της Μαρίνας Μάνη
Η προοπτική των εκλογών και η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ οδηγούν κορυφαία στελέχη του που μετείχαν στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και παρέμειναν στην κυβέρνηση Παπαδήμου να αποστασιοποιούνται από την «μνημονιακή» πολιτική που εφαρμόζεται το τελευταίο 20μηνο – και φέρει (και) τη δική τους υπογραφή.
Την σκυτάλη από τον Ευ. Βενιζέλο πήρε χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι (στους «Φακέλους») άσκησε σκληρή κριτιή στην κυβέρνηση Παπανδρέου τόσο για την προσφυγή στην τρόικα, όσο και για τους όρους με τους οποίους έγινε. “Έπρεπε να αποφύγουμε το μνημόνιο, να εξασφαλίσουμε το γρήγορο δανεισμό της χώρας για να μην οδηγηθούμε σε αυτού του είδους τις εξελίξεις. Από την στιγμή που μπήκαμε στο μνημόνιο δε διαπραγματευτήκαμε σωστά και βέβαια αποδειχθήκαμε πλήρως ανίκανοι στην διαχείριση των υποχρεώσεων που είχαμε αναλάβει».
Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ.Βενιζέλος είχε εντοπίσει «πρόβλημα DNA» στο (πρώτο) Μνημόνιο, ενώ προ ημερών εξέφρασε την ελπίδα να του δοθεί κάποτε η ευκαιρία να ασκήσει την οικονομική πολιτική που θεωρεί σωστή - μάλιστα επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι ο ίδιος έχει την ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών από τον Ιούνιο και μετά, υπονοώντας ότι «βρήκε» διαμορφωμένη κατάσταση από τον προκάτοχό του Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Μεταρρυθμιστικοί τριγμοί
Τριγμούς, πάντως, στην «ομάδα των μεταρρυθμιστών» του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε και η δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο, περί την άνοιξη, συμφωνώντας, όπως είπε, με την παρατήρηση του Αντώνη Σαμαρά πως «δεν κοιμόμαστε με το ημερολόγιο αγκαλιά».
Με τη δήλωση αυτή ο κ. Λοβέρδος βρέθηκε απέναντι στους έτερους της «ομάδας», Αννα Διαμαντοπούλου και Ηλία Μόσιαλο, οι οποίο έχουν ταχθεί υπέρ της άνεσης χρόνου στην κυβέρνηση Παπαδήμου – ακόμη και της διετούς επιμήκυνσης του βίο της.
Οι πληροφορίες αργά χθες το βράδυ έφεραν την ομάδα … να τρίζει, με τον κ.Μόσιαλο να έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία κειμένου πολιτικής διακήρυξης, χωρίς να θεωρείται δεδομένη η προσυπογραφή της από τους υπόλοιπους.
Ασυμβίβαστο λόγω πλήρους απασχόλησης
Αυτή η εικόνα προβληματίζει το Μαξίμου, καθώς οι επιτελείς του κ. Παπαδήμου δεν αποκλείουν να ενταθούν τα σημάδια διάλυσης όταν ξεκινήσει και επίσημα η κούρσα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.
Σε πρώτη φάση δεν αποκλείεται να τεθεί … ασυμβίβαστο στις ιδιότητες του υπουργού και του «δελφίνου» ώστε να διατηρηθεί μία στοιχειώδης ηρεμία, δεδομένου ότι σε σύνολο 50 υπουργών-αναπληρωτών-υφυπουργών οι 39 προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Αυτή την εξέλιξη «φωτογράφισε» χθες κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής μιλώντας για υπουργούς πλήρους και όχι μερικής απασχόλησης.
Αναβάλλεται η διάδοχη στο ΠΑΣΟΚ… μέχρι νεοτέρας
Κατόπιν όλων αυτών, ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε την αναβολή του προγραμματισμένου για αύριο Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο θα συμμετείχαν όλοι οι υπουργοί που προέρχονται από το κόμμα, για να ανοίξει και επισήμως η διαδικασία διαδοχής του. Κατά πληροφορίες, υπήρξε δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για το γεγονός ότι αυτή η σημαντική συνεδρίαση «μπήκε σφήνα» στα δύο Υπουργικά Συμβούλια που έχουν προγραμματιστεί για αύριο και μεθαύριο, ενώ εκφράστηκαν φόβοι ότι η επίσημη πια «διαδοχολογία» στο ΠΑΣΟΚ θα λειτουργούσε παραλυτικά για την κυβέρνηση.
Ως νέα ημερομηνία για τη συνεδρίαση εξετάζεται η 27η Δεκεμβρίου, ωστόσο, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η μετάθεση της διαδικασίας για τα τέλη Ιανουαρίου, αφού δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί το PSI και θα έχει μπει σε μια τροχιά η νέα δανειακή σύμβαση.
Θα γίνω αντιπρόεδρος
Όσο για τον τρίτο κυβερνητικό εταίρο, τον Γιώργο Καρατζαφέρη, επέμεινε χθες στην ανάγκη ανασχηματισμού με τη δημιουργία τριών κύκλων υπουργείων τους οποίους θα αναλάβουν (εισερχόμενοι στην κυβέρνηση) οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί. Εμφανίσθηκε βέβαιος πάντως ότι ο ίδιος σε δύο μήνες θα είναι…αντιπρόεδρος. Άλλοι απέδωσαν τη δήλωση στη σιγουριά του ότι θα υλοποιηθεί η παραπάνω πρόταση και άλλοι στο ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει με την ΝΔ εάν δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου