Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Βόρεια Εύβοια: Ανοίγουν οι πύλες της κόλασης.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ*

Η σπουδή και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα περιβαλλοντικά ζητήματα και ιδιαίτερα αυτά της έγκρισης των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) δείχνει ότι το περιβάλλον για την Πολιτεία βρίσκεται σε υποδεέστερη μοίρα.

Οι αρμόδιοι θεσμικοί και υπηρεσιακοί φορείς έχουν φτάσει μέχρι του σημείου όταν αξιολογούν επενδυτικές προτάσεις να παραβλέπουν τον ισχύοντα χωροταξικό σχεδιασμό, καθώς και να μη λαμβάνουν υπόψη τους για την έκδοση της απόφασης-γνωμοδότησής τους τις τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον, ακόμη κι όταν τις αποδέχονται οι ίδιες οι προτάσεις.
Μια τέτοια περίπτωση εξελίσσεται αυτή την περίοδο στη βόρεια Εύβοια, όπου οι κάτοικοι του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας βρίσκονται σε αναστάτωση όχι μόνο γιατί αντιδρούν στην ίδρυση από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. μιας ΒΙΠΕ στην περιοχή Μαντουδίου, αλλά και γιατί δεν ακολουθούνται οι διαδικασίες που προβλέπονται από την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας γνωμοδότησε στις 15/9/2011 θετικά στη σχετική ΜΠΕ και μάλιστα χωρίς να έχει εκφράσει την άποψή της η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρ' ότι τόσο η ισχύουσα χωροθέτηση όσο και ο προσανατολισμός της περιοχής έχουν αποδεχθεί ως μοναδικές προοπτικές ανάπτυξής της τον τουρισμό,τη γεωργία και δευτερευόντως τη μεταλλευτική δραστηριότητα.
Η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ κ. Καραβασίλη με το έγγραφό της αρ. 2231/ 17-10-2011 διαφώνησε. Αναλύοντας δε τις θέσεις της, θεωρεί ότι ο υποβληθείς φάκελος για τη συγκεκριμένη επένδυση είναι «απολύτως ελλιπής» με αποτέλεσμα να δημιουργείται «πλασματική εικόνα συμβατότητας της εγκατάστασης στην εν λόγω περιοχή» και κακώς διαβιβάστηκε στην Περιφέρεια, η οποία «κάκιστα έσπευσε να γνωμοδοτήσει». Η έλλειψη ενός σαφούς προσδιορισμού των βιομηχανιών υψηλής όχλησης που ελπίζει η εταιρεία να προσελκύσει στη ΒΙΠΕ δεν είναι αθώα και ενδεχομένως κατά την κ. Καραβασίλη «να υποκρύπτει ενεργειακές μονάδες καύσης αποβλήτων»!
Στις 21/11/ 2011, όταν συζητήθηκε στη Βουλή σχετική ερώτηση ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Σηφουνάκης στην απάντησή του αγνόησε τη θέση της ειδικής γραμματέως και υιοθέτησε τη γνωμοδότηση της Περιφέρειας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας έχει πάρει, σύμφωνα με το έγγραφο αρ. 12967/7-10-2011 που του απέστειλε ο δήμος, απόφαση υπέρ της ΒΙΠΕ στις 22/09/2011. Όμως στα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης, που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του δήμου, τέτοια απόφαση δεν υπάρχει, πράγμα που σημαίνει ότι είτε ψεύδεται ο κ. Σηφουνάκης είτε ο δήμαρχος.
Μια άλλη διεύθυνση του ίδιου υπουργείου, αυτή της Χωροταξίας, λειτουργώντας καθ' υπαγόρευση, υιοθετεί, με το έγγραφό της αρ. 4582/28-11-2011, χωρίς όρους το «ναι» στη ΒΙΠΕ, ανοίγοντας έτσι ουσιαστικά τις πύλες της κόλασης για την περιοχή. Η εγκατάσταση, λέει, «δεν επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή και δεν χρειάζεται να εξεταστούν οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις μονάδες που θα ενταχθούν μέσα στη ΒΙΠΕ, αλλά μόνον οι επιπτώσεις για την κατασκευή της ΒΙΠΕ (δρόμοι, κτίρια κ.λ.π.)»!!! Δεν είναι τόσο το σαθρό του επιχειρήματος που εξοργίζει όσο το θολό που υποψιάζει.
Η κ. Καραβασίλη θα επανέλθει στο θέμα και με το έγγραφό της αρ. 2726/7-12-2011 θα επαναλάβει τις αρχικές αντιρρήσεις της, τονίζοντας ότι «η ίδρυση μιας οργανωμένης βιομηχανικής περιοχής για την υποδοχή δραστηριοτήτων υψηλής όχλησης (ΒΙΠΕ) στην περιοχή Μαντουδίου δεν αντιμετωπίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τρόπο υπεύθυνο, ολοκληρωμένο και σε πλήρη συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής».
Βέβαια όταν,
α) η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν μπορεί να αντισταθεί στις πιέσεις (κυρίως της κυβέρνησης) και υιοθετεί τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής εταιρείας, φτάνοντας μέχρι του σημείου να παρανομεί για να της δώσει τη δυνατότητα να χωροθετήσει, δηλαδή να χαράξει την αναπτυξιακή πορεία μιας περιοχής της, και
β) ο δήμαρχος δεν αντέχει τα επιχειρήματα για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής του, φτάνοντας μέχρι του σημείου να σκίζει κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το σχετικό έγγραφο της ειδικής γραμματέως του ΥΠΕΚΑ,
τότε χτυπάει καμπάνα για διαρκή λαϊκή επαγρύπνηση.
*Πρώην βουλευτής Εύβοιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: