Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η δική τους Ταχρίρ

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ
«Αληθινή δημοκρατία χωρίς ρεμούλες». «Οι ένοχοι να πληρώσουν για την κρίση». «Αν δεν μας επιτρέπετε να ονειρευόμαστε, δεν θα σας επιτρέπουμε να κοιμάστε». Είναι μερικά από τα συνθήματα των νεαρών Ισπανών που από την περασμένη Κυριακή ξαγρυπνούν στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης Πουέρτα ντελ Σολ και σε δεκάδες ακόμα πόλεις, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και την οικονομία της


Οι νέοι -με την ανεργία στους κάτω των 25 ετών να έχει σκαρφαλώσει στο 44,6%- δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν στους δρόμους μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής των τοπικών εκλογών.
Μαζεύτηκαν αυθόρμητα, κυρίως με τη βοήθεια τόπων κοινωνικής δικτύωσης, και φρόντισαν να μην «καπελωθούν» από κόμματα. Ηταν μερικές εκατοντάδες την Κυριακή στο κέντρο της Μαδρίτης και η Αστυνομία τούς διέλυσε, όταν έγιναν περισσότεροι όμως, την Τρίτη, -λένε 5.000- επέλεξε την επιτήρηση. Μόνο στη Γρανάδα, από τις 50 τόσες πόλεις και κωμοπόλεις, όπου έγιναν συγκεντρώσεις, προκλήθηκαν μικροεπεισόδια με τρεις προσαγωγές.
Ο Τύπος μιλά για κίνημα νεολαίων εν τη γενέσει του, αντιπαραβάλλοντάς το με εκείνο της Αραβικής Ανοιξης -οι νέοι δημιούργησαν ακόμα και επιτροπές για την τάξη, τη διανομή των τροφίμων κ.λπ. Το αποκαλούν «Αληθινή Δημοκρατία Τώρα», από το όνομα της οργάνωσης πολιτών που το ξεκίνησε, ή Μ15, δηλαδή 15 Μαΐου, όταν ξεκίνησε η κινητοποίηση.
Ανεργοι, εργαζόμενοι σε συνθήκες ομηρείας, αντιεξουσιαστές, πολέμιοι του νεοφιλελευθερισμού ή/και της επιβολής πνευματικών δικαιωμάτων στο Ιντερνετ, είναι όλοι εκεί. Και φοβίζουν τους πολιτικούς. Στην αρχή έκαναν ότι δεν τους είδαν ψελλίζοντας την κοινότοπη φράση: «Ολοι οι πολιτικοί δεν είναι ίδιοι». Μετά όμως επιχείρησαν να χρεώσουν την πηγή της οργής των νέων στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Οι νεαροί απαντούν: δεν είμαστε με κανένα κόμμα, δεν ενθαρρύνουμε τον κόσμο να μην ψηφίσει στις εκλογές της Κυριακής αλλά «θέλουμε να ακουστεί η φωνή μας, να αποσαθρωθεί το σύστημα που είναι στα χέρια των τραπεζιτών, να πούμε όχι στον δικομματισμό και στη διαφθορά».
Οργή και στη Βρετανία
Εντονα διαμαρτύρονται για τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και οι δημόσιοι υπάλληλοι της Βρετανίας, οι οποίοι θα αποφασίσουν με ψηφοφορία αν θα απεργήσουν, ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας του σωματείου τους, που καλύπτει επίσης ΔΕΚΟ και υπηρεσίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Ο Μαρκ Σερβότκα είπε ότι «είναι ντροπή η κυβέρνηση συνασπισμού να επιχειρεί να καταστήσει αποδιοπομπαίο τράγο τον δημόσιο τομέα, για να συνθλίψει και να κάψει το κράτος πρόνοιας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: