Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

«Συντέλεια του ευρώ το 2012»!

«Η τέλεια καταιγίδα» θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία το 2012. Με άρθρο του το περιοδικό «Forbes» αναφέρεται στις προβλέψεις των «σοφών» οικονομολόγων των ΗΠΑ για την κατάσταση που θα επικρατήσει τη νέα χρονιά. Ο οικονομολόγος του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Νουριέλ Ρουμπινί λέει χαρακτηριστικά: «Δέστε τις ζώνες σας, καθώς το 2012 θα είναι μια χρονιά με αναταράξεις».
Και συμπληρώνει ότι οι ηγέτες του πλανήτη θα είναι δύσκολο να ξαναβάλουν μπροστά την ανάπτυξη. «Η μέρα της κρίσης, τότε που το ευρώ θα καταρρεύσει ή η Ευρώπη θα λάβει τα ριζοσπαστικά μέτρα που απαιτούνται για να λειτουργήσει το κοινό νόμισμα, θα έρθει πιθανότατα το 2012» προβλέπει ο άνθρωπος που είχε προβλέψει και την κρίση του 2008.

Ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ, που έχει μελετήσει όλες τις οικονομικές κρίσεις των τελευταίων 800 ετών, προβλέπει μια δεύτερη μεγάλη σύνθλιψη, η οποία θα προκληθεί από τα τεράστια ανοίγματα ολόκληρης της παγκόσμιας οικονομίας. Για να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια. Την εκτίμηση ότι το 2012 θα έρθει η «συντέλεια» του ευρώ εξέφρασε και ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και μάλιστα ήταν από τους ανθρώπους που τον έπεισαν να σύρει τη χώρα μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κ. Στίγκλιτς υποστήριξε ότι το νέο έτος θα είναι η χρονιά κατάρρευσης του ενιαίου νομίσματος, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα είναι αποσπασματικά, καθυστερημένα και εντείνουν την πολιτική λιτότητας. «Η ευρωζώνη έχει εισέλθει σε έναν φαύλο κύκλο, με τους Ευρωπαίους να αδυνατούν να δώσουν μια σαφή και αποτελεσματική απάντηση στην κρίση» τόνισε. Το πιο πιθανό σενάριο για το 2012 «θα είναι η αναπαραγωγή του ίδιου σχεδίου της λιτότητας, της αποδυνάμωσης της πραγματικής οικονομίας, της αύξησης της ανεργίας και της διαιώνισης των δημοσιονομικών προβλημάτων» ανέφερε ο νομπελίστας καθηγητής.

 Ο κ. Στίγκλιτς επέκρινε ακόμη μια φορά τη Γερμανία για την αντίδρασή της στη χρηματοδότηση των εθνικών χρεών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, λύση την οποία ο ίδιος πάντοτε υποστήριζε. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Forbes», οι γαλλικές τράπεζες κρατάνε στα χέρια τους το 27% του χρέους των χωρών PIIGS, οι γερμανικές το 20% και οι βρετανικές το 14%. Πρόκειται για το 61% ολόκληρου του χρέους της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας. «Αυτού του είδους η υπερσυγκέντρωση είναι άκρως επικίνδυνη» αναφέρει το «Forbes», επισημαίνοντας ότι έτσι εξηγείται γιατί η ΕΚΤ προσφέρει τώρα φτηνά τριετή δάνεια για να κρατηθούν στην επιφάνεια οι τράπεζες μέχρι να βρεθεί κάποια λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: