Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Εγκρίθηκαν τα μέτρα λιτότητας από την ιταλική Γερουσία.

Η Γερουσία της Ιταλίας ενέκρινε σήμερα το νέο πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής, ανοίγοντας το δρόμο για την οριστική του έγκριση από τη Βουλή αύριο και το σχηματισμό κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης, η οποία θα αντικαταστήσει εκείνη του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το νέο πακέτο λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, τα οποία αποσκοπούν στην τόνωση της οικονομίας και τον έλεγχο του ιταλικού χρέους, ακολουθούν τις απαιτήσεις των εταίρων της Ιταλίας στην ΕΕ για άμεση λήψη μέτρων προκειμένου ν’ αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ιταλία.


Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, από τη Φλωρεντία όπου βρίσκεται δήλωσε ότι η Ιταλία χρειάζεται οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όχι εκλογές.


Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος δεν εξασφάλισε πλειοψηφία στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τρίτης, έχει υποσχεθεί να παραιτηθεί μόλις το πακέτο εγκριθεί οριστικά από το ιταλικό κοινοβούλιο.


Συνάντηση Μόντι – Ναπολιτάνο
Εν τω μεταξύ, ο ισόβιος γερουσιαστής και φερόμενος ως εντολοδόχος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, συναντήθηκε και πάλι, σήμερα το μεσημέρι, με τον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Νωρίτερα ο Μόντι είχε μεταβεί για πρώτη φορά στο μέγαρο της Γερουσίας, όπου οι συνάδελφοί του τον υποδέχθηκαν με θερμά χειροκροτήματα. Σε ό,τι αφορά στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο Μπερλουσκόνι καλείται να αντιμετωπίσει σειρά αρνητικών αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματός του. Τελική απόφαση θα ληφθεί αύριο, κατά την συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του κόμματος Λαός της Ελευθερίας.


Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Μπερλουσκόνι έχει θέσει ως απαράβατο όρο για να υποστηρίξει τον Μάριο Μόντι, να παραμείνουν στην κυβέρνηση ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης Νίτο Πάλμα και ο υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης, Τζάνι Λέτα.


Αντίθετοι στην συμμετοχή της κεντροδεξιάς στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι συνεργάτες του Μπερλουσκόνι που προέρχονται από το πρώην νεοφασιστικό κόμμα.


Στις τάξεις της κεντροαριστεράς, το Δημοκρατικό Κόμμα επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στο Μόντι και καλεί τον επικεφαλής της Ιταλίας των Αξιών, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, να αναθεωρήσει την στάση του και να υπερψηφίσει τη νέα κυβέρνηση.


Η Λέγκα του Βορρά, μέχρι τώρα, μοιάζει να εμμένει στην απόφασή της να επιλέξει την οδό της αντιπολίτευσης, όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της Ουμπέρτο Μπόσι.
Το πρόγραμμα του Μόντι, τονίζει ο ιταλικός Τύπος, θα βασιστεί στην πιστή εφαρμογή των υποδείξεων των Βρυξελλών, με έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις, στην πώληση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, στην αύξηση της συντάξιμης ηλικίας και στην διευκόλυνση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, πολλά θα εξαρτηθούν από την αντίδραση των κοινωνικών εταίρων.
Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, σε δηλώσεις του σχετικά με την υποψηφιότητα του Μάριο Μόντι για τη θέση του πρωθυπουργού της νέας ιταλικής κυβέρνησης, τόνισε ότι "έχει απόλυτη εμπιστοσύνη ότι μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις στον οικονομικό και χρηματιστικό χώρο, διότι όταν λέει κάτι, κρατάει το λόγο του. Αλλά, βέβαια, η κυβέρνηση τεχνοκρατών, κατά κάποιο τρόπο, είναι μια ήττα για την χώρα".
Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στην Ελβετική τηλεόραση επισήμανε ότι "η κατάσταση της χώρας δεν είναι απελπιστική. Το δημόσιο χρέος είναι στα ίδια επίπεδο με την περίοδο κατά την οποία υιοθετήθηκε το ευρώ. Το πρόβλημα είναι τα επιτόκια και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην χώρα. Αλλά, με μια σοβαρή κυβέρνηση, τα πράγματα μπορούν να διορθωθούν".


Αναφερόμενος στην φημολογούμενη πρόταση περί δημιουργίας δύο ζωνών του ευρώ, ο Πρόντι είπε: "υπάρχουν πολλοί παράφρονες που κάνουν πολλές υποθέσεις. Αν το ευρώ διαλυθεί και χωριστεί στα δυο, οι υπόλοιποι θα αρχίσουν να προσφεύγουν στην υποτίμηση, όπως γινόταν στο παρελθόν, και οι εξαγωγές της Γερμανίας θα καταρρεύσουν. Με το ενιαίο νόμισμα, είμαστε όλοι εξαρτημένοι από ένα αμοιβαίο συμφέρον. Δεν είναι, πλέον, γάμος λόγω έρωτα, όπως πριν δέκα χρόνια".

Δεν υπάρχουν σχόλια: