Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

«Μία χορωδία υποκριτών».


Στις εξελίξεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους επικεντρώνεται η μεγαλύτερη μερίδα του γερμανικού τύπου. Αναφορά γίνεται στο χθεσινό σχόλιο του Κ. Παπούλια για τον Β. Σόιμπλε και στο θέμα της διαφθοράς.

Με τον τίτλο «Μία χορωδία υποκριτών» αναφέρεται η Tageszeitung του Βερολίνου στη στάση των ισχυρότερων κρατών της ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα. Η εφημερίδα υπογραμμίζει:
«Οι Έλληνες φταίνε. Αυτή είναι η επωδός στην οποία συμφώνησαν οι επικεφαλής του Γιούρογκρουπ. (…) Η επωδός αυτή εξυπηρετεί δύο σκοπούς: Πρώτον επιτρέπει να σέρνουν τους Έλληνες από τη μύτη και να απαιτούν από αυτούς διαρκώς νέες παραχωρήσεις. Δεύτερον θέλουν να προεξοφλήσουν το ζήτημα της ευθύνης, σε περίπτωση που η Ελλάδα πράγματι χρεοκοπήσει. Σας δώσαμε τόσες ευκαιρίες, επιμένει ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. 
Ωστόσο αυτό το μήνυμα είναι λάθος, για να μην πούμε υποκριτικό. Από τη μία πλευρά η "σωτηρία" αποτυγχάνει τους τελευταίους μήνες λόγω της παράλογης πολιτικής λιτότητας που επέβαλαν στην Ελλάδα η Μέρκελ και οι άλλοι επικεφαλής των κρατών της ευρωζώνης. Από την άλλη, η υπόθεση δεν ‘κολλάει’ μόνο στην Αθήνα, αλλά και στο Βερολίνο, τη Χάγη και το Ελσίνκι. Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία –οι τελευταίες χώρες με τριπλό Α- αρνούνται να καταβάλουν το μερίδιό τους για τη στήριξη της Ελλάδας».
Βασικό το πρόβλημα της διαφθοράς
«Σχεδόν κάθε Έλληνας θεωρεί τη διαφθορά ως μεγάλο πρόβλημα»,  διαβάζουμε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία δημοσκόπησης της Κομισιόν, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και σημειώνει: «Η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια επικρατεί στην Ελλάδα, όπου το 98%, δηλαδή σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η διαφθορά αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Ακολουθούν η Πορτογαλία και η Κύπρος με 97%, η Ουγγαρία και η Ρουμανία με 96% και οι Βουλγαρία και Σλοβενία με 95% (…) Οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν τα πραγματικά επίπεδα διαφθοράς που επικρατούν σε κάθε χώρα. Μπορεί να αποτελούν όμως σχετική ένδειξη, καθώς οι πολίτες απάντησαν με βάση τις προσωπικές τους εμπειρίες. (…) Μόλις το 18% των Ρουμάνων, το 27% των Ελλήνων και το 36% των Κυπρίων δήλωσαν ότι δεν έχουν εμποδιστεί στην καθημερινότητά τους από φαινόμενα διαφθοράς».


«Τελικά, η ΕΚΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα», τιτλοφορείται δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung η οποία διερωτάται παράλληλα πόσο γρήγορα είναι εφικτό να δοθεί οικονομική ενίσχυση στην Αθήνα. Η SZ επικαλείται δήλωση του επικεφαλής της Βελγικής Κεντρικής Τράπεζας Luc Coene από τις Βρυξέλλες, ο οποίος είπε ότι «συμφωνήσαμε να μην αποκομίσουμε κέρδη από συναλλαγές που αφορούν ελληνικά ομόλογα».

Το δημοσίευμα επισημαίνει: «Αν προκύψουν κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, όπως εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, θα τα διοχετεύσει η ΕΚΤ, όπως προβλέπει το καταστατικό της, στις κεντρικές τράπεζες των κρατών για να δοθούν στη συνέχεια στις κυβερνήσεις. Θα είναι τότε υπόθεση των κρατών το πως θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα ποσά για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, είπε ο Άσμουσεν και ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης τον συμπλήρωσε: ‘Όταν μοιραστούν τα κέρδη, κάθε κυβέρνηση οφείλει να αποφασίσει μόνη της τι μερίδιο αντιστοιχεί στην Ελλάδα’».
Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου
«Πόλεμος των ρόδων» αποκαλείται από την Die Welt η κατάσταση που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της και κάνει λόγο για αμοιβαία απώλεια εμπιστοσύνης. Η Die Welt αναφέρεται στην επιδίωξη του Γερμανού υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μετατεθούν οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων και σχολιάζει: «Η μετάθεση των εκλογών κατ’ εντολή του Γιούρογκρουπ θα ισοδυναμούσε με παραίτηση για την κυβέρνηση των Αθηνών. Ο Σόιμπλε το ξέρει αυτό, αλλά προκαλεί εντελώς συνειδητά και στριμώχνει τους Έλληνες ικέτες στη γωνία (…) Οι σχέσεις έχουν στο μεταξύ διαλυθεί τόσο ώστε όλα φαίνεται να καταλήγουν σε διαζύγιο».
«Ο κ. Σόιμπλε λοιδορεί την πατρίδα μου»
Τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια «ο κ. Σόιμπλε λοιδορεί την πατρίδα μου» επικαλείται η διαδικτυακή έκδοση του Der Spiegel και σχολιάζει: «Η Ευρώπη χάνει την υπομονή της με την Αθήνα και οι Έλληνες πολιτικοί αντιδρούν με διαρκώς μεγαλύτερη ευθιξία. Τώρα ο πρόεδρος της χώρας Κ. Παπούλιας αφήνει τη δυσθυμία του να εκδηλωθεί δημόσια. Στόχος της επίθεσης, ο Γερμανός υπ. Οικονομικών». Το Der Spiegel παρατηρεί ότι οι τόνοι ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο σκληραίνουν και παραθέτει χθεσινή δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, στην οποία, όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό, «κατηγόρησε αόριστες δυνάμεις στην Ευρώπη ότι θέλουν να εξωθήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ».

Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθυνος σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια: