Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

"Η ΕΕ προετοιμάζει κρυφά επιμήκυνση του ελληνικού χρέους"

Σημερινό δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας Het Financieele Dagblad, το...

οποίο αναδημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, αποκαλύπτει ότι τα κράτη της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει μυστικά την προετοιμασία για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, παράλληλα με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού για την πώληση δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας. 


Το δημοσίευμα σημειώνει, επικαλούμενο πηγές των Βρυξελλών, ότι δημόσιοι λειτουργοί από χώρες της Ευρωζώνης εργάζονται ήδη για την τεχνική ετοιμασία μίας ελαφράς μορφής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, μέσω του ανασχεδιασμού (reprofiling) του, δηλαδή μίας μικρής επιμήκυνσης των λήξεων του. 

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας κ. Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ δήλωσε ότι ο ανασχεδιασμός του ελληνικού χρέους είναι «μία σοβαρή επιλογή, αλλά μόνο ως κατακλείδα ενός συνολικού πακέτου». 

Ο Ολλανδός υπουργός δήλωσε ότι πρώτα θα πρέπει η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις, ενώ υποστήριξε ότι ο ανασχεδιασμός του ελληνικού χρέους θα πρέπει να γίνει με την εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη ενός «πιστωτικού γεγονότος». 

Αυτό, προσθέτει η εφημερίδα, θα μπορούσε να γίνει με μία εθελοντική επιμήκυνση των λήξεων του χρέους έως το πολύ τρία χρόνια. 

Το δημοσίευμα αναφέρει, επίσης, ότι οι χώρες της Ευρωζώνης εξετάζουν πρόταση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών να περάσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας της Ελλάδας από τα χέρια της ελληνικής Κυβέρνησης στα χέρια ενός ανεξάρτητου Οργανισμού. 

Την ιδέα αυτή υποστήριξη και ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

ΟΟΣΑ: Η αναδιάρθρωση είναι το μη χείρον βέλτιστον

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχέλ Γκουρία είπε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα, ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι κακή ιδέα, χαρακτηρίζοντάς τη «το μη χείρον βέλτιστον», καθώς πολλοί φοβούνται ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει.
«Η απόφαση να κινηθούμε προς μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν μου φαίνεται άσχημη» είπε ο Γκουρία στην εφημερίδα Le Figaro, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, την οποία αναδημοσιεύει το Reuters.
«(Η αναδιάρθρωση) θα δώσει στην Ελλάδα χρόνο να “χωνέψει” τα προσαρμοστικά μέτρα. Για τις αγορές, μία καθυστέρηση στην αποπληρωμή είναι το μικρότερο κακό, το οποίο δεν περιλαμβάνει μείωση στο κεφάλαιο», πρόσθεσε ο γγ του ΟΟΣΑ με έδρα το Παρίσι.
Η χώρα μας ανακοίνωσε τη Δευτέρα νέα φορολογικά μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ με σκοπό την μείωση της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού και άμεσες ιδιωτικοποιήσεις, έτσι ώστε να πείσει τους δανειστές και τις αγορές ότι μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της χωρίς αναδιάρθρωση.
Την ίδια ώρα, η ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad αποκαλύπτει κρυφές προετοιμασίες στην ΕΕ για την επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού κρατικού χρέους.


Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές από τις Βρυξέλλες, η εφημερίδα αναφέρει σε δημοσίευμα της Τρίτης πως οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν ξεκινήσει μυστικά προετοιμασίες για την επιμήκυνση της διάρκειας του ελληνικού κρατικού χρέους, που θα δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: