις και καταργήσεις των σχολικών μονάδων υπό την πίεση του Μνημονίου και με κυβερνητική συνενοχή δεν θα περάσουν στον Πειραιά. Δεν θα τους αφήσουμε να κλείσουν κανένα σχολείο.
Δεν θα τους αφήσουμε να στερήσουν την ελπίδα των «παιδιών του Πειραιά» για ένα καλύτερο αύριο.»
Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές κ.κ. Π. Μελάς, από τη Ν.Δ., Δ. Μανωλάκου, από το ΚΚΕ και Θ. Δρίτσας, από τον ΣΥΝ.
Στην ομιλία της, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Κυριακή Λαουλάκου, τόνισε :
«Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες & Κύριοι,
‘Όταν πριν από λίγα χρόνια οι μαθητές έβγαιναν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, ζητούσαν περισσότερες δαπάνες για την παιδεία. Θυμάμαι να ζητούν επίμονα όλοι ακόμη και το 17% του ΑΕΠ. Σήμερα φτάσαμε στο σημείο να κινδυνεύει η παιδεία μας στον περιορισμό κάτω του 3%. Κάποτε επίσης λέγαμε ότι όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή. Το ζήτημα σήμερα είναι ότι και τα σχολεία θέλουμε να κλείσουμε αλλά και οι φυλακές μας είναι γεμάτες.
Στις αρχές της τρέχουσας σχολικής περιόδου είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία που έδειχναν ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να διακόψουν τη φοίτηση των παιδιών τους στα ιδιωτικά σχολεία και τα έστειλαν στο δημόσιο. Το τι ακολούθησε το θυμόμαστε όλοι, το αδιαχώρητο σε αίθουσες, δάσκαλοι και καθηγητές που διαμαρτύρονταν για την αδυναμία τους να καλύψουν τις ανάγκες της υπερσυγκέντρωσης μαθητών και μια εικόνα που καταδεικνύει ότι αν αυτή η κατάσταση επικρατούσε τον περασμένο Σεπτέμβριο, φανταστείτε τι έχει να γίνει τον επόμενο. Εμείς λοιπόν αντί να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της εποχής, αντί να απαλλάξουμε τις οικογένειες από το κόστος της παραπαιδείας, αντί να δώσουμε διέξοδο στα ελληνικά νοικοκυριά, κλείνουμε και τα ήδη υπάρχοντα σχολεία.
Κυρίες και κύριοι, σήμερα, από εδώ, θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κάθε φωστήρα που σκέφτηκε ότι η παιδεία μπορεί να μετατραπεί σε σούπερ μάρκετ, ότι η δημόσια εκπαίδευση μπορεί να γίνει πολυεθνική επιχείρηση. Είναι υποχρέωσή μας να δώσουμε το μήνυμα ότι όλοι περιοριζόμαστε για να βοηθήσουμε τη χώρα, όλοι κάνουμε προσπάθειες για να βγούμε από το τέλμα, αλλά ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ αυτό για το οποίο παλέψαμε επί δεκαετίες, ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ την ελπίδα και την προοπτική για να αλλάξει νοοτροπία σ αυτή τη χώρα, ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ το αγαθό και το δικαίωμα κάθε ‘Έλληνα εργαζόμενου να μετέχει σ’ αυτό που ονομάζουμε δημόσια και αξιοπρεπή παιδεία.
Μιλάω καθημερινά με οικογένειες που προσπαθούν να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, Πειραιώτες που είχαν μια υγιή οικονομικά ζωή και την έχασαν. Δε θα σας κάνω ανάλυση των διαλόγων γιατί όλοι μας έχουμε κάνει τέτοιους διαλόγους και έχουμε να διηγηθούμε περιστατικά, θα σας μεταφέρω όμως τη φράση που μου είπε ένας πατέρας που με σταμάτησε στο δρόμο « Εμένα με τελείωσαν, είναι γελασμένοι αν πιστέψουν ότι θα καταστρέψουν και τα παιδιά μου» μου είπε. Μετά από αυτή και πολλές άλλες κουβέντες συνειδητοποίησα πλέον ότι δεν υπάρχει περιθώριο, είναι υποχρέωση όλων μας να πούμε ότι η ιστορία που ονόμασαν συγχωνεύσεις σχολείων και επί της ουσίας είναι κατάργηση σταματάει εδώ. Και είμαι σίγουρη ότι αν οι εμπνευστές αυτού του σχεδίου είχαν πατήσει ποτέ το πόδι τους στον Πειραιά για να δουν στοιχεία, αριθμούς και δεδομένα αλλά και να μιλήσουν με τους Πειραιώτες, θα εγκατέλειπαν κάθε σκέψη που οδηγεί στο έγκλημα που είναι έτοιμοι να διαπράξουν.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ήξερα ότι έχουμε μπροστά μας πολλά προβλήματα, ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που δεν παίρνουν αναβολή, δεν ήξερα όμως ότι θα μου ζητήσουν να γίνω συνένοχος σε εγκλήματα, γιατί είναι προφανές ότι μόνο ως τέτοιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό που επιδιώκεται σήμερα. Δεν γνώριζα ότι θα μου ζητήσουν να βάλω την υπογραφή μου στην ταφόπλακα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Ζητούν από όλους μας μια τέτοια υπογραφή αλλά, είμαστε σήμερα εδώ για να τους πούμε ότι δεν πρόκειται να την έχουν, να τους πούμε ότι κανένας Πειραιώτης δεν έχει σκοπό να υπονομεύσει το μέλλον του και τις ελπίδες του. Κύριε Δήμαρχε σας λέω ότι στον αγώνα που ξεκινάτε όλοι οι Πειραιώτες θα είμαστε μαζί, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε και να διαφυλάξουμε την ιστορία όλων των σχολείων της πόλης μας. Τα σχολεία μας δεν παραδίδονται στο ΔΝΤ και σε όσους αποφάσισαν να σηκώσουν τα χέρια ψηλά.»
Από τις Δημοτικές παρατάξεις τοποθετήθηκαν οι:
«Πειραιάς- Πόλη- Θρύλος» κ. Π. Μαντούβαλος,
«Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Η. Σαλπέας,
«Συμμαχία στον Πειραιά» κ. Μ. Σταθάκη,
«Πειραιάς όλοι μαζί» κ. Α. Καλογερόγιαννης,
«ΑΝΤΑΡΣΙΑ» κ. Θ. Διαβολάκης.
Επίσης, μίλησαν ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Δ. Πεπές και ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Κ. Χαρακλιάς.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στους παρευρισκομένους η τοποθέτηση του μαθητή Χαράλαμπου Παππά, Προέδρου του 6ου Λυκείου (ΓΕΛ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών και των εκπροσώπων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων του Πειραιά, το κύριο αίτημα ήταν να μην συγχωνευτούν σχολεία στην πόλη και να αυξηθούν οι δαπάνες για την παιδεία.
Παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Π. Κουβάτσος.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σ. Σπυρίδων.
Οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Α. Κάρλες, Γ. Δαβάκης, Σ. Ευσταθόπουλος, Ε. Σαρρή, Μ. Φύκια και Π. Πουλικαράκος.
Οι Πρόεδροι: του Ο.Π.Α.Ν. κ. Γ. Σιγάλας, της ΔΗ.ΡΑ.Π. κ. Κ. Μανωλάκος, της ΚΟ.Δ.Ε.Π. κ. Π. Καλαγιά.
Οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι: κ.κ.Γ. Μελάς, Α. Θεοδώρου και Ν. Αμοργιανός.
Ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Στ. Διαμαντίδης.
Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές των σχολείων του Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: