Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ο ελληνικός... ιός χτυπάει τον δημόσιο τομέα των ΗΠΑ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
Mισθοί, επιδόματα και συλλογικές συμβάσεις έχουν μπει στο στόχαστρο τοπικών κυβερνήσεων προκαλώντας πρωτοφανείς αντιδράσεις

Αναζητώντας απελπισμένα τρόπους για να περιορίσουν τα τεράστια ελλείμματά τους, πολλές από τις αμερικανικές πολιτείες στρέφονται εναντίον των συλλογικών συμβάσεων των δημοσίων υπαλλήλων και των κοινωνικών επιδομάτων, προκαλώντας πρωτοφανείς, για τα αμερικανικά δεδομένα, αντιδράσεις.


Μέχρι στιγμής, 44 πολιτείες εκτιμούν ότι θα έχουν έλλειμμα της τάξης των 112 δισ. δολ. για το 2012 και έχουν ήδη προχωρήσει στην επιβολή νέας φορολογίας συνολικά 30,1 δισ. δολ. κατά την περίοδο 2010-2011, ενώ έχουν υιοθετήσει περικοπές ύψους 18,3 δισ. δολ.
Στο στόχαστρο των τοπικών διοικήσεων και κυρίως όπου διαθέτουν εξουσία οι Ρεπουμπλικάνοι, έχουν μπει οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη δουλειά τους 378.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα λόγω των περικοπών, ενώ μόνο τον Απρίλιο οι θέσεις εργασίας σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο μειώθηκαν περαιτέρω κατά 24.000.
Η νέα νομοθεσία που επέβαλαν οι κυβερνήτες του Ουισκόνσιν και του Οχάιο στερούν από μισό εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους το δικαίωμα διαπραγμάτευσης συλλογικών συμβάσεων, ακόμη και το δικαίωμα στην απεργία. Οι περικοπές που προβλέπουν οι εν λόγω νόμοι αφορούν κυρίως τους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, δηλαδή εκείνους που εξυπηρετούν τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, και ταυτόχρονα πλήττουν πρωτίστως τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους που απασχολούνται σε αυτές τις θέσεις σε συντριπτικό ποσοστό.
Η αρχή της αναθεώρησης της εργατικής νομοθεσίας έγινε στο Ουισκόνσιν, όπου χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ξεσηκώνοντας εκδηλώσεις συμπαράστασης και σε άλλες πολιτείες. Η τελική εφαρμογή του νόμου βρίσκεται στα χέρια του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αναμένεται να αποφανθεί υπέρ των πολιτειών, εντείνοντας τη σύγκρουση μεταξύ κυβερνητών και συνδικάτων.

Οι δάσκαλοι. 

Τα πρώτα πυρά των τοπικών κυβερνητών δέχονται οι ενώσεις δασκάλων και καθηγητών και μάλιστα σε πολλές πολιτείες, ακόμη και με Δημοκρατική ηγεσία, όπως η Ιντιάνα, το Τενεσί, η Νεμπράσκα, το Τέξας, το Μίσιγκαν, η Μασαχουσέτη, η Οκλαχόμα, η Αλαμπάμα και η Φλόριντα. Μόλις πριν από μία εβδομάδα η γερουσία του Τενεσί ενέκρινε νομοσχέδιο που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους 65.000 δασκάλους της πολιτείας. Την ίδια στιγμή, στη Δημοκρατική Μασαχουσέτη η τοπική κυβέρνηση πέρασε νόμο που περιορίζει συλλήβδην τα δικαιώματα των σωματείων των δημοτικών υπαλλήλων, ενώ στην Ιντιάνα ο κυβερνήτης Μιτς Ντάνιελς άνοιξε μέτωπο με τους δημοσίους υπαλλήλους χαρακτηρίζοντάς τους "προνομιούχα ελίτ".
Το Μίσιγκαν ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα εξαιτίας του ελλείμματος ύψους 327 εκατ. δολαρίων και εισάγει τον θεσμό του οικονομικού ελεγκτή σε 23 περιοχές όπου τα σχολεία εμφανίζουν υπέρβαση κόστους. Στο Ντιτρόιτ, δε, όπου ήδη έχουν γίνει περικοπές σε μισθούς καθηγητών, οι Αρχές προχωρούν στην παραχώρηση περίπου 50 σχολείων σε ιδιωτική διαχείριση προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος.
"Μαχαίρι" στα επιδόματα ανεργίας βάζει η Φλόριντα, που ψήφισε την κλιμακωτή χορήγησή τους ανάλογα με το ποσοστό ανεργίας και τη διάρκεια χορήγησής τους στις 23 εβδομάδες από τις 26.

Δεν υπάρχουν σχόλια: