Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Εκβιασμοί

Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
Η κυβέρνηση βρίσκεται τώρα μπροστά στο σύνολο των ευθυνών της απέναντι στη χώρα. ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΗ, πέρυσι, και αφού έχασε πολύτιμο χρόνο μέχρι τον Δεκέμβριο, συμφώνησε, «με τις πλάτες» του ΔΝΤ, χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση, το Μνημόνιο Ι με την τρόικα.
 Πέραν «των εύκολων» μέτρων, με οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η κυβέρνηση και η τρόικα έπεσαν έξω σε όλες τις εκτιμήσεις τους, η ύφεση θέριεψε και η χώρα προχωρεί κανονικά στην «αποθέρμανση» της οικονομίας της.
ΠΡΙΝ από λίγους μήνες, η τρόικα απαίτησε θορυβωδώς την αποκρατικοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η κυβέρνηση αντέδρασε κατ' αρχάς, ως «θιγόμενη», στη συνέχεια, με την τρύπα του χρέους να διογκώνεται, ύψωσε η ίδια τη σημαία της αποκρατικοποίησης και μόλις προχθές δεσμεύτηκε, ζητώντας τη συναίνεση των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων σε μια συνολική λεηλασία δημόσιας περιουσίας και περαιτέρω υποβάθμισης του επιπέδου ζωής των πολιτών.
ΟΜΩΣ, η «συναίνεση» για την οποία συζητούν οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και η συναίνεση την οποία ζητούν οι εταίροι, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η συναίνεση που απαιτούν ως προϋπόθεση ΔΝΤ και εταίροι δεν αφορά την «πολιτική συνεννόηση» των ελληνικών κομμάτων για την αποδοχή των νέων μέτρων λεηλασίας του ελληνικού λαού.
ΑΦΟΡΑ μόνον και επιτακτικά την ανάληψη της ευθύνης για την άμεση υλοποίηση των μέτρων, δηλαδή την επείγουσα και πλήρη πώληση της δημόσιας περιουσίας.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ όμως, έτσι όπως τα κατάφερε, είναι τώρα υποχρεωμένη -γιατί δεν έχει οδό διαφυγής και οι Ελληνες πολίτες είναι ποντίκια μέσα σε φάκα (χωρίς τυρί)- να αναλάβει την ευθύνη της υλοποίησης των αποφάσεών της.
ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ, π.χ., μέσα στους επόμενους μήνες τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, τα λιμάνια κ.λπ., προκειμένου να μαζέψει ένα μέρος των «χρωστούμενων».
ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ, όμως, δείχνουν να μην εμπιστεύονται την κυβέρνηση ότι θα αναλάβει τις ευθύνες της. Γι' αυτό και αρχίζουν να ασκούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις, με «ανεπίσημες» συζητήσεις και προβληματισμούς για το αν η Ελλάδα θα μείνει ή όχι στο ευρώ.
ΕΙΝΑΙ η αρχή ενός νέου εκβιασμού για το μέλλον της χώρας μέσα στην ευρωζώνη. Η κυβέρνηση δεν έσπευσε χθες, που εμφανίστηκαν τέτοιες φωνές, να κόψει εντελώς «το βήχα» σε τέτοια σενάρια. Αφησε με μισόλογα να πλανώνται στον αέρα τέτοιες σκέψεις, μεταβιβάζοντας τον δυνάμει εκβιασμό από τις πλάτες της στους Ελληνες πολίτες.
ΤΟ ρίσκο είναι μεγάλο και οι συνέπειες απρόβλεπτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: