Σάββατο 14 Μαΐου 2011

«Το διεθνές δίκαιο δίνει όπλα για παύση πληρωμών»

Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Παύση πληρωμών του δημόσιου χρέους, με τα «εργαλεία» του διεθνούς δίκαιου, συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου, έξοδο από την ΟΝΕ, έως και από την... Ε.Ε., προτείνουν Ελληνες επιστήμονες, στον αντίποδα του «αποτυχημένου Μνημονίου», όπως χαρακτηριστικά είπαν σε ημερίδα του ΑΠΘ.


«Το Μνημόνιο απέτυχε», υποστηρίζει ο καθηγητής Οικονομικών πανεπιστημίου της Κύπρου, δημοσιογράφος Λεωνίδας Βατικιώτης:
«Δύο πράγματα πέτυχε μόνο. Πρώτον: τη μείωση του εργατικού κόστους, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προβόπουλου (σ' ένα χρόνο μειώθηκαν κατά 14% οι μισθοί). Δεύτερον: να διασώσει τις ξένες τράπεζες (από τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, βάσει των οποίων το χρόνο που πέρασε οι γαλλογερμανικές τράπεζες ξεφορτώθηκαν τα ελληνικά ομόλογα)». Και συνεχίζει:
«Η εναλλακτική λύση στη χρεοκοπία είναι η παύση πληρωμών του δημόσιου χρέους και η διαγραφή του, με την επίκληση κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως είχε συμβεί στην Ελλάδα τη δεκαετία του '30 και το 2002 στην Αργεντινή. Οταν έχουμε νεκρούς από το κρύο, σφράγισμα 1.056 σχολείων και κλείσιμο νοσοκομείων και πανεπιστημιακών τμημάτων, το διεθνές δίκαιο προσφέρει τα εργαλεία για να γίνει παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους. Απομένει η πολιτική βούληση», υποστηρίζει.
* «Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν είχαν κοινό χαρακτηριστικό τους την ευνοϊκότερη μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τις ξένες», αναφέρει στην ομιλία του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λευτέρης Τσουλφίδης, ο οποίος επικεντρώθηκε στις πτωχεύσεις του ελληνικού κράτους το 1893 και το 1932. Για τη σημερινή κατάσταση ο κ.Τσουλφίδης υποστήριξε ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι συγκρουόμενες και θα οξύνουν την κρίση.
* «Η μία στοχεύει στη διάσωση του τραπεζικού συστήματος και εκπορεύεται από την ΕΚΤ.
* Η άλλη επικεντρώνεται στη διάσωση της πραγματικής οικονομίας και εκπορεύεται κυρίως από τη Γερμανία».
* Στη «γραμμή» Στίγκλιτς και στο έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει μέσα στο οικονομικό σύστημα, αναφέρθηκε η καθηγήτρια του ΑΠΘ Ελευθερία Καρνάβου, ενώ αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΟΝΕ και την Ε.Ε., ζήτησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σταύρος Μαυρουδέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: