Το πρωί του Σαββάτου της10ης Ιουνίου του 1944 οι Γερμανοί ξεκίνησαν από τη Λιβαδειά με 14 γερμανικά αυτοκίνητα και 2 ελληνικά επιταγμένα μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους για εκφοβισμό και τρομοκράτηση του πληθυσμού του Διστόμου και του Στειρίου , οι οποίοι ήσαν οργανωμένοι στο ΕΑΜ και βοηθούσαν τους αντάρτες του ΕΛΑΣ των ορεινών όγκων που περιβάλλουν τα χωριά αυτά. Θέλοντας επίσης να κάνουν επίδειξη δυνάμεως και να τονώσουν το ηθικό τους μια και το έδαφος είχε υποχωρήσει κάτω από τα πόδια τους (απόβαση Νορμανδίας, προέλαση του Σοβιετικού Στρατού στην Ευρώπη και την Βαλκανική). Έτσι στην τοποθεσία Τσέρες, περιοχή του Διστόμου, εκτέλεσαν 5 άτομα και συνέλαβαν άλλα 12 άτομα ομήρους. Μετά απ' αυτά έφτασαν στο Δίστομο περίπου στις 10:30 π.μ., όπου Γερμανοί και ταγματασφαλίτες άρχισαν να επιδίδονται σ' αρπαγές, να συλλαμβάνουν, να δέρνουν, να εκτελούν υπόπτους και να τρομοκρατούν τους πάντες. Λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι, ένα τμήμα τους 90 περίπου ατόμων αποσπάστηκε μαζί με το Διοικητή τους, επιβιβάσθηκε σε 6 αυτοκίνητα και αφήνοντας το Δίστομο πήρε το δρόμο για το Στείρι, με σκοπό να συνεχίσουν και εκεί τα ίδια, όπως και στο Δίστομο (βιαιοπραγίες κατά του πληθυσμού).
Στην τοποθεσία Λιθαράκι ,περιοχή του Στειρίου δυνάμεις του 11ου Λόχου του ΙΙΙ/34 τάγματος του ΕΛΑΣ με έδρα τους το Κυριάκι και Διοικητή τον Λοχαγό Χριστόφορο είχαν στήσει ενέδρα με τρείς Διμοιρίες . Όταν η φάλαγγα έφθασε στην επιθυμητή απόσταση άνοιξαν πυρ εναντίον των Γερμανών SS. Η μάχη κράτησε περίπου μέχρι τις δύο το μεσημέρι. Οι απώλειες του εχθρού, κατ' εκτίμηση της Διοίκησης του Λόχου, ανέρχονταν σε 40-50 άνδρες, μεταξύ αυτών και ο Διοικητής τους, ο οποίος κατά μαρτυρίες μεταφέρθηκε τραυματισμένος και πέθανε στο Δίστομο. Οι Γερμανοί επιστρέφοντας στο Δίστομο επιδόθηκαν στις γνωστές αποτρόπαιες πράξεις από τις οποίες κατά τύχη γλίτωσε το Στείρι. Ανάμεσα στα 218 θύματα εκείνης της αποφράδας ημέρας του Ιούνη ήταν και δύο Στειριώτες που βρισκόντουσαν στο Δίστομο εκείνη την ημέρα. Ο Γεώργιος Ιωάν. Λαγός 35 χρονών και η Ασήμω Σωτηρίου 61 χρονών γλιτώνοντας όμως το εγγονάκι της κρύβοντάς το κάτω από τις φούστες της ενώ εκείνη δεχότανε όλα τα βόλια.
Βιβλιογραφία
‘’Ιστορία της Αντίστασης 1940-1945’’ Τόμος 2
Ν. Ασημάκης ‘’ Η μάχη του Στειρίου της 10ης Ιουνίου και η αλήθεια για την σφαγή του Διστόμου’’ Εμβόλιμον τεύχος 21-22 Ιούνιος 1994
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
http://indy.gr/analysis/63-3c7ronia-ap-ti-sfag-toy-distomoy-10-6-44
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου