Με επιστολή τους πολίτες της Εύβοιας, εκπροσωπούμενοι απο τον πολιτικό μηχανικό, Τάσο Καλαθέρη και την αρχαιολόγο, Ροζίνα Κολώνια προς το ΥΠΠΟ, την οποία κοινοποιούν σε Περιφέρεια Στ.Ελλάδας και Δήμο Χαλκίδας, ζητώντας τη διάσωση της Δημοτικής Αγοράς και των Βιομηχανικών κτιρίων της περιοχής Αγ.Στεφάνου... Άλλωστε ο καιρός περνάει... Αρχές έρχονται και φεύγουν και τα εν λόγω κτίρια παραμένουν εγκαταλελειμμένα στο χρόνο και τη φθορά.
α. αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς μόνο μέσω πανελληνίου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και στο πνεύμα του διατάγματος διατήρησής της
1. Με αφορμή τις συζητήσεις και τις ενέργειες που γίνονται αυτόν τον καιρό για κατεδάφιση τμημάτων σημαντικών πολιτιστικών μνημείων της πόλης της Χαλκίδας, της Δημοτικής Αγοράς και του βιομηχανικού συγκροτήματος Γεωργιάδη, θέλουμε να σας επισημάνουμε το γεγονός της τεράστιας ευθύνης έναντι της ιστορίας της πόλης αλλά και της σύγχρονης ζωής της πόλης, αλλά και της Εύβοιας γενικότερα, του προσώπου ή του φορέα που αναλαμβάνει να προωθήσει ή να εγκρίνει τέτοιες κατεδαφίσεις και ζητούμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να προστρέξει στην διάσωση αυτών των μνημείων, με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι η Χαλκίδα δεν έχει άλλα περιθώρια για απώλειες πολιτιστικού πλούτου.
2. Η σημασία της Δημοτικής Αγοράς για το ιστορικό απόθεμα της πόλης και για την πολεοδομική οργάνωση του νεώτερου ιστορικού κέντρου της πόλης, κατεδείχθη με πολλές τοποθετήσεις ειδικών επιστημόνων τα τελευταία χρόνια. Γι΄αυτούς τους λόγους κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο το 2006 ( ΦΕΚΒ604/15.5.2006). Το 2010 το ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας κατέληξε σε πολυσέλιδο Πόρισμα για την αναγκαιότητα αποκατάστασης της Δ.Αγοράς. Σε πρόσφατη, δε, Ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ευβοίας (28 Νοεμβρίου 2010), δεν μπόρεσε να διατυπωθεί ούτε ένα επιχείρημα υπέρ της κατεδάφισης τμήματος της Δημοτικής Αγοράς από τους θιασώτες αυτής της άποψης, αντίθετα, τεκμηριώθηκε απόλυτα η ανάγκη αποκατάστασής της στο πνεύμα του διατάγματος διατήρησής της με την διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
3. Η σημασία του βιομηχανικού συγκροτήματος Γεωργιάδη και της συνολικής διατήρησης του ως τμήματος του βιομηχανικού συνόλου του Αγ.Στεφάνου κατεδείχθη, επίσης, σε ειδικό Πόρισμα αλλά,και σε Ημερίδα του ΤΕΕ/Π.Τ.Ευβοίας, στις 28 Φεβρουαρίου 2010. Όλοι οι μετέχοντες στην Ημερίδα, συμπεριλαμβανομένων και των αρχών που προωθούσαν την μερική κατεδάφιση, συμφώνησαν ότι πρέπει να σταματήσει η τακτική των κατεδαφίσεων για «αναπτυξιακούς λόγους» (βλέπε την κραυγαλέα περίπτωση του γκρεμίσματος ΚΙΑΠΕΚΟΥ για να φτιαχτεί το τερατούργημα του ΚΤΕΛ), και να κηρυχθούν όλα τα εναπομείναντα βιομηχανικά κτήρια, διατηρητέα μνημεία.
4. Για μια συνοπτική ενημέρωση σας για την κατάσταση που υπάρχει στην πόλη της Χαλκίδας, σας αναφέρουμε ότι:
Η Χαλκίδα, είναι μια πόλη με συνεχή ιστορία 3.000 ετών. Αν και ολόκληρη η Χαλκίδα έχει κηρυχθεί ιστορικός τόπος από το 1971 (ΦΕΚ 1003/Β/14-12-1971) εν τούτοις έχει γίνει μια απίστευτη καταστροφή του πολιτιστικού της πλούτου όλων των εποχών. Από την αρχαία Χαλκίδα, για παράδειγμα, δεν έχει απομείνει ούτε ένα ολόκληρο μνημείο π.χ. ένας ναός.
Από τα θαυμάσια και εύρωστα εργοστάσια των τελών του 19ου-αρχών 20ου αι., που τα προϊόντα τους εξάγονταν και στο εξωτερικό, έχουν απομείνει μόνον μερικά στην περιοχή του Αγ.Στεφάνου (κατεδαφίσθηκε ήδη, εκτός από το σαπωνοποιείο-πυρηνελαιουργείο ΚΙΑΠΕΚΟΥ, το εργοστάσιο τερεβινθελαίου και κολοφωνίου Σακελλαράκη και Μπομπότση, και η βιοτεχνία αλιπάστων Εξαδακτύλου).
5. Συνοψίζοντας τα αιτήματά μας, ζητούμε:α. αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς μόνο μέσω πανελληνίου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και στο πνεύμα του διατάγματος διατήρησής της
β. χαρακτηρισμό όλων των βιομηχανικών κτηρίων του Αγ. Στεφάνου ως μνημείων, δηλαδή, εκτός του εργοστασίου ’’ΑΡΕΘΟΥΣΑ’’ (Οινοποιείο και Παγοποιείο που σήμερα ανήκει στο ΥΠΠΟ και βρίσκεται στην διαδικασία δημιουργίας Διαχρονικού Μουσείου) των:
1. Α.Ε. Βασ. Γεωργιάδη. Πυρηνελαιουργείο & Σαπωνοποιείο (& Παγοποιείο μετά 1934). Σήμερα ανήκει στην Περιφέρεια Στερεάς (πρωην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευβοίας).
2. Χημικό εργαστήριο (έναντι εργοστασίου Γεωργιάδη). Τελευταία, λειτουργεί στο χώρο ιδιωτική επιχείρηση με βιομηχανικά πλυντήρια ξενοδοχειακών μονάδων (Κυπριώτης Ιωάννης κ Υιός) , σε γήπεδο ιδιοκτησίας του Δημοσίου(;) (παλιός αιγιαλός κλπ.)
3. Bυρσοδεψείο πρώην εκμετάλλευσης Χαρίτου, εγκαταλελειμμένο (άριστο δείγμα BAUHAUS), σε γήπεδο ιδιοκτησίας του Δημοσίου(;) (παλιός αιγιαλός κλπ.)
4. Εργοστάσιο Τερεβινθελαίων και Κολοφωνίου πρώην εκμετάλλευσης Αφών Κόντη και Σταματίου, μετέπειτα φανοποιείο Τεκνάκη , σε γήπεδο ιδιοκτησίας του Δημοσίου(;) (παλιός αιγιαλός κλπ.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου