Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ
Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραφαν οι κυριακάτικοι New York Times το οικονομικό αδιέξοδο που πλήττει σήμερα αρκετούς Ελληνες, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων την ανοδική πορεία που σημειώνουν σήμερα στη χώρα μας οι αυτοκτονίες, ο αριθμός των αστέγων και οι ουρές στα συσσίτια.
Το σχετικό άρθρο του Τόμας Λάντον παρουσιάζει προσωπικές ιστορίες Ελλήνων που καταστράφηκαν οικονομικά λόγω της οικονομικής κρίσης και σήμερα αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα επιβίωσης.
Μεταξύ άλλων και βιομηχάνου τροφίμων, ο οποίος έχασε το σπίτι του, το αυτοκίνητό του, το Rolex και κυρίως τη διάθεσή του για να ζήσει. «Αρκετές φορές σκέφτηκα να πάρω το αυτοκίνητο του πατέρα μου και να το στουκάρω σ' ένα τοίχο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο παραπάνω, ο οποίος έχει προσφύγει για βοήθεια στη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Κλίμακα».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συμβούλου της παραπάνω οργάνωσης, οι κλήσεις στη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία έχουν αυξηθεί πρόσφατα στις 30 καθημερινά και είναι διπλάσιες σε σχέση με δύο χρόνια νωρίτερα. Εκτιμήσεις αναλυτών, τους οποίους επικαλείται το άρθρο, ανεβάζουν από την άλλη πλευρά σε 250.000 τις θέσεις εργασίας που πρόκειται να χαθούν στον ιδιωτικό τομέα ώς τα τέλη της χρονιάς.
Αποτέλεσμα, άνθρωποι να κοιμούνται σε γιαπιά, σε παγκάκια και χαρτόκουτες και ο συνολικός αριθμός των αστέγων στην πόλη της Αθήνας να έχει αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με πέρυσι. Από την άλλη πλευρά, στα δωρεάν συσσίτια δεν πέφτει καρφίτσα. Σε ένα εξ αυτών προσέρχονται 3.500 άνθρωποι καθημερινά έναντι μόλις 100 πριν από 10 χρόνια.
Η μέση ηλικία των σιτιζομένων είναι τα 47 χρόνια, έναντι 60 δύο χρόνια πριν, ένδειξη ότι αυτοί που προσέρχονται στα συσσίτια είναι όλο και περισσότερο πρώην εργαζόμενοι.
Αναφορά γίνεται και στις καταθέσεις στις τράπεζες, οι οποίες εξανεμίζονται διαρκώς, καθώς πανικόβλητοι καταθέτες τρέχουν να τις αποσύρουν, οπότε οι διεθνείς οίκοι υποβαθμίζουν τη δανειοληπτική αξιοπιστία της χώρας. Αποτέλεσμα, μόνο πέρυσι χάθηκαν καταθέσεις 40 δισ. δολαρίων. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου