Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Μπαρούφες: κατάλογος συνωνύμων προς χρήση από ψηφοφόρους, τηλεθεατές και λοιπούς πολίτες

Κάτι που θέλω πολλές φορές να κάνω αλλά συνήθως το αμελώ, είναι κάποια άρθρα ανακεφαλαίωσης, που να συνοψίζουν όσα έχουν ειπωθεί για ένα θέμα σε προηγούμενο άρθρο, ενσωματώνοντας τα σχόλια. Θέλω να το κάνω, αλλά τις περισσότερες φορές καθώς τρέχει η επικαιρότητα παρασύρομαι σε κάτι άλλο και τελικά το ξεχνάω. Σήμερα που είναι Σάββατο, αξιώθηκα να ανακεφαλαιώσω μια προχτεσινή μας συλλογική δουλειά. Τις προάλλες συζητήσαμε εδώ στο ιστολόγιο ένα ωραίο απόσπασμα από τη στήλη του Στάθη Σταυρόπουλου:
Μπαρούφες, παρλαπίπες, πομφόλυγες, αερολογίες, κενολογίες, παπαρδέλες, μπαλαφάρες, μπούρδες, μωρολογίες, ανοησίες, κοτσάνες, χαζομάρες, παπάρες, αρλούμπες, σάχλες, όχι δεν άνοιξα το Λεξικό, απλώς αλίευσα τις ως άνω λέξεις δημοσιευμένες στις εφημερίδες κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο (κι όχι άπαξ η κάθε μία). Α! ξέχασα, και: τρίχες



Σας είχα καλέσει να συμπληρώσετε τον κατάλογο αυτόν του Στάθη, με μονολεκτικούς πάντοτε όρους και όχι άσεμνους (δηλ. που θα μπορούσαν να δημοσιευτούν σε εφημερίδα). Ο στόχος που ενδόμυχα είχα θέσει, να φτάσουμε τις 50 λέξεις, ξεπεράστηκε και με το παραπάνω, αφού ο κατάλογος έχει πάνω από 85 λέξεις. Να σημειωθεί ότι απέρριψα κάμποσες που έκρινα πως δεν ταιριάζουν. Ταυτόχρονα, και στη ζούλα, άφησα κανα-δυο ελαφρώς αθυρόστομα και επέτρεψα και ένα πολυλεκτικό, το “ό,τι νάναι”, γιατί δεν είχαμε καμιά λέξη από όμικρον.
Για τον ίδιο λόγο, πρόσθεσα το αρχαίο ύθλοι (δεν είχαμε λέξη από ύψιλον), αλλά και το παπαδιαμαντικό “ρουβάδες”, μια και ούτε από Ρ είχαμε λέξη. Προσοχή, δεν κάνω κριτική στον δημοφιλή τραγουδιστή ή τους οπαδούς του. Όπως όμως λέει ο Παπαδιαμάντης στους Χαλασοχώρηδες, ρουβάδα λεγόταν στα μέρη τους η ελαφρότερη και αφελέστερη μορφή βλακείας. Και πάλι απομένουν μερικά γράμματα που δεν έχουν λέξη δικιά τους στον κατάλογο. Το Δ, το Ι, το Ν και το Ω. Για το Ν θα είναι εύκολο να βρείτε κάτι, π.χ. Νηπιολογήματα. Για το Δ, ίσως, Δουνουτιές. Για το Ι έσχατο καταφύγιο είναι η ανορθογραφία (Ιλιθιότητες), ενώ για το Ω το επιφώνημα (Ω, χαζαμάρες!)
Τέλος πάντων, προέκυψε ένας ωραίος κατάλογος με κάθε λογής συνώνυμα για τις μπαρούφες, κατάλογος που θα φανεί εύκαιρος σε ψηφοφόρους, τηλεθεατές και πολίτες γενικώς. Με τον κατάλογο αυτό, ακόμα και η πιο πολυμελής παρέα μπορεί να βολευτεί ώστε να μην επαναλαμβάνεται καθώς π.χ. παρακολουθεί τις συνεντεύξεις του κ. Πάγκαλου ή τις ομιλίες του πρωθυπουργού ή του κ. Σαμαρά. Επίσης, καθώς φροντίσαμε να αποφύγουμε τα άσεμνα, είναι ένας κατάλογος που μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε άφοβα ακόμα και μπροστά στην υποψήφια πεθερά σας ή τον συνταξιούχο γυμνασιάρχη θείο σας. Βέβαια, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνεργασίας, ο κατάλογος θα παραδοθεί, για περαιτέρω συμπλήρωση, στο slang.gr, όπου και θα αναρτηθεί τελικά. Προς το παρόν όμως, το μπαρουφολόγιό μας έχει ως εξής:
αέρες (κρητικό)
αεροκοπανίσματα
αερολογίες
αηδίες
ακριτολογίες
ακριτομυθίες
αλαμπουρνέζικα
ανοησίες
αρλούμπες
αρχιδέες
ασυναρτησίες
ατοπίες
αφέλειες
βατταρισμοί
βερμπαλισμοί
βλακείες
βλακεύματα
βουρλισιές (κερκυραϊκό)
γελοιότητες
γκαβά
γκαβομάρες
εύκαιρα, τα (ποντιακό)
ηλιθιότητες
ζαντά, τα (ποντιακό)
κασμέρια (κοζανίτικο)
κασμιρλίκια
κενολογίες
κογιοναρίες (επτανησιακό)
κοτσάνες
κουζουλάδες
κουλά
κουραφέξαλα
κουταμάρες
κουτουράδες
κουφά
κουφαμάρες
λαφαζανιές (κυπριακό)
λήροι
ληρωδίες
μακακίες
μασάλια
ματαιολογίες
μούφες
μπαγκατέλες
μπαλαφάρες
μπανταλά, τα
μπαρμπούτσαλα
μπαρούφες
μπαρτζολέτες
μπούρδες
μπουρμπουλήθρες
μωρολογίες
ξεροκεφαλιές
ό,τι νά’ναι
παλαβάδες
παλαλά, τα
παπάντζες (αγρινιώτικο)
παπαρδέλες
παπάρες
παραλογισμοί
παραμυθιάσματα
παρλαπίπες
πατάτες
πελάρες (κυπριακό)
περικοκλάδες
πίπες
πομφόλυγες
ρουβάδες
σαχλαμάρες
σαχλαμπούχλες
σάχλες
σιουφίνες (γιαννιώτικο)
σκουπίδια
σοφιστείες
τούβλα
τρίχες
τσαμπουνίσματα
ύθλοι
φαντασιοκοπήματα
φληναφήματα
φλήναφοι
φούμαρα
φούσκες
χαζά
χαζολογήματα
χαζομάρες
χοντράδες
χοντροκοπιές
ψευτιές

Δεν υπάρχουν σχόλια: