Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Διεθνή ΜΜΕ: Οι Ελληνες επιτέλους ξύπνησαν - Το μεγάλο τεστ της Κυριακής


Της ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

Ως «ηχηρό μήνυμα κατά των μέτρων λιτότητας» και «κραυγή απελπισίας» ερμηνεύεται από τα διεθνή πρακτορεία και τις μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες η κινητοποίηση. Υπογραμμίζεται ο ειρηνικός χαρακτήρας των εκδηλώσεων.
Για «αφύπνιση» των Ελλήνων κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία καλύπτουν εκτενώς την εξάπλωση του κινήματος των «αγανακτισμένων» στη χώρα μας. Προτάσσοντας το πανό που είχε αναρτηθεί χθες στην πλατεία Συντάγματος και το οποίο έγραφε στα ισπανικά «Είμαστε ξύπνιοι. Τι ώρα είναι; Ώρα να φύγουν», Ισπανικά, γαλλικά και ιταλικά ΜΜΕ επισήμαιναν πως «οι Ελληνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Ισπανών».

Ερμηνεύοντας τη μαζική κινητοποίηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες ελληνικές πόλεις ως «ένα ηχηρό μήνυμα κατά των μέτρων λιτότητας» και μια «κραυγή απελπισίας» των χιλιάδων -κυρίως νέων- ανέργων, η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» αλλά και η συντηρητική «Ελ Μούντο» έδιναν στους αναγνώστες τους τη δυνατότητα μέσω των ιστοσελίδων τους να παρακολουθήσουν ζωντανά τις εξελίξεις στην πλατεία Συντάγματος.

Ωστόσο, πέρα από τα εγκωμιαστικά, στην πλειονότητά τους,  σχόλια του διεθνούς Τύπου, αυτό που φαίνεται πως προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση στους ξένους ανταποκριτές είναι η παντελής... έλλειψη επεισοδίων κατά τη διάρκεια των χθεσινών κινητοποιήσεων! Υπενθυμίζοντας την ελληνική «παράδοση» τόσο στις διαδηλώσεις -τις οποίες όμως διευκρινίζουν πως διοργανώνουν συνήθως τα συνδικάτα- όσο και στις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις στο «περιθώριο» των εν λόγω κινητοποιήσεων, τα ξένα ΜΜΕ υπογράμμιζαν χθες σε όλους τους τόνους πως «πρόκειται για την πρώτη μη κομματικοποιημένη, αυθόρμητη και κυρίως ειρηνική διαδήλωση που διοργανώνεται κατά των μέτρων λιτότητας».
Τρόικα

Από την πλευρά τους, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Associated Press, Reuters και Ansa τόνιζαν πως η πρώτη ημέρα της, εμπνευσμένης από το ισπανικό κίνημα «15-Μ», κινητοποίησης στην Ελλάδα συνέπεσε με την άφιξη εκπροσώπων της τρόικας που πιέζει την Αθήνα για τη λήψη περισσότερων μέτρων και «ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης», προκειμένου να συμφωνηθεί η χορήγηση νέων δανείων.

Οπως τονίζουν τα πρακτορεία, η ύφεση στην Ελλάδα έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά ανεργίας των νέων και αυτά πλησιάζουν πλέον το 40% στις ηλικίες μέχρι 25 ετών, ενώ ο γαλλικός Τύπος δίνει μεγάλη έμφαση στην «αγανάκτηση» των Ελλήνων για τις προωθούμενες μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες επισημαίνει πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται ως «ξεπούλημα της χώρας».
ΕΥΡΩΠΗ

Το τεστ της Κυριακής

Εμπνευσμένοι από τους Ισπανούς Αγανακτισμένους, νέοι σε ολόκληρη την Ευρώπη προσπαθούν να διοργανώσουν το δικό τους κίνημα διαμαρτυρίας.
Μετά τις πρώτες συμβολικές συγκεντρώσεις που έγιναν σε ένδειξη συμπαράστασης στους Ισπανούς σε εννέα ιταλικές πόλεις καθώς και στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και την Κοπεγχάγη, οι Γάλλοι φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Ηδη, εδώ και αρκετές ημέρες αρκετές εκατοντάδες πολίτες πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας, ενώ από την περασμένη Παρασκευή 200 με 300 νεαροί δίνουν κάθε μέρα το «παρών» στην πλατεία της Βαστίλης, σύμβολο της Γαλλικής Επανάστασης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη δραστηριότητα που παρατηρείται στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης του Ιντερνετ, η ερχόμενη Κυριακή θα αποτελέσει το μεγάλο «τεστ» του κινήματος των Γάλλων «αγανακτισμένων», καθώς έχει δοθεί ραντεβού για «μαζική διαδήλωση» στην πλατεία της Βαστίλης. Οπως επισημαίνεται από τα ΜΜΕ, στη Γαλλία η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 23% έναντι 9% για το σύνολο του πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: