Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ε.Ε: Το μακρύ μελόδραμα εξελίσσεται σε τραγωδία


Η Σύνοδος Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας είναι μάλλον μία ακόμη πράξη στο μακρύ μελόδραμα, το οποίο ακόμη μπορεί να εξελιχθεί σε τραγωδία, υποστήριξαν οι Financial Times με πολύ εύστοχο τρόπο. Και η εξέλιξη των πραγμάτων δικαιώνει όσους μίλησαν για μια απογοητευτική Σύνοδο.


Οι ευρωπαίοι τα έκαναν για μια ακόμη φορά θάλασσα και αντί να καθησυχάσουν τις αγορές, με τις άστοχες κινήσεις τους ενίσχυσαν τις ανησυχίες για το μέλλον της Ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα ήταν τα χρηματιστήρια αλλά και το ευρώ να βρεθούν για πολλοστή φορά στο στόχαστρο των πωλητών.

 Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα βυθίστηκε σε χαμηλά έτους έναντι του δολαρίου, ενώ τις τελευταίες δυο ημέρες έχει καταγράψει πτώση που ξεπερνά το 2,5%. Σύμφωνα με τους traders, αν το ευρώ «σπάσει» το φράγμα των 1,3000 δολαρίων, και στη συνέχει αυτό των 1,2980 δολαρίων, τότε η πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος θα επιταχυνθεί δραματικά. Από την πλευρά της η  Barclays προβλέπει πως το ευρώ θα υποχωρήσει στα 1,25 δολάρια μέχρι τον Ιούνιο και τα 1,20 δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Την ίδια στιγμή στοχοποιείται και πάλι η Ιταλία, με τα spreads των ομολόγων να διευρύνονται σημαντικά. Η Ρώμη σε δημοπρασία 5ετών ομολόγων που διενήργησε την Τετάρτη άντλησε 3 δισ. ευρώ με μέση απόδοση στο 6,47%, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ. Κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, η μέση απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 6,29%.

Στον αντίποδα η Γερμανία  πλήρωσε μόλις 0,29% σε δημοπρασία 2ετών ομολόγων, Καθώς τα γερμανικά Bunds απολαμβάνουν καθεστώς καταφυγίου μέσα στην κρίση, το yield ήταν μειωμένο σε σχέση με αντίστοιχη δημοπρασία του Νοεμβρίου και η ζήτηση για τα ομόλογα στην τωρινή δημοπρασία, ξεπέρασε την προσφορά 1,4 φορά.

Τριγμοί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

 Όμως το πιο ανησυχητικό είναι πως τίθεται εκ νέου υπό σοβαρή αμφισβήτηση το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Και μπορεί να πέρασε στα ψιλά, αλλά είναι ενδεικτικό του κλίματος πως οι καταθέσεις overnight των τραπεζών της Ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άγγιξαν νέο υψηλό για το 2011. Αυτό αποτελεί μία ένδειξη των εντάσεων στην αγορά και της αβεβαιότητας που οδηγεί τις τράπεζες στην αγωνιώδη αναζήτηση ασφαλώς καταφυγίων για τη ρευστότητά τους. Οι τράπεζες κατέθεσαν την Τρίτη 346,36 δισ. ευρώ στο overnight. Το προηγούμενο υψηλό για το 2011 είχε καταγραφεί την προηγούμενη Παρασκευή, όταν οι καταθέσεις είχαν διαμορφωθεί στα 334,91 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης ότι οι εμπορικές τράπεζες δανείστηκαν 8,95 δισ. ευρώ στο overnight, έναντι 7,41 δισ. που είχαν δανειστεί την Παρασκευή.

Κινήσεις πανικού

 Παράλληλα, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα οι ευρωτράπεζες προχωρούν σε κινήσεις πανικού. Ξεπουλάνε όσο όσο σε ανταγωνιστές τους εκτός Ευρώπης, ρισκάροντας όμως τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία τους. Οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες, όπως προκέκυψαν από τα stress tests της ΕΒΑ οδηγούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε 'ξεπούλημα' των πιο κερδοφόρων assets που διαθέτουν εκτός της εγχώριας τους αγοράς. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν πέφτει καν στο τραπέζι καθώς οι τιμές των μετοχών των περισσότερων τραπεζών έχουν δεχθεί και φέτος ισχυρό πλήγμα.  Η ισπανική Banco Santander, με κεφαλαιακή 'τρύπα' ύψους 5,2 δισ. ευρώ, πούλησε την προηγούμενη εβδομάδα την κολομβιανή της μονάδα στην Corpbanca προς 1,16 δισ. δολάρια. Η γερμανική Deutsche Bank εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της μονάδας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ενώ η βελγική KBC θα ''ξεφορτωθεί'' πιθανότατα τις δραστηριότητες της στην Πολωνία. Ωστόσο, οι επενδυτές επισημαίνουν ότι με την πώληση assets οι τράπεζες ρισκάρουν να παραμείνουν εγκλωβισμένοι σε μια στάσιμη οικονομία, χωρίς να μπορούν να εξασφαλίσουν ανάπτυξη από τις δραστηριότητες τους εκτός Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: